19 / 04 / 2024

Kadıköy-Kartal metro hattının kazım işlemi tamamlandı!

Kadıköy-Kartal metro hattının kazım işlemi tamamlandı!

İstanbul Anadolu yakasının 'toplu taşıma omurgası' denilen Kadıköy-Kartal metro hattının kazım işlemi tamamlandı. Metro yaklaşık 1.5 milyar dolara mal olacak...  



 İstanbul Anadolu yakasının 'toplu taşıma omurgası' denilen Kadıköy-Kartal metro hattının kazım işlemi tamamlandı. 1.5 milyar dolara mal olacak metro hattı üzerinde yapılması planlanan 16 istasyonda hani hani çalışan mühendisler açılışın yapılacağı 31 Aralık 2011 tarihini iple çekiyor.

Örnek istasyon Küçükyalı
Osmanlı padişahı Abdülhamit'in rüyalannı süsleyen projenin gözde durağı Küçükyalı İstasyonu. Nedeni ise örnek istasyon olması. Duvar süslemeleri yapılan ve yürüyen merdivenleri yerleştirilen istasyonu geziyoruz. Küçükyalı İstasyonu'nda jeton alma gişeleri ve kontrol amirliğinin bulunduğu alam geçtikten sonra merdivenlerden aşağıya doğru iniyoruz. Duvar süslemeleri ve elektrik bağlanılan döşenmekte olan yolcu bekleme alanında, karanlığı yıldırım gibi yaran kaynak makinelerinin çıkardığı kıvılcımlann arasından yürüyerek geçtikten sonra Kartal İstasyonu'na uzanıyoruz.

4700 metre ray döşendi
Tavana ince tellerle tutturulmuş ampullerin cılız ışığında, yük kamyonlannın şoförleri ve tünel çalışanlannın meraklı bakışlan arasında, dizlerimize ulaşan su birikintisi eşliğinde yürüyoruz tünelde. Bu sırada mühendis Muhammet Yılmaz (36), raylar hakkında bilgi veriyor: 'Raylann döşenmesi işlemi çok hassas şekilde mühendisler denetiminde yapılıyor. çünkü raylardaki santimetrelik oynama ileride büyük bir faciaya neden olabilir. şžu ana kadar yaklaşık 4700 metre ray döşendi. Aynca tünel, Sabiha Gökçen Havalimanı'na kadar uzatılacak ve Atatürk Havalimanı'yla bağlantısı sağlanacak.'

Deneme seferleri haziranda
Kadıköy-Kartal Metrosu'nun Kontrol Müdürü Binnur Banşkan ise yolcuların rahat yolculuk etmesi için hiçbir ayrıntının gözden kaçırılmadığını söyleyerek 'Görme özürlü vatandaşlanmızın rahat seyahat etmesi için Bralüle Alfabesi'nden oluşan haritalar koyulacak. Bu proje daha sonra İstanbul'daki diğer ulaşım araçlarında uygulanmaya başlayacak. Projede sıra elektrik hatlannın çekilmesine ve 16 istasyonun inşasına geldi. Haziran ayında ilk' deneme seferleri yapılmaya başlanacak. 2011'in aralık ayında ise tünel tamamlanmış olacak' diyor.
Taraf/FIRAT ALKAç


Geri Dön