25 / 04 / 2024

Kadıköy Kartal metrosu, Şubat 2012'de hizmete girecek!

Kadıköy Kartal metrosu, Şubat 2012'de hizmete girecek!

 Dünyaca ünlü Paris, Moskova, Londra ve New York metrolarını aratmayacak Kadıköy-Kartal metrosu, 2012 Şubat ayında hizmete girecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metronun günde 1.5 milyon yolcu taşıyacağını söyledi



Trafiğin gün geçtikçe keşmekeş halini aldığı İstanbula müjdeli bir haber geldi. Anadolu yakasının trafik sorununa çare olacak en önemli çözümlerden biri olan Kadıköy-Kartal Metrosunun açılış tarihi açıklandı. Dün basın mensuplarıyla birlikte Kartal istasyonunda metroya binerek deneme sürüşü yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş hattın 2012 Şubat ayında hizmete gireceğini söyledi. Kartaldan Kadıköye 29 dakikada ulaşan, günde 1.5 milyon İstanbulluyu taşıyacak metro hattının inşasının tamamlandığını kaydeden Topbaş, 5 yılda biten hat üzerinde 16 istasyonun yer aldığını, hattın yakın bir gelecekte Pendik ve Kaynarcaya kadar uzayacağını kaydetti. Vagonları İspanyada üretilen metronun son model vagonlarına komuta etmek için vatman koltuğuna oturan Topbaş, metro trenini Kartaldan Kadıköye kadar kullandı. Yol boyunca güzergahta yer alan istasyonları megafon sistemini kullanarak anlatan Topbaş, her istasyonun farklı temalarla süsleneceğini söyledi. Topbaş, yeraltında bazı bölgelerde tünellerarası makas istasyonlarının oluşturulduğunu vurguladı. Hattın uzunluğunun 22 kilometre olduğunu ifade eden Topbaş, 2013te Kadıköy-Kartal metrosunun  Marmaray  sistemiyle entegre olacağını söyledi. Metronun deneme seferi sırasında vagonların içindeki ekranlara yansıyan tarih 2011/11/11 ve saat 11.11di.

Kapalı devre kamera

Yaklaşık 22 kilometre uzunluğa sahip olan Kadıköy-Kartal metro hattında toplam 16 istasyon bulunuyor. Hatta günde 150 metreyi bulan rekor tünel kazıları yapıldı. 15 istasyonda elektromekanik ve ince işlere başlandı. Toplam 48 bin 572 metre ray uzunluğuna sahip hattın Kozyatağı-Kartal arasında ray döşenmesi tamamlandı. Günde 250 metre ray montajlanmaya devam ediliyor. Hat için temin edilen vagon sayısı, hattın Kaynarcaya uzatılması sebebiyle 120den 144e çıkarıldı. Kadıköy-Kartal arası 29 dakika 
 
Metroda 4lü tren dizisinde toplam 1084 yolcu, 8li tren dizisinde toplam 2 bin 168 yolcu taşınabilecek. Tüm araçlar, sürücüsüz kullanım özeliğine uygun olarak imal edildi. Bu sayede geceleri parklanma, tamir-bakım atölyesine intikal gibi operasyonlar, kontrol merkezindeki bir operatör vasıtasıyla ve sürücüsüz yapılacak. Bu durum, işletmeye ekonomi ve esneklik sağlayacak. Vagonlar arasında birbirine geçiş imkânı sağlayan ara geçiş yolları mevcut. Yolcuların 4 vagondan oluşan bir tren içerisinde homojen dağılımı mümkün olacak. Vagonlarda ısıtma, soğutma ve havalandırma mevcut. Yolcu güvenliği için araç içi ve dışı, kapalı devre kamera sistemiyle izlenecek. Aracın dışında hangi yöne gittiğini gösteren dijital göstergeler olacak. Vagon içinde kapı üstlerinde aracın hangi istasyona doğru gittiğini, hangi istasyonları geride bıraktığını, hattan aldığı on line bilgiyle yolculara farklı ışıklarla gösteren Dinamik Yol Haritası bulunacak. Bu yol haritası üzerinde diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktaları gösterilecek.

Her araçta yolcuları bilgilendirmek ve reklam amaçlı kullanılmak üzere 8 adet yolcu bilgilendirme ekranı (LCD ekran) bulunacak. Konforlu bir yolculuk için titreşim ve ses izolasyonuyla yangın izolatörleri olacak. Kadıköy-Kartal metro hattı tamamlandığında (Marmaray, Yenikapı-Hacıosman, Otogar-Bağcılar-İkitelli hatları gibi yapımı devam eden diğer hatlar tamamlandığında) Kartaldan metroya binen biri için yolculuk süreleri Kadıköy 29 dakika, Üsküdar 35 dakika, Yenikapı 47 dakika, Taksim 55 dakika, Otogar 66 dakika, Hacıosman 79 dakika, Havalimanı 79 dakika, Olimpiyat Stadı 89 dakika olacak.

9 şiddetindeki deprem riskine göre inşa edildi

KARTALDA başlayıp Kadıköy İskele Meydanında son bulan deneme sürüşünün ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Topbaş, metronun 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olduğunu ve bu riske göre inşa edildiğini belirtti. İstanbulda meydana gelecek olası bir depremin, Van depreminden çok daha farklı olacağını, Türkiyeyi birkaç 10 yıl geriye götüreceğini kaydeden Topbaş, Faturasını nesiller boyu ödemek zorunda kalırız, sarsılırız. Dünyanın en önemli 10 ekonomisi arasında yer alan Türkiye çok diplere vurabilir. Bu noktada Türkiye nüfusunun yüzde 20sini oluşturan İstanbulun bu riskten kurtulması gerekir dedi. Yakın bir tarihte, İstanbuldaki ilçe belediye başkanlarını toplayarak deprem konusunda ciddi adımların atılması gerektiğini tekrar hatırlatacağını dile getiren Topbaş, Kooperatif, site ve bir mahallede yaşayan insanlar birlikte müracaat yaparlarsa imarda olabilecek şekilde, şartlarını belirli miktarda aktarmak suretiyle onlara imkân verecek bir çalışmayı başlatacağım. Bu uygulama bazı belediyelerde yapılıyor diye konuştu.

16 bin yıkım gerçekleştirildi

Topbaş, belediye olarak bugüne kadar 16 bin yıkım gerçekleştirdiklerini, bunların ciddi boyutta deprem riski bulunan yapılar olduğunu söyledi. Deprem konusunda birçok değişik yöntemin bulunduğunu, bunlardan hangisi uygunsa uygulanması gerektiğini ifade eden Topbaş, İstanbulda riskli yapılara ilişkin 10 ilçede tarama yapıldığını kaydetti. Bir basın mensubunun yıkılması gereken binalarla ilgili sorusuna Topbaş şu yanıtı verdi: Göreve başladığımda İstanbulda öncelikli sorun nedir diye sorulduğu zaman hep şunu söyledim: İstanbulun öncelikli sorunu deprem ama ulaşım günlük hayatımızı etkilediği için hep ulaşımı konuşuyoruz. Esasında hep depremi konuşmamız gerekiyor. Deprem konusunda bu kentte çok ciddi çalışmalar yaptık. Kentin jeolojik etütlerini tamamlayarak ve olası zemin tepkilerini görebilecek bir sistemi kurduk. Artık yapıların, parsel ve arsa boyutunda sondajı yapılarak yapı yapma izinleri veriliyor.
Vatan/Bülent AYDOĞDU


Geri Dön