25 / 04 / 2024

Kadıköy Kuyubaşı Fidanlığı'na külliye mi yapılacak?

Kadıköy Kuyubaşı Fidanlığı'na külliye mi yapılacak?

İstanbul Kadıköy'deki 6 dönümlük fidanlığın imar durumu, 'dini kültürel tesis alanı' olarak değiştirildi. Feneryolu'ndaki Kuyubaşı Fidanlığı'nın yerine yapılması planlanan külliye projesine mahkeme “Dur” dedi ancak İBB kararı dikkate almadı…



İstanbul Kadıköy'deki 6 dönümlük fidanlığın imar durumu, 'dini kültürel tesis alanı' olarak değiştirildi.


Feneryolu'ndaki Kuyubaşı Fidanlığı'nın yerine yapılması planlanan külliye projesine mahkeme “Dur” dedi ancak Büyükşehir Belediyesi kararı dikkate almadı…


İstanbul'un yok edilen yeşil alanlarına bir yenisi daha ekleniyor. Kadıköy Feneryolu'nun tek yeşil alanı Kuyubaşı Fidanlığı'nın yerine yapılması planlanan külliye projesine karşı semt sakinlerinin açtığı dava kazanıldı ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi, mahkeme kararına uymadı. Feneryolu Mahallesi'nde içinde tarihi bir caminin de bulunduğu yaklaşık 6 bin metrekarelik fidanlık, 2005 yılında yapılan plan değişikliğiyle kısmen dini tesis, kısmen de sosyo-kültürel tesis kapsamına alındı.


Kuyubaşı Fidanlığı'nda bulunan ağaçlar yerlerinden söküldü, arazinin etrafı da yüksek paravanlarla çevrildi.


KADIKÖY BELEDİYE'Sİ YEŞİL ALAN OLSUN DEDİ


Mevcut camiye adını veren Tuğlacıbaşı Hacı Mustafa Şevki Efendi Vakfı, araziye bir cami, yurt ve otopark yapmak istedi. Mahalle halkı, dava açtı. Kadıköy Belediyesi de parselin tamamının yeşil alan olarak düzenlenmesi talebiyle 2014'te Büyükşehir'e başvurdu. Planlama Müdürlüğü, imar planı tekliflerinin planın kapsadığı alanın sahibi tarafından yapılabileceği gerekçesiyle talebi reddetti. Bu karar da mahkemeye taşındı.


Mevcut camiye adını veren Tuğlacıbaşı Hacı Mustafa Şevki Efendi Vakfı, mülkiyeti kendisinde olan 6 bin metrekarelik fidanlıkta bir yurt, otopark ve bir cami daha yapmak istiyor. Vatandaşlar ise kalan tek yeşil alanın katledilmesine karşı çıkıyor.


CHP'LİLER İTİRAZ ETTİ…


İstanbul 6. İdare Mahkemesi 21 Ocak 2016'da hukuka uygun olmadığına hükmettiği bu işlemi iptal etti. Kadıköy Belediyesi, İBB'ye başvurarak yeşil alan talebinin yeniden değerlendirilmesini istedi. Talep mayıs ayı İBB Meclis oturumunda gündeme alındı. İmar ve Bayındırlık Komisyonu, müdürlüğün işlemi iptal edilse de parselin imar planlarının iptali istemiyle açılan davanın reddedildiğini belirtti ve yeşil alan talebini, mülkiyet sahibinden gelmediği için yine kabul etmedi. Karar CHP'lilerin muhalefetiyle geçti.


Sözcü


Geri Dön