18 / 04 / 2024

Kadıköy'de binalara 15 kat sınırı!

Kadıköy'de binalara 15 kat sınırı!

Kadıköy'deki yüksek binalara yeni düzenlemeler için çalışmalar devam ediyor. Kadıköy'de binalara 15 kat sınırı teklifi İBB Meclisi tarafından kabul edildi.



İstanbul Kadıköy'de kat yüksekliği serbest olan binalara 15 kat sınırı getirilmesine ilişkin plan değişikliği teklifi İBB Meclisinde oy birliğiyle kabul edildi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi şubat ayı meclis toplantısının 2'nci birleşimi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Saraçhane'deki binasında yapıldı. Meclis'te Kadıköy'de yüksekliğin serbest olduğu alanlara 15 kat sınırı getirilmesine ilişkin teklifin yer aldığı komisyon raporu gündeme alındı. Rapor, AK Partili ve CHP'li Meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi.


İBB Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyon Başkanı Hadi Diler, Kadıköy dışındaki diğer ilçelerde de yükseklik sınırlaması için çalışma yürütüldüğünü söyledi. Diler, "Şehir Planlama Müdürlüğü ile görüşülerek önümüzdeki günlerde karar verilecektir." ifadesini kullandı.


İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP'li Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu da pilot bölge olarak Kadıköy'de başlatılan uygulamanın diğer ilçelere de örnek olması gerektiğini kaydetti.


Alınan bu karar ile bölgede kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak yeni binalara 15 kat sınırı getirilmiş oldu. Ancak sınırlama planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılarak kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Fikirtepe'yi kapsamıyor.


AA



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Kadıköy'de bundan sonra en fazla 15 katlı bina yapılmasına yönelik 1/5 bin ölçekli plan değişikliği 12 Şubat 2016’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi tarafından kabul edilmişti. İBB Meclisi'nin Şubat ayı oturumunda ise uygulamanın 1/bin ölçekli Uygulama İmar Planı'nına da işlenmesine karar verildi. Böylece Kadıköy’de yüksekliğin serbest olduğu alanlarda 15 kattan yüksek bina inşa edilemeyecek. Ancak bu sınırlama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Fikirtepe'yi kapsamıyor. İlerleyen günlerde de yapılacak inşaatlarda da Bakanlık, bu kararı delme yetkisine sahip.


“DİĞER İLÇELERE ÖRNEK OLSUN”

Sınırlama nedeniyle bazı müteahhitlerin tepkisi ile karşılaşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, kat sınırlaması kararını olumlu bulduklarını açıklamıştı. İBB Meclisi'nde söz alan CHP'li Meclis üyeleri Ülkü Koçar ve Esin Hacıalioğlu pilot bölge olarak Kadıköy'de başlatılan uygulamanın diğer ilçelere de örnek olması temennisinde bulunarak, devamını beklediklerini dile getirdi.


“DİĞER İLÇELER İÇİN DE ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR”

AKP’li İmar Komisyonu Başkanı Hadi Diler ise, diğer ilçelerde de yükseklik sınırlaması için İmar Komisyonu'nda çalışma yürütüldüğünü söyleyerek “Şehir Planlama Müdürlüğü ile de görüşerek önümüzdeki günlerde nihai karar verilecektir” açıklamasında bulundu. Bahsi geçen ilçelerin Maltepe, Kartal, Pendik başta olmak üzere Anadolu yakasındaki ilçeler olduğu öğrenildi.



Sözcü


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı


İstanbul Büyükşehir Belediyesi şubat ayı meclis toplantısının 2'nci  birleşimi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Saraçhane'deki binasında  yapıldı. Meclis'te Kadıköy'de yüksekliğin serbest olduğu alanlara 15 kat sınırı  getirilmesine ilişkin teklifin yer aldığı komisyon raporu gündeme alındı. Rapor,  AK Partili ve CHP'li Meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi.  İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi Esin  Hacıalioğlu da pilot bölge olarak Kadıköy'de başlatılan uygulamanın diğer  ilçelere de örnek olması gerektiğini kaydetti.


 FİKİRTEPE’Yİ KAPSAMIYOR

 Alınan bu karar ile bölgede kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak yeni  binalara 15 kat sınırı getirilmiş oldu. Ancak sınırlama planı, Çevre ve  Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılarak kentsel dönüşüm alanı ilan edilen  Fikirtepe'yi kapsamıyor.


"DİĞER İLÇELERE ÖRNEK OLSUN"

Sınırlama nedeniyle bazı müteahhitlerin tepkisi ile karşılaşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, kat sınırlaması kararını olumlu bulduklarını açıklamıştı. İBB Meclisi'nde söz alan CHP'li Meclis üyeleri Ülkü Koçar ve Esin Hacıalioğlu pilot bölge olarak Kadıköy'de başlatılan uygulamanın diğer ilçelere de örnek olması temennisinde bulunarak, devamını beklediklerini dile getirdi.


"DİĞER İLÇELER İÇİN DE ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR"

AK Partili İmar Komisyonu Başkanı Hadi Diler ise, diğer ilçelerde de yükseklik sınırlaması için İmar Komisyonu'nda çalışma yürütüldüğünü söyleyerek "Şehir Planlama Müdürlüğü ile de görüşerek önümüzdeki günlerde nihai karar verilecektir" açıklamasında bulundu. Bahsi geçen ilçelerin Maltepe, Kartal, Pendik başta olmak üzere Anadolu yakasındaki ilçeler olduğu öğrenildi.


ERDOĞAN DA ELEŞTİRMİŞTİ

Yüksek katlı binaları  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da eleştirmişti.Erdoğan Şehircilik Şurası’nda "Ben dikey mimariden yana değilim. Ben yatay mimariden yanayım, insan toprağa yakın yaşamalıdır. Bugünün Türkiye’si böyle bir çirkinliği, böyle bir nobranlığı asla hak etmiyor"  demişti. 

Vatan


Geri Dön