19 / 04 / 2024

Kadıköy'de emsal artışı ne kadar?

Kadıköy'de emsal artışı ne kadar?

Kentsel dönüşüm projeleriyle sık sık gündeme gelen Kadıköy'de emsal 2.07 olarak uygulanıyor. Emsal artışı bazı durumlarda yüzde 20 bazı durumlarda ise yüzde 25 olarak hesaplanıyor...




Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı, emsal olarak nitelendiriliyor. Emsal değeri, inşaat çalışmalarına başlanacak bir binanın kesin sınır ve kat sayılarını söylüyor. 


Emsal değerleri, belediyeden alınacak imar durum belgesinde yer alıyor. Peki kentsel dönüşüm projeleriyle sık sık gündeme gelen Kadıköy'de emsal artışı ne kadar?


Kadıköy'de emsal 2.07 olarak uygulanıyor. Emsal artışı bazı durumlarda yüzde 20 bazı durumlarda ise yüzde 25 olarak uygulanıyor. Peki bu neye göre değişiyor?


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 22 Mayıs 2014 tarihli ve 29007 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle Planlı Alanlar Tip İmar yönetmeliğinin Geçici 6'ncı maddesi değişti ve yapılacak yapı ruhsatı başvurularında, emsal artışı için gerekli belgelerden en az bir tanesinin yönetmeliğin yürürlüğe girdiği bu tarihten önce alınması şartı aranmıştı.  


Buna göre kentsel dönüşüm emsal artışından yararlanmak isteyen mülk sahipleri emsal artışı için gerekli belgelerini 22 Mayıs 2014 tarihinden önce teslim ettilerse emsal artışı yüzde 25, 22 Mayıs 2014 tarihinden sonra teslim ettilerse emsal artışı yüzde 20 olarak hesaplanıyor.


Kentsel dönüşüm emsal artışından yararlanmak isteyen mülk sahiplerinin aşağıdaki belgelerden en az birini 22 Mayıs 2014 tarihinden önce teslim etmiş olması gerekiyor.


1- Riskli yapı tespiti işlemi, 

2- Yıkım ruhsatı başvurusu,

3- Bina yıkım işlemi,

4- Bakanlıkça lisanslandırılan kuruluşlarca yapı kimlik numarası alınarak riskli yapı tespitine başlama işlemi,

5- İnşaat sözleşmesi tanzimi, 

6- Proje sözleşmesi tanzimi,

7- İnşaat veya proje yapmak üzere noter tasdikli taahhütname veya vekaletname tanzimi, 

8- Yeni inşaat yapmak üzere; ifraz, tevhit, yola terk işlemi başvurusu

9- İmar durum belgesi, yol kotu tutanağı, aplikasyon krokisi başvurusu,

10- Zemin ve temel etüt raporu tanzimi.



Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com




Geri Dön