23 / 04 / 2024

Kadıköy'de iki lise arasına yapılacak karma projenin planı reddedildi!

Kadıköy'de iki lise arasına yapılacak karma projenin planı reddedildi!

Kadıköy'de yarısında iki lisenin bulunduğu arsanın boşta kalan bölümüne AVM ve konut yapılması için planları değiştirilmişti. CHP Meclis Üyeleri konuyu mahkemeye taşıdı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi dava konusu planların iptali yönünde karar verdi...



Kadıköy Acıbadem Caddesi üzerinde bulunan 11 bin 534 metrekarelik arazinin yarısında Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Ahmet Sani Gezici Lisesi yer alıyordu. Arazinin geri kalan kısmı ise boş halde duruyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla okullar 2014 yılında yıkıldı ve araziye 2015'te Kadıköy Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi yapıldı. Mülkiyeti Şerifoğlu Zelkif Gezici Vakfı’na ait olan okul arazisi için 2016'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni imar planı hazırlamıştı.

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, Kadıköy'de imam hatip lisesinin yanına, parsel sahibi vakfın talebi üzerine konut ve AVM yapmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen plan değişikliğinde 4 sene sonra iptal kararı alındı. Mahkeme kararında; parsel sahiplerinin talebi doğrultusunda plan yapımının mevzuata aykırı olduğu, yapı ve nüfus yoğunluğunun da artırıldığı belirtildi.

CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİ MAHKEMEYE TAŞIDI

Mülkiyet sahibinin talebi ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın görüşü doğrultusunda parselin 7 bin 700 metrekaresi “mesleki ve teknik öğretim alanı (imam hatip)”, 2 bin 537 metrekaresi “konut+ticaret”, bin 297 metrekaresi de dini tesis alanı olarak belirtildi. Böylece imam hatip lisenin bitişiğindeki boş kısım konut, camii ve AVM yapılacak şekilde düzenlendi.

Dönemin CHP’li İBB Meclis Üyeleri Hakkı Sağlam, Hüseyin Sağ, İsa Öztürk ve Özgür Aydın, planın iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açarak konuyu mahkemeye taşıdı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi 22 Mayıs 2019'da iptal talebi hakkında red kararı verdi. Eski meclis üyeleri de davayı istinafa götürdü.

İSTİNAF TALEBİ KABUL EDİLDİ

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesi, istinaf talebini kabul etti ve İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin ret kararının kaldırılmasına ve dava konusu planların iptaline 7 Ocak 2020 tarihinde oybirliği ile karar verdi.

“MEVZUATA AYKIRI”

Kararda, imar planlarının ileriye yönelik ihtiyaçların da karşılanması hedefiyle bir vizyon içinde yapılması gerektiğine vurgu yapılarak, günlük olaylara göre plan yapımının yanlış olduğu, sadece parsel sahiplerinin talebi doğrultusunda plan yapımının mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Bu şekilde parsel sahiplerinin hepsinin kendi parselleri için aynı talepte bulunabileceği de aktarıldı.

Mahkeme kararında, bu şekilde plan yapılması ile bölgede sosyal donatı alanı kalmayacağına dikkat çekilerek, “Bu durumda kamu yararından uzaklaşılarak planlama ve şehircilik ilkelerine aykırı olacak şekilde yapılan ve mevzuata aykırı olduğu açık olan dava konusu imar planlarının iptali gerekmekte olup aksi yöndeki mahkeme kararında hukuka uyarlık görülmemiştir” ifadesi kullanıldı.

Kararda ayrıca, alanın bir kısmına verilen “konut ve ticaret” fonksiyonu ile yapı ve nüfus yoğunluğunun artırıldığı, artan nüfusa hizmet edecek yeterli donatının planlanmadığı da tespit edilerek belirtildi.

Belediyeye ait sağlık alanı, ticaret ve konut alanına mı çevrildi? 

 


Geri Dön