27 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: Çöplerden günde 200 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak elektrik üretiliyor!

Kadir Topbaş: Çöplerden günde 200 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak elektrik üretiliyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, şu anda İstanbul'da toplanan çöplerden günde 200 bin insanın ihtiyacını karşılayacak elektrik elde ettiklerini bildirdi. Kadir Topbaş, daha sonra seçim irtibat bürosunun açılışını gerçekleştirdi.



Topbaş, Büyükçekmece'de Ekinoba Seçim İrtibat Bürosu'nun açılışında yaptığı konuşmada, medeni yaşam alanları oluşturmak için dünyanın en ileri sistemlerini oluşturduklarını söyledi.


İstanbul ve Türkiye'yi hak ettiği yere getirmenin gayreti içinde olduklarını ifade eden Topbaş, birileri farklı düşünse de sözün millette olduğunu anlattı.


Topbaş, 30 Mart akşamında birilerinin heveslerinin kursağında kalacağını dile getirerek, "Demokratik bir rejim içerisindeyiz, demokratik bir yarış var. Arzu ettiğimiz İstanbul'da ve Türkiye'de, medeni bir yarış olmasıdır. Birileri farklı adımlar atabilir. Biz milletimizi kucaklamak için yola çıktık. Taş üstüne taş koyanlardan Allah razı olsun ama 'biz daha iyisini yaparız' diyoruz. Türkiye'nin istikrarı ve milletler topluluğundaki yeri için, dikkate alınan bir Türkiye için bu seçim önemli" ifadelerini kullandı.


- "Bugün 76 milyonluk büyük bir aileyiz"


Topbaş, Türkiye'nin yakın coğrafyasında önemli olayların yaşandığına işaret ederek, "İşte Ukrayna, işte Kırım. Bütün ülkeler üzerine bazı manipülasyonlar var. 21. yüzyılın, medeniyet seviyesi yüksek olması gereken bir dönem olmasına rağmen halen dünyada bazı entrikalar kol geziyor. Bugün 76 milyonluk büyük bir aile, kardeşlik topluluğu ve birbirimizi kucaklayan bir millet olarak geleceğe birlikte yürümek zorundayız" diye konuştu.


Avrupa'nın 23 ülkesinden büyük olan ve nüfusu 15 milyona dayanan İstanbul'da günde 15 bin ton çöp toplandığına işaret eden Topbaş, şu bilgileri verdi:


"Avusturya gibi bir ülkenin günlük çöpü kadar çöp alan bir kent İstanbul'un, New York'tan daha temiz olduğu söylenmekte. 20 yıl önce çöp yığınları vardı. 'Vahşi depolama' dedikleri yamaçtan aşağı vadiye boca edilen çöplerin patlaması sonucu 38 vatandaşımız hayatını kaybetti. 26'sının cesedine ulaşıldı, 12'si hala o çöplüğün altında kaldı. Şu anda biz İstanbul'da toplanan çöplerden günde 200 bin insanın ihtiyacını karşılayacak elektrik elde ediyoruz. Organik gübre elde ediyoruz ve dönüştürüyoruz. Ama hala İzmir'de 'vahşi depolama' yapılıyor, ders alınmamış. Bunların yönetim anlayışları böyle."


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 2009 seçimlerinde belediye başkanlığına aday olduğunu anımsatan Topbaş, şöyle devam etti: 


"İstanbul öyle bir şehir ki, 'Başkan'la İstanbul'da yarışırsam belki genel başkan olurum' diyordu. Adaylık döneminde 'Her fakire 600 lira vereceğim' dedi. Genel başkan olduğu zaman kendi belediyelerine Antalya, İzmir, Eskişehir'e, 'Ben genel başkan oldum, hiç değilse 100 lira verin' deseydi de bugün de 'Bakın nasıl yapıyoruz' derlerdi.


2B yasası çıktı şunu söylüyorlar; 'Biz gelirsek 2B arazisini bedelsiz vereceğiz'. Belediye başkanlığı krallık değil, yasalarla yürütüyorsunuz. Öyle 'Ben verdim oldu' diyemezsiniz. Kanun var, milletin hakları var. O dengeyi kurmak zorundasınız."


İstanbul'un bir bardak suya hasret günleri yaşadığını hatırlatan Topbaş, kendisini dinleyenlerden o  günleri çocuklarına anlatmalarını istedi.


- "10 yılda 60  milyar tutarında yatırım yaptık"


Büyükşehir Belediyesi'nin 10 yılda 60 milyar tutarında yatırım yaptığını, devlete borçlarının bulanmadığını kaydeden Topbaş, bu yılki yatırım bütçelerinin 8,5 milyar lira olduğunu bildirdi.


İstanbul'u, metro ağları ile ördüklerini anlatan Topbaş,  dünyada, kendi  öz kaynakları ile bu ölçekte metro yapan bir başka belediyenin bulunmadığını ifade etti.


 Büyükçekmece'de  800 bin insanın metrobüsü kullandığına işaret eden Topbaş,  buraya  metro getirme kararı aldıklarını hatırlattı.


Beylikdüzü'ne gelen metroyu Büyükçekmece'nin merkezine kadar getireceklerini, bununla ilgili planların onaylanmak üzere Bakanlar Kurulu'na gönderileceğini bildiren Topbaş, Türkiye'de ilk defa metro gar istasyonu binasını Büyükçekmece'ye kuracaklarını bildirdi.


Muhalefet partisinin il, ilçe ve büyükşehir belediyelerinden, Türkiye'ye örnek olacak 5 projeyi alt alta sıralamalarını isteyen Topbaş, "20 yıldan beri bulundukları belediyeler var. Koysunlar bakalım. Şimdi proje arayışına girmişler. Biz projeleri versek, parayı da bir tarafa koysak, para buhar olur, projeler de hayata geçmez. Bolu tünelini 17 yıl sonra yine biz bitirdik. Tüneller açtık kısa sürede" diye konuştu.


İstanbul Boğazı'nın 30 metre derininden su tüneli açarak Boğaz suyunu Haliç ile buluşturduklarını anlatan Topbaş, yanından geçilemeyen Haliç'te şimdi balık tutulduğunu söyledi.


Hizmetlerinin devam edeceğini ifade eden Topbaş, "Bir seçim sathındayız. Yurttaşlık görevi, sandığa gitmek oy kullanmak. Ama milli irade oluşturulurken, siyasi bağnazlıklar bir tarafa kalmalı ki demokratikleşmeyi yaşayalım. Kim ne kadar hizmet etti, hangi sözü söyledi ve arkasında durdu. Sözü namus bildi mi? Ürettiği iş nedir diye bakın, sorgulayın. Ona göre kararınızı verin. Biz de yanlış yaparsak, eksik yaparsak bize de destek vermeyin" ifadelerini kullandı.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, daha sonra seçim irtibat bürosunun açılışını gerçekleştirdi.


AA


Geri Dön