16 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: Mega projelerle İstanbul'un yıldızı daha da parlayacak!

Kadir Topbaş: Mega projelerle İstanbul'un yıldızı daha da parlayacak!

Türkiye, son 12 yılda gerçekleştirilen köklüreformlarla; büyüme, istihdam, gibi alanlarda önemli değişiklikler sağladı. Özellikle küresel ekonomideki değişimlere hızlı uyum sağlayabilen aktif politikalar benimsenmesi büyük projelerin önünü açtı.



Türkiye, son 12 yılda gerçekleştirilen köklüreformlarla; büyüme, istihdam, sürdürülebilir kalkınma gibi alanlarda önemli değişiklikler sağladı. Özellikle küresel ekonomideki değişimlere hızlı uyum sağlayabilen aktif politikalar benimsenmesi büyük projelerin önünü açtı.


Tabi bunların olumlu etkileri ülkemizin lokomotifi İstanbul'da daha net hissedildi. İstanbul, tarihi dokusuyla, ekonomisiyle, sunduğu kozmopolit ortam ile tüm dünyanın vitrinine oturdu.


İstanbul yaptığımız dev yatırımlarla, büyük projelerle 24 saat yaşayan çok aktif bir şehir haline geldi. Şehrimizi bu özellikleriyle dünyaya taşıdık ve yıldızını parlatmaya devam ediyoruz. Yaptığımız restorasyonlar, inşa ettiğimiz tesisler, istikrara dayalı sağlam politikalarla İstanbul, dünyanın

önemli merkezleri arasında yer alıyor. Yıllık turist sayısı 10 milyonu geçen, 30 bin katılımlı kongrelerin yapıldığı ve 2019'a kadar kongre salonlarıyla dolu olacak bu nadide şehir her açıdan en iyiyi hak ediyor.


KÜRESEL FİNANS MERKEZİ


İstanbul’un finans merkezi olması tartışılmaz hedefimiz. Önce bölgesel, sonra küresel bir merkez olmaya adayız. Bugüne kadar yerli ve yabancı uzmanlar da hep bu iddiamıza destek verdi. Bu destek azim ve kararlılığımıza güç kattı.


İstanbul Finans Merkezi Müdürlüğü’nü kurduk. Hedeflerimiz konusundaki kararlılığımızı ortaya koyduk. Biz, her işin başı plandır diyoruz. Bu amaçla 11 finans merkezini inceledik. 140 gösterge üzerinden önümüze küresel finans merkezi tablosu çıkardık.


Bu tablo ile uyumlu projeleri hayata geçirmeye başladık. İstanbul’u bölgedeki rakiplerine göre avantajlı kılan unsurlar var. Bunların başında devletin baştan aşağı uyum içinde çalışması geliyor.


Türkiye’nin küresel sisteme adapte olmuş bir serbest piyasa olması geliyor. İstanbul’un vizyon projeleri ise bir diğer avantajımız... 3. Havaalanından Kanalistan-bul’a, Yavuz Sultan Selim Köprüsünden Şehir Hastanelerine on milyarlarca liralık yatırımdan bahsediyorum. Bunlar Türkiye ve İstanbul ekonomisinin gücüne güç katacak. Finans merkezi olma yolundaki yeterliliğimizi perçinleyecek.


METRO MAHALLELERE KADAR İNECEK


Ayrıca ulaşım sorununun çözülmesi konusunda dev adımlar attık. 2019 yılında 420 kilometre raylı sistem kenti bir ağ gibi örmüş olacak, metro mahallelere kadar inecek. 2023 yılında ise toplam 784 kilometre raylı sistemden bahsediyoruz.


Kentsel dönüşüm konusunda hızla aşama kat ediyoruz. Daha modern daha konforlu yaşam alanları inşa edeceğiz. Bunlarla birlikte teknolojik alt yapımız gelişiyor. 8 bin 250 kilometre fiber optik ağ kenti sarmalıyor. İstanbul, daha erişilebilir, daha çevreci, daha estetik bir kente dönüşüyor.


Yabancı finans uzmanları bu gelişmeleri yakından takip ediyor. Hedeflerimize ulaşabileceğimize olan güvene yabancıların da eşlik etmesi çok önemli... 2023 bölgesel finans merkezi İstanbul hedefimize yürürken, bu destek bize güç katıyor.


Dünya 81 İlin Karnesi Dergisi 


Geri Dön