16 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: Metrobüsü kaldırmadan alttan metro çalışması yapılacak!

Kadir Topbaş: Metrobüsü kaldırmadan alttan metro çalışması yapılacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, her gün yüzbinlerce kişinin kullandığı metrobüslerin kaldırılmayacağını açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “ Metrobüsü kaldırmadan alttan metro çalışması yapılacak ” dedi.




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, KİPTAŞ Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen Vaditepe Projesi tanıtım toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bir gazetecinin, metrobüs hattına ilişkin sorusu üzerine Topbaş, şunları söyledi:


Metrobüs hattında yoğun talepten dolayı sıkıntı yaşandığını belirterek, “Buranın banliyöye dönmesi gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar var. Bu hatla ilgili Bahçelievler'den Beylikdüzü'ne kadar olan hattı Ulaştırma Bakanlığımıza verdik. Projelendirme devam ediyor. Bu hat yapılacak. Zaten bunun daha ilerisi var, çalışmalar sürdürülecek. İstanbul'da kentin iç bölgelerindeki yoğunluğu taşıyacak raylı sistemleri 2019'a kadar bitirmeyi planlıyoruz."

Topbaş, "Metrobüsün yerini banliyöler alacak diyebilir miyiz?" sorusuna da, "Hayır. Metrobüs ayrı bir hat, orası metro olacak. Metrobüsün bulunduğu hatta artık bir metro gerekiyor. Bu yoğunluğu otobüslerle taşımanız mümkün değil. Metrobüsü kaldırmadan da alttan metro çalışması yapılacak" yanıtını verdi.

Topbaş, Bahçeşehir ve Sultanbeyli metrobüs hattının 2019 yılında tamamlanacağını dile getirdi.

Marmaray'da test sürüşlerinin birkaç aydır yapıldığını ifade eden Topbaş, “Sinyalizasyon sıkıntısı olmaz" diye konuştu.

Kadir Topbaş, şu ifadeleri kullandı:

"İki kıtayı bağlayan bir sistem. Yalnız banliyö hattımızdaki rehabilitasyon çalışmaları ve diğer taraftan hızlı trenle ilgili çalışmalar sebebiyle şu anda banliyö çalışmıyor. Devreye sokacağımız Ayrılıkçeşme ve Kazlıçeşme arasındaki bölgede olacak. Ayrılıkçeşme'de Kadıköy-Kartal metrosu hizmet verecek. Diğer tarafta da Kazlıçeşme ve Yenikapı'da da banliyö hatları bitinceye kadar otobüslerle takviye edeceğiz. Bu sistem tamamlandığı zaman İstanbul doğu-batı aksında, önemli bir hattı kazanmış olacak. Sayın Bakanımızdan da benim özellikle ricam Gebze'den Çerkezköy'e kadar bütün hattın hafif metroya dönüşmesi ve böylece banliyö olması. Bu Avrupa'da bir çok kentte var. Kendisi de böyle bir çalışmanın talimatını vermişti. Geçmişte kullandığınız banliyöyü düşünmeyiniz. Daha hızlı daha konforlu ve modern bir sistem olarak kente hizmet verecek."

Toplantı sonrası Başkan Kadir Topbaş'ın yanına gelen bir kadın öğretmen, 2 bin lira maaş aldıklarını ve bütçelerine göre ev bulamadıklarını ifade etti.

Bunun üzerine Topbaş, "Projenin ikinci etabı bir ay sonra çıkacak. 85-95 metre kare olacak. 10 yıl ödeme planlı. Vaditepe'de konutlar yapılacak" dedi.

Topbaş, KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım'a da "Daha ucuz arsa bulup öğretmenlere ve basın mensuplarına ulaşım sistemlerinin olduğu yerlerde konut üretelim" yönünde talimat verdi. 


AA


Geri Dön