24 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: Yıldız Parkı orijinal haline dönüştürülecek!

Kadir Topbaş: Yıldız Parkı orijinal haline dönüştürülecek!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Haliç Kongre Merkezi’ndeki 5. Dünya Lale Zirvesi açılışına katıldı. Topbaş, Yıldız Parkı’nı Abdülhamit dönemindeki orijinal haline dönüştüreceklerini söyledi....




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, katıldığı 5. Dünya Lale Zirvesi'nde Yıldız Parkı’nı Abdülhamit dönemindeki orijinal haline dönüştüreceklerini söyledi. Topbaş, Topkapı Sarayı bahçesinin de yeniden düzenleneceği ve saray bahçesi haline getirileceğini açıkladı.


Kadir Topbaş, Haliç Kongre Merkezi’ndeki 5. Dünya Lale Zirvesi açılışına katıldı. Topbaş, Yıldız Parkı’nın yeniden düzenlenmesine yönelik açıklamalarda bulundu. Kadir Topbaş, açılış sonrası basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını cevaplandırdı. Topbaş, “Şuanda İstanbulluların kullandığı ve bildiğimiz Yıldız Parkı esasında tamamı değil. Geçmişteki orijinalinin bir bölümü. Yaklaşık 300 dönümlük bir bölümünü kullanmaktayız. Bunu üç etaplı olarak değerlendirdik ve Abdülhamit döneminde yapılmış orijinaline çevirmek üzere çalışmamız var.” diye konuştu.


Kadir Topbaş, Birinci Boğaz Köprüsü yapılırken şantiye alanı olarak kullanılan ve şuanda kapalı olan 70 dönümlük araziyi de Yıldız Parkı’na aktif olarak katacaklarını aktardı. Seraların bulunduğu bölüm de buraya dahil edildiğinde yaklaşık 500 dönümlüm bir alan olacağını belirten Topbaş, buranın orijinal haline dönüştürüleceği bilgisini verdi. Osmanlı’da kayıt tutmanın çok önemli olduğunu hatırlatan Topbaş, Yıldız Parkı’nın Abdülhamit dönemindeki haline dair önemli bilgi ve kayıtların ellerinde olduğunu dile getirdi. Kadir Topbaş, bu kayıtlar ışığında Yıldız Parkı’nın orijinal haline dönüştürülmesi için çalışma yürüttüklerini söyledi. 


İNSANLAR SARAYA GİRDİĞİNİ HİSSETMELİ


Topkapı Sarayı’nın sadece bir müze olmadığını vurgulayan Kadir Topbaş, buranın yapı olarak da bir özelliği bulunduğunun altını çizdi. Topkapı Sarayı’nın bir yaşam biçiminin de yansıması olduğunu ifade eden Topbaş, buranın farklı bir değer olduğunu dile getirdi. Turistlerin geldiği büyük bahçe ve iç bahçeyle ilgili daha önce bir düzenleme yaptıklarını ve Topkapı Sarayı Müdürlüğü ile Kültür Bakanlığı’na teslim ettiklerini hatırlatan Topbaş, yaptığı son ziyarette bakımının eksik olduğunu gördüğünü söyledi. Topbaş, “Park Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nın bu konuyla ilgili çalışma yapmasını hatta sadece yeniden düzenlemek değil sonraki bakımını da üstlenmemiz gerektiğini söyledim. Buraya gelen insanlar gerçekten bir saraya girdiğini, bir saray bahçesi özelliğini hissetmeli ve güzelliği insanlara yansımalı.” şeklinde konuştu. Topbaş, saray bahçesinin bilinmeyen güzelliklerini ortaya çıkartacaklarını belirtti.


Cihan



Geri Dön