19 / 04 / 2024

Kağıthane kentsel dönüşümünde neler yapıldı?

Kağıthane kentsel dönüşümünde neler yapıldı?

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Kağıthane'nin kentsel dönüşümün başarılı örneklerinden biri olduğunu belirtti. Dönüşümü 3 yöntemle yaptıklarını söyleyen Kılıç, "Yüzde 30 imar artışı sağlıyoruz" diye konuştu.



Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Kağıthane'nin kentsel dönüşümün başarılı örneklerinden biri olduğunu belirtti. Dönüşümü 3 yöntemle yaptıklarını söyleyen Kılıç, "Yüzde 30 imar artışı sağlıyoruz" diye konuştu.


Tarihi dokusu ve yeşil alanlarıyla Kağıthane ilçesi, kentsel dönüşüm başarısı ile adından söz ettiriyor. Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç'la ilçenin dönüşüm hareketini ve projelerini konuştuk. 


3D projeniz var: "Deniz Suyu, Demir Yolu ve Kentsel Dönüşüm". Bu proje hangi aşamada? 


Boğaz'ın suyunu Haliç'le buluşturduk ve Haliç'in temizlenmesine katkı sağladık. Deniz suyunun gelmesiyle Cendere Vadisi'ne deniz havası getirdik. Demiryolu projesi ile de tarihi Kâğıthane demiryolunu oluşturmak için ihaleyi açtık ve sırada yapım ihalesi var. Haliç'ten Çiftalan'a gidecek yaklaşık 60 km'lik bir demiryolu yapacağız. Haliç'ten çıkıp ormanın içinden geçerek tekrar denize, Karadeniz'e ulaşılacak. 


 Kağıthane'de kentsel dönüşümde şimdiye kadar neler yapıldı? 


Göreve geldiğimizde imar planlarını şeffaf ve hızlı bir şekilde tamamlayarak hizmete sunduk. Bu sayede yatırımcının önünde belirsizlik kalmadı. Demiryolu, Deniz Suyu ve Dönüşüm projesiyle çarpık yapılaşma ve sanayi tesisleriyle hatırlanan tarihi ilçeyi geleceğe hazırladık. Gecekondu önleme bölgeleri oluşturarak kamusal alanda dönüşümü sağlamak, ada bazında mevcut yapıları yıkıp yapmak kaydıyla yüzde 30 imar artışı sağlıyoruz. Yapılan çalışmalar için çalıştaylar düzenlendi. Mal sahipleri, özel sektör ve kamunun görüşleri doğrultusunda imar planları oluşturuldu. Ayrıca sanayi alanlarını dönüştürerek eğitim ve teknoloji alanları olarak geliştirilmesine yönelik çalışmaları sürdürüyoruz. Kağıthane'de artık uluslararası ödül alan projeler yapılıyor. Belediye olarak biz de Avrupa emlak değerlendirme kuruluşlarından kamu alanı yenileme ödülü aldık. 

 


Toplam ne kadarlık mülkiyet sorununu çözdünüz? Kaç bin tapu dağıttınız? Tapusuz ne kadar alan var? 


Şimdiye kadar 20 bin tapu verdik. Bu da 80-100 bin kişiyi ilgilendiriyor. Tapusuz alan çok kalmadı. 3-4 bin civarında. Bunlarla ilgili de süreç işliyor.


5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM HEDEFİ VAR

 Kâğıthane'ye yapılması planlanan projeler neler? 


Cendere Vadi projelerinin uygulamasına geçiyoruz. Kâğıthane'ye katkı sağlayacak birçok proje yolda. Özel sektörün otel, konut, ofis, showroom projeleri olacak. Bir kısmı başladı. Kağıthane Belediyesi olarak da Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle projeler yürütüyoruz. Cendere Caddesi'ni 6 şeride çıkaracağız. Metro ve demiryolu çalışmaları sürüyor. Yaklaşık 200 dönümlük bir alana çok büyük bir meydan kuracağız. Bu meydan metro, helikopter, tren gibi taşıtların geçebileceği özellikte olacak. Kağıthane'nin içinden sandalla Ayazağa'ya gidilebilecek. Kağıthane'de başlayan, devam eden ve yakın vadede başlayacak olan projelerin yatırım değeri 5 milyar doları buluyor.


3'ÜNCÜ KÖPRÜ VE 3'ÜNCÜ HAVALİMANI BÖLGEYİ UÇURACAK

Kentsel dönüşümle yenilenen ilçenin, 3'üncü Havalimanı ve Köprü bağlantı yollarıyla kesişmesinin bölgedeki emlak değerine etkisini nasıl olur? 


Kağıthane eskiden göç veren bir ilçeydi. Başka bir bölgeden daire satıp Kağıthane'den iki ev alınabiliyordu. Şimdi durum tersine döndü. Uygulama imar planlarıyla ilçemizde emlak değerleri arttı. Değersiz görülen bölgelerde bile 4-5 kat değer artışı oldu. Kağıthane metrosunun açılmasıyla ve yeni projelerimizle bu değer daha da artacak. Bunlar dönüşümü de hızlandırıyor. Girişimciler mülk sahiplerine yüzde 25 pay verirken şimdi yüzde 50'ye kadar çıkıyor. 3'üncü Köprü ve Havalimanı Kâğıthane'yi çok olumlu etkiliyor. Bu projeler, Kağıthane'nin emlak değerini de önemli ölçüde artırıyor.


YÜZDE 40 DÖNÜŞÜM SAĞLANDI

Kağıthane'de kaç yapı dönüştü? Şu anda kaç inşaat devam ediyor?


Kağıthane Kentsel Dönüşüm projesiyle eski yapıları yenilemiş, yeni park ve yeşil alanlar oluşturmuş bir ilçe. İlçemizdeki 180 bin yapı stokunun yüzde 40'ının dönüşümü tamamlandı. Kağıthane son dönemde yabancı yatırımcının en çok yatırım yaptığı ilçelerin arasında. Belediye olarak, sosyal yaşamın 7 gün 24 saat bir arada olabileceği bir ilçe için uğraşıyoruz.


Sabah 


Geri Dön