07 / 05 / 2024

Kağıthaneli kadınlardan afet odaklı risk haritalama çalışması!

Kağıthaneli kadınlardan afet odaklı risk haritalama çalışması!

Kağıthaneli kadınlar ilçenin 19 mahallesinde afet odaklı risk haritalama çalışması yaptı. Afetlere hazırlık ve afet sonrası planlama dolayısıyla ilçede çalışmalar yapan kadınlar, Kağıthane Belediyesi Meclis Salonu’nda bir toplantı düzenlendi.




’Afete Hazırlık ve Risk Azaltma Projesi’ kapsamında bir araya gelen ve eğitim alan Kağıthaneli kadınlar ilçenin 19 mahallesinde afet odaklı risk haritalama çalışması yaptı. Afetlere hazırlık ve afet sonrası planlama dolayısıyla ilçede çalışmalar yapan kadınlar, Kağıthane Belediyesi Meclis Salonu’nda bir toplantı düzenlendi.


Toplantıya, Kağıthane Kaymakamı A.Akın Varıcıer, Kağıthane Belediye Başkan Yardımcısı Şaban Demirel, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nuran Sevinç, Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı Başkanı Şengül Akçar, Kağıthane Mahalle Komitesi, muhtarlar ve Kağıthaneliler katıldı.

Kağıthane Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı ve İlk Adım Kadın Kooperatifi işbirliğiyle gerçekleşen proje kapsamında verilen eğitimlerde; arama kurtarma ekiplerinin afetzedelere ulaşana kadar ailelerin hayatta kalması için yapılması gerekenleri ve ilk yardımı öğrenen kadınlar, bu kez komşuları için harekete geçti. Eğitimlerin ardından hızlı bir şekilde çalışmalara başlayan kadınlar topladıkları bilgileri ve risk analizlerini derledi. Toplantıda ilk olarak mahalle komitesi üyeleri çalışmalarıyla ilgili sunumlarını yaptı. Ardından afete karşı yapılması gereken ön hazırlıklarla ilgili sinevizyon gösterileri sunuldu.

‘Tüm ilçelere örnek olacak bir çalışma’

Konuşmasında projenin önemine değinen Kağıthane Kaymakamı A.Akın Varıcıer, ‘Bu toplantının Kağıthane Belediyesi çatısı altında gerçekleşmesi önemli bir mesaj veriyor. Çağdaş yönetimlerde yönetişim dediğimiz birlikte yönetme anlayışı var. Sadece biz yöneticilerin değil, sivil inisiyatifin de alınan kararlarda etkili olması gerekiyor.  Kadınlara yönelik Afete Hazırlık ve Risk Azaltma Projesi diğer ilçelerle birlikte de sürdürülebilir. Bizim Şişli, Beşiktaş, Eyüp ya da Beyoğlu’ndan farklı düşünmemiz mümkün değil. Çünkü iç içeyiz.Bir sokaktan öbür sokağa geçiyorsunuz ve ilçe değişiyor. Dolayısıyla birlikte hareket edebilmemiz lazım. Daha global bakabilmemiz lazım. Bu proje tüm ilçelere örnek olacak bir çalışma’ diyerek afetlere yönelik yapılan çalışmalarda iş birliğinin önemine dikkat çekti.

Sunumların ardından bir konuşma yapan Kağıthane Belediyesi Başkan Yardımcısı Şaban Demirel, ‘Bu çok önemli ve özenli bir proje. Bu anlamda özel olmasının esası da herhalde kadın elinin değmesidir. Biz böyle uygulanabilir bir projenin Kağıthane’de tercih edilebilmesinden dolayı tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. İnşallah süreç içerisinde istişarelerimiz devam edecek. Bu çalışmayı daha verimli hale getirmenin gayreti içerisinde olacağız” dedi.

‘Bu proje Kağıthane’nin Türkiye’ye ve dünyaya bir hediyesi olur.’

Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı Başkanı Şengül Akçar ise, “Bu toplantıdaki amaç Kadınların Kağıthane’de afete hazırlanmasıdır. Bunu da kadınlar liderliğinde yapmak gerekir. Çünkü bu kadınların afet öncesi ve sonrası rolleri çok önemli ve kritik. Afetlerden en fazla kadınlar ve çocuklar etkileniyor. Bu proje kapsamında kadınlar Kağıthane’deki her mahallede kadın komiteleri oluşturdu. Bunlar afet açısından Kağıthane’deki riskleri değerlendirdiler. Sonuçta ortaya bir risk haritası çıkarttılar. Bu risk haritasına dayanarak hazırlık açısından Kağıthane’de neler yapılmalı, bunun planını çıkarttılar.Umarım bu proje Kağıthane’nin Türkiye’ye ve dünyaya bir hediyesi olur.’ şeklinde konuştu.

 



Kağıthane Belediyesi




Geri Dön