23 / 04 / 2024

Kağıthane'nin yüzde 70’ye yakını yeni binalardan oluşuyor!

Kağıthane'nin yüzde 70’ye yakını yeni binalardan oluşuyor!

Deprem son dönemlerde ne yazık ki yine Türkiye'nin gündeminde. Elazığ ve Malatya'da meydana gelen deprem felaketinin ardından gözler İstanbul'da beklenen depreme çevrilirken, kentteki riskli ilçeler de belirlendi.



En son 1996 yılında hazırlanan Türkiye’nin deprem tehlike haritası güncellendi. Kağıthane Belediyesi'nde AFAD’ın koordinasyonunda ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversiteleri ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile beraber hazırlanan yeni haritayla, risk değerlendirmesi sadece fay hattına göre değil, zemin yapısı da göz önüne alınarak yapıldı. Riski belirtmek için kullanılan birinci, ikinci derece şeklindeki sistem kalktı ve yerini Avrupa ve Amerika’da yıllardır uygulanan “ivme” yöntemi de aldı.

Türkiye'nin Yeni Deprem Tehlike Haritası 23 sene aradan sonra yeniden düzenlendi ve e-devlet üzerinden yurttaşların bilgisine sunuldu. Haritaya göre bazı şehirlerin deprem tehlikesi değerinin düştüğü, bazı şehirlerin yükseldiğini bir kısmının ise aynı kaldığı görülüyor.

Uzmanlar, mega kent İstanbul’da deprem riski taşıyan bölgeleri küçük deprem riski, orta deprem riski ve yüksek deprem riski olmak üzere üç aşamada ele alıyor. Kağıthane, zemin sağlamlığı ve fay hatlarına uzak mesafede oluşu nedeniyle küçük deprem riski taşıyan ilçeler arasında bulunuyor. Kağıthane'nin zemin yapısı Trakya Formasyonu olarak isimlendiriliyor.

Kağıthane nin yüzde 70’ye yakını yeni binalardan oluşuyor!

Başkan Öztekin: ‘’Fiziki yenileme kadar bilinçlenmek de önemli’’

Kağıthane, 16 kilometrekare alan içerisinde 450 bine yaklaşan nüfusuyla İstanbul’un merkezi ilçelerinden biri olma özelliğine sahip. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin deprem tedbirleri kapsamında kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdıklarını dile getirerek ‘’Fiziki yenileme kadar bilinçlenmek de önemli.’’ diye konuştu. 

Başkan Öztekin ‘’Göreve gelir gelmez belediyemiz bünyesinde Kentsel Dönüşüm Müdürülüğü kurduk. Ardından hızlı bir şekilde ilçemizde riskli yapıların tespitini yaptık. Bugün Kağıtane’nin yüzde 70’ye yakını yeni binalardan oluşuyor. Geri kalan yüzde 30’luk kısımda ise riskli yapıları tespit ederek kontrollü yıkımlarını gerçekleştirdik. Yahya Kemal Mahallesi’nde Türkiye’ye örnek sayılabilecek bir kentsel dönüşüm çalışması başlattık. Vatandaşların evlerini yenilemesi için ada bazlı dönüşümlerde kolaylık sağlıyoruz. Deprem tedbirlerimiz kapsamında okul ve mahallelerimizde bilinçlendirme seferberliği başlattık. AFAD ve Kızılay ile koordineli şekilde öğrenci ve komşularımıza İlk Yardım ve Afet Yönetimi konularında eğitimler verdik. Eğitimlerle 100 bine yakın vatandaşımızı bilinçlendirdik. Mahallelerimizde yeni bir proje başlatarak afet gönüllülerimizin sayısını da arttırıyoruz.’’dedi.

 

13 soruda kentsel dönüşüm!

İstanbul'un depreme en dayanıklı ilçesi hangisi?


Geri Dön