26 / 04 / 2024

Kalamış-Fenerbahçe Marina yeniden ihaleye çıkabilir!

Kalamış-Fenerbahçe Marina yeniden ihaleye çıkabilir!

Türkiye'nin en gözde marinalarından olan ve Setur tarafından işletilen Kalamış-Fenerbahçe Marina'nın işletme süresi doluyor. Önümüzdeki aylarda özelleştirmesi beklenen marina için sektörün önde gelen gruplarının kıyasıya bir yarış yapması bekleniyor



Türkiye'nin en gözde marinalarından olan ve Setur tarafından işletilen Kalamış-Fenerbahçe Marina'nın işletme süresi doluyor. Önümüzdeki aylarda özelleştirmesi beklenen marina için sektörün önde gelen grupları Koç, Doğan, Doğuş, Ülker, IC çeçen Holding gibi devler kıyasıya bir yarış yapması bekleniyor

Marina işletmeciliği son yılların gözde iş alanlarından biri. Bu yarışta 10 marinasındaki 4 bin 612 adetlik yat bağlama kapasitesi ile Koç Grubu'nun Setur'u sektörün lideri konumunda.

Marina işletmecilerinin son aylarda tüm dikkati İstanbul Kalamış-Fenerbahçe Marinası'na çevrilmiş durumda. çünkü 1998 yılından bu yana Koç Grubu'na bağlı Setur tarafından işletilen ve bin 200 yat bağlama kapasiteli Kalamış-Fenerbahçe Marina'nın işletme süresinin yakın zamanda dolacağı, Özelleştirme idaresi tarafından özelleştirme kapsamına alınıp yeniden ihaleye çıkarılacağı konuşuluyor.

Marintürk markası ile Pendik'te yer alan Ülker Grubu ile D-Marin markası ile Türkiye ve yurt dışında büyüme planları yapan Doğuş Grubu'nun Kalamış-Fenerbahçe Marina'ya talip olma hazırlıkları içinde oldukları belirtiliyor. Ancak, şirket yöneticileri bu hazırlıklara ilişkin şimdilik ayrıntı paylaşmıyor.

Setur yeniden talip olacak

Bu konudaki beklenti ve olası gelişmeleri konuştuğumuz Setur Genel Müdürü Üstün Özbey, Kalamış Marina hakkında ortalıkta çok dedikodu şu anda özelleştirme konusunda bir takvim belirlenmediğini söylüyor. Özbey, ihaleye çıkması halinde de Setur'un yeniden marinayı işletmeye tabi olacağını söylüyor.

Marinacılık yatırımları ile dikkat çeken D-Marin'in Dalaman, Didim, Turgutreis, Göcek, Hırvatistan, Mandarin marinalarındaki toplam kapasitesi bin 860 yat kapasitesi ve 950 adetlik kara park kapasitesi bulunuyor. Bu nedenle İstanbul'un bu en cazip bölgesindeki marinanın özelleştirilmesine sessiz kalmayacağı bekleniyor.

Marinacılıkta büyüme planları bulunan Ülker'in Marintürk'ünün ise İstanbul Pendik ve Muğla Göcek'te toplam 972 yat kapasiteli ve 280 kara park kapasitesi bulunuyor.

İstanbul'un ve Türkiye'nin en büyük marinalarından biri olan Kalamış, 1987 yılında açılmış ve 1998 yılının aralık ayından itibaren Setur tarafından işletilmeye başlanmışa. Marinada 12 metrelik bir yelkenli için yıllık 5 bin Euro bağlama ücreti ödendiği de belirtiliyor.

Kapasite artacak

Buna karşın Türkiye'ni yat bağlama kapasitesi hala 15 binde kalıyor. Marina konusunda atılım hamlesine başlayan Ulaştırma Bakanlığı'nın açtığı ihalelerle kapasitenin 25 bine gelirin de 8 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bakanlığın 2030 yılı için de 50 bin yat bağlama kapa ¬sitesi hedefi bulunuyor.

Sektör temsilcileri Türkiye'nin marinacılık konusunda gideceği daha çok yol olduğunu, şu anda uygulanan politikalar uygulanmaya devam ederse Türkiye'nin bu alanda çok hızlı gelişeceğine işaret ediyorlar.

Son 10 yılda gözlenen gelişmenin Türkiye'nin 30 yılda gösterdiği gelişme kadar olduğuna da dikkat çekiliyor.
Ekonomist/Levent Gökmen


Geri Dön