18 / 04 / 2024

Kaliforniya'ya yatırım yapan kazanıyor!

Kaliforniya'ya yatırım yapan kazanıyor!

Uluslararası Emlak Uzmanı Almila Gözen, Kaliforniya emlak piyasasının Türk inşaat firmaları için barındırdığı fırsatları anlatıyor…



 

ABD emlak piyasasının nabzını tutan Uluslararası Emlak Uzmanı Almila Gözen, Kaliforniya emlak piyasasının Türk inşaat firmaları için barındırdığı fırsatları anlatıyor...


İlk dışa açılmayı 80’li yıllarda Ortadoğu’da gerçekleştiren Türk müteahhitler burada kazandıkları deneyimi Türk Cumhuriyetleri ve Rusya’da pekiştirdiler. Sektör yeni pazarlar ararken fırsatlar ülkesi Amerika’nın en güçlü ekonomiye sahip eyaleti Kaliforniya’dan davet var. Sotheby’s International Realty’nin uluslararası emlak uzmanlarından biri olarak Kaliforniya ve İstanbul ofislerinde çalışmalarını yürüten Almila Gözen, Kaliforniya emlak piyasasının Türk inşaat firmaları için barındırdığı fırsatları anlatıyor…

 

Kaliforniya hız kesmeden büyüyen ekonomisi ve istikrarlı yapısı ile uluslararası emlak piyasasında adını duyurmak isteyen inşaat firmaları için en doğru adreslerden biri konumunda bulunuyor. Dünyanın en büyük altıncı ekonomisi konumundaki eyalet Çin, Kanada, Rusya, İngiltere, Türkiye gibi pek çok ülke yatırımcısından yoğun talep görüyor. Emlak piyasasının da son derece hareketli olduğu eyalet ismini uluslararası piyasada duyurmak isteyen firmalar açısından önemli bir noktada bulunuyor.  Bu bölgede hayata geçirilen projeler bir yandan inşaat firmalarının prestijini artırırken Türkiye’ye de ciddi oranda döviz girişi sağlayarak ekonomiyi canlandırıyor. 

 

Büyük inşaat firmaları da müteahhitler de kârlı çıkıyor

 

Kaliforniya sadece büyük inşaat firmaları için değil küçük çaplı proje geliştiren müteahhitler için de fırsatlar barındırıyor. Eyaletin kozmopolit yapısı tüm konut türlerine ilgiyi canlı tutuyor. Örneğin dünyaca ünlü UCLA (Kaliforniya Üniversitesi) ya da USC (Güney Kaliforniya Üniversitesi) gibi üniversitelerde okumak isteyen öğrenciler tek odalı veya stüdyo tipi apartman dairelerini tercih ederken, alım gücü yüksek yatırımcılar Los Angeles’ın veya San Francisco’nun lüks bölgelerindeki müstakil evleri tercih ediyor. Yatırım amaçlı gayrimenkul alıcıları ise çok üniteli ve ticari yapılara yöneliyor.

 

Kaliforniya’da inşaat yapmak da değerinde satmak da kolay

 

Türkiye’de yönetmeliklerin net belirlenmemesi ve şehir planlamasındaki düzensizlikler hem yapılan projenin hem de projenin yapıldığı bölgenin değer kaybetmesine sebep olabiliyor. Özellikle İstanbul’da şehirleşme belirli bölgelerde çok katlı ve yoğun bir şekilde, plansızca uygulandığı için talep beklentilerden düşük oluyor. Kentsel dönüşüm ya da kat karşılığı yeni proje geliştirme ile binalar yenilense bile çok katlı ve sıkışık yapılanma ortadan kalkmadıkça uzun vadede gayrimenkul fiyatlarının değer kaybetmesine yol açacaktır. Örneğin bugünlerde Bağdat Caddesi gibi revaçta olan bir bölgede bile hemen hemen her binada bir “satılık” yazısı ile karşılaşmak mümkün. Konut stoğu fazla olduğu gibi fiyatlar da oldukça yüksek. Bu bölgeye bir piyasa analizi yaptığımızda, bu konutların uzun süredir piyasada olduğunu görüyoruz. Eğer yakın zamanda alıcı bulunamazsa müteahhitlerin fiyat düşürmeye veya kampanya yapmaya gideceklerini söyleyebiliriz.
Türkiye emlak piyasasında yakından izlenmesi gereken önemli bir gelişme ise konut fiyatlarındaki düşüş… Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın açıkladığı konut fiyat endekslerine göre; Mayıs 2015’teki rekor artıştan sonra konut fiyatlarının düşme eğilimine girdiği ve Temmuz 2016’dan itibaren ivmenin aşağı yönlü devam ettiği görülüyor. Konut satışlarında Türkiye’nin yaklaşık 6’da birini oluşturan İstanbul’da yeni konutlarda reel düşüşün yüzde 3,3 yeni olmayan konutlarda ise yüzde 4,9 olduğu dikkat çekiyor.    
Bu açıdan yatırım kararlarında belirleyici bir faktör olan istikrarlı yapısı ile Kaliforniya bir adım öne çıkıyor. Kaliforniya eyaleti genelinde inşaat yönetmelikleri ve şehir planlamasının net bir şekilde belirlenmiş olması inşaat yapmayı son derece kolaylaştırıyor. Çok katlı ve sıkışık yapılanma modeli yerine yatay yapılanma modeli uygulanan eyalette emlak fiyatları düzenli olarak artıyor. 
Yatırım yapmadan önce pazarı doğru analiz etmek şart

Yurtdışına açılmak isteyen yatırımcıların yatırım yapacakları pazarları iyi analiz etmeleri gerekiyor. Kaliforniya’da proje geliştirmek isteyen Türk inşaat şirketlerine ihtiyaç duydukları her konuda danışmanlık yapıyoruz. 

Arsa alımından Kaliforniya eyaletine ait yönetmeliklere, alınması gereken izinlere kadar geniş bir yelpazede hizmet sunuyoruz. Proje yapılmak istenen bölgenin demografik analizini yapıyor aynı zamanda hangi konut tipinin ve hangi mimari tarzın daha çok talep gördüğü bilgilerini raporluyoruz. Örneğin bazı bölgelerde müstakil ev tipi yapı tercih edilirken bazı bölgede çok üniteli yapılar tercih ediliyor. Bölgenin özelliğine göre proje geliştiren inşaat firmaları lokal alıcıya cazip proje geliştirmek konusunda hiç zorlanmıyor ve projelerini kolayca satabiliyor. Proje aşamasında verdiğimiz danışmanlık hizmetine ek olarak firmalarımızın geliştirdikleri projelerin projeden ya da inşaat tamamlandıktan sonra satılması ya da kiralanması süreçlerinde de yardımcı oluyoruz. 
    
Almila Gözen’e ulaşmak ve sunduğu hizmetler hakkında daha detaylı bilgi almak için www.almilagozen.com ve www.amerikadangayrimenkul.com siteleri ziyaret edilebilir. 
 

 

Vize krizi Amerika'da gayrimenkul talebini azaltmadı!

 

Almila Gözen kimdir?

 

 


Geri Dön