20 / 04 / 2024

Kamyon pazarı inşaat sektörünün etkisiyle yüzde 7 büyüdü!

Kamyon pazarı inşaat sektörünün etkisiyle yüzde 7 büyüdü!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kamyon pazarının inşaat sektöründeki gelişmelerin de etkisiyle yüzde 7 oranında artış gösterdiğini belirtti. Işık "Son 10 yılda, kamyon pazarındaki ortalama artış yüzde 16 oldu." dedi.



Türkiye'nin bugün dünyanın önemli otomotiv üretim merkezlerinden biri haline geldiğini dile getiren Bakan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:


"2015’te toplam üretim bir rekor kırdı ve 1 milyon 410 bine ulaştı. Araç üretim kapasitemiz ise 1 milyon 759 bine çıktı. 2015 verilerine göre, dünyada araç üretiminde 15'inci sırada, AB'de ise 5'inci sırada yer alıyoruz. 2014'e göre hem AB’de hem de dünyada bir sıra yükselmiş durumdayız. AB'de otobüs ve hafif ticari araç üretiminde birinci, kamyon üretiminde ise ikinci sıradayız. Geçtiğimiz yıl, küçük kamyon üretimimiz yüzde 42, kamyonet üretimimiz yüzde 31 ve ağır kamyon üretimimiz de yüzde 6 oranında artış gösterdi. Kamyon pazarı ise inşaat sektöründeki gelişmelerin de etkisiyle yüzde 7 oranında artış gösterdi. Son 10 yılda, kamyon pazarındaki ortalama artış yüzde 16 oldu. Yine geçtiğimiz yıl, kamyon ihracatımız da yüzde 10 oranında artış gösterdi. Bizim bu güçlü üretim kültürümüz ile iç ve dış pazarlarımızdaki gelişmeler, yeni dönemin ihtiyaçlarına uygun bir dönüşüm için çok değerli bir altyapı oluşturuyor. Otomotiv endüstrisinde, başta çevre-dostu teknolojiler olmak üzere radikal diyebileceğimiz değişiklikler yaşanıyor. Hem kamu politikaları hem tüketici tercihleri, firmaların birçok yeni zorlukla yüzleşmelerine neden oluyor. Özellikle AB’de yeşil üretimle ilgili çok sayıda yeni direktif uygulamaya giriyor. Ford'un geliştirdiği Ecotorq motor, hem mevcut kriterleri hem de bir sonraki direktifin getireceği kriterleri sağlıyor olması açısından da önem taşıyor. Bugün dünyanın önde gelen otomotiv üreticileri, Ar-Ge faaliyetlerini, özellikle coğrafi işaret sistemleri, otonom araç sistemleri, akıllı ulaşım sistemleri, araçlar arası iletişim gibi alanlara yoğunlaştırmış durumda. Türkiye'de faaliyet gösteren firmaların da bu alanlara yoğunlaşmasına çok büyük önem veriyoruz."


AA


Geri Dön