16 / 04 / 2024

Kanal İstanbul bir devlet projesidir!

Kanal İstanbul bir devlet projesidir!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Muhalefetin 'yaptırırım yaptırmazsın' meselesine getirmesi çok garip. Kanal İstanbul bir devlet projesidir, belediye ya da siyasi parti projesi değildir. İlgili kurumlar çalışmalarını sürdürüyor" dedi...



Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan Kabine Toplantısı devam ederken açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Bir basın mensubunun asgari ücretle ilgili sorusuna Kalın, kabine toplantısında bu konunun gündeme gelmediğini ifade etti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; İbrahim Kalın, Kanal İstanbul ile tartışmaların sorulması üzerine, bunun İstanbul'un yeni bir konu olmadığını söyledi. 

Kanal İstanbul'un, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "çılgın proje" diye isimlendirdiği İstanbul'un özellikle boğaz trafiğini rahatlatacak, güvenliğini artıracak bir proje olduğunu söyleyen Kalın, konuşmasına şöyle devam etti; 

"Daha önce de bu konu konuşuldu. Bununla ilgili ön çalışma daha önce de yapılmıştı. Şimdi neden gündeme geldi? Muhalefet Partisi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sanki kendi yetkilerindeymiş gibi 'Biz bu projeyi yaptırmayız' diye bir tezle ortaya çıktılar. Kanal İstanbul her şeyden önce bir devlet projesidir. Bu bir belediye projesi değil, bu bir siyasi parti projesi değil, bir siyasi muhalefet partisi projesi değil. Bununla ilgili bütün değerlendirmeler yapıldı, yapılmaya da devam edecek. Bunun hukuki tarafı, ÇED Raporu, finansal tarafı bütün boyutlarıyla incelendi ve bunun yapılmasının İstanbul'un bundan sonraki 10-20-30 yıllık geleceği ve gelişmesi açısından çok büyük katkılar sağlayacağı açık bir şekilde görülüyor."

Kalın, Kanal İstanbul'un, İstanbul Boğazı'nın trafiğini de rahatlatacağını ve geçmişte yaşanan kazaların tekrar etmemesi için de yeni imkanlar sunacağını belirtti. 

Orada ikinci bir şehir kurmak suretiyle Sur içi ve civarındaki yoğunlaşma ile diğer yerlerdeki yoğunlaşmayı da şehrin diğer tarafına taşıyacağına vurgu yapan Kalın, "Nüfusun da biraz daha dengeli dağılımını sağlayacak. Yeni yaşam alanlarının ortaya çıkmasına imkan sağlayacak bir proje. Muhalefetin, konuyu buradan 'Yaptırırım, yaptırmazsın' meselesine getirmesi çok garip. Bu konuda ilgili kurumlarımız çalışmalarına devam ediyor. Çevre Bakanımız da bugün bir açıklama yaptı. O konuda yetki tek taraflı olarak Belediye Başkanı'nın kendisinde değil. Mecliste bir yetkilendirme yapılmıştır. Bununla ilgili Çevre Bakanlığımızın da bir değerlendirmesi olacaktır. Hukuki olarak buna tabii ki bakılacak. İstanbul'da yapıldığı için, İstanbul'daki paydaşlar, Büyükşehir Belediyesi ve diğer paydaşlarla bu sürecin bir parçası olacaklar. Ancak netice itibarıyla Türkiye için bu yapılabilir bir projedir. Bunu 'Yaptırmayız' gibi yaklaşımlarla engellemeye çalışmak çok anlamlı gelmiyor." diye konuştu.

Kalın, 15 Temmuz hain darbe girişiminden 2 ay sonra üçüncü köprü Yavuz Sultan Selim'i açtıklarını hatırlattı.

"Yapılamaz, finans bulunamaz ve kimse bu işe girmez." denilen İstanbul Havalimanı'nı yaptıklarına işaret eden Kalın, bu tür büyük projelerin artık Türkiye için "yapılamaz, imkansız, uzakta, birtakım fantastik fikirler"den ibaret olmadığını belirtti.

Geçmişte de "Yaptırmayız, ettirmeyiz" tarzı yaklaşımların netice vermediğinin altını çizen Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu projeye inandığını söyledi. 

Bilimsel olarak Kanal İstanbul'un yapılması gerektiğini düşündüklerini belirten Kalın, "Bu süreç tabii devam edecek. Belli ki bu konu bir siyasi polemik meselesi olmaya devam edecek. Ben tekrar ifade edeyim, Kanal İstanbul bir devlet projesidir. Bir siyasi partinin ya da belediyenin projesi değildir." ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul bir devlet projesidir!

"Montrö'yü tartışmaya açmayız"

 "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Montrö tartışması başladığında, 'Acaba faydası mı oldu? Acaba ne kazandırdı, ne kaybettirdi, bunu bir düşünelim' demişti. Sayın Cumhurbaşkanı'nın sözleri Montrö'nün tartışmaya açılması anlamına mı geliyor? MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de bu konuyla ilgili bir uyarısı oldu. 'Montrö'yü tartışmaya açmak bir beka sorunudur' dedi. Bu uyarısını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Kalın, şu yanıtı verdi:

"Montrö'yü tartışmaya açmayız. Montrö Boğazlar Anlaşması, Türkiye'ye boğazlar konusunda tam yetki veren bir anlaşmadır. Bunun belli şartları var. Oradan geçişler, geçitler, geçirilen malzeme, askeri malzeme ile diğer teknik birtakım şeyler, malları saymıyorum. Bunlarla ilgili kurallara bağlanmış bir anlaşma var. Kanal İstanbul, bu anlaşma kapsamında yapılacak bir projedir. Montrö'yü ortadan kaldıracak bir proje değildir. Bunu açık bir şekilde ifade edelim. Boğazlar, Türkiye'nin yetkisi içerisinde Montrö Boğazlar Anlaşması çerçevesinde kontrolü yapılan bizim coğrafyamızın parçası olan bir yerdir. Kanal İstanbul'un statüsü de bundan farklı olmayacaktır."

Kanal İstanbul'un ÇED raporunda Montrö tespitleri!

Rus uzman: Kanal İstanbul Montrö ile uyumlu!

Kanal İstanbul'un ÇED raporu yayınlandı!

Kanal İstanbul için kim ne dedi? 


Geri Dön