19 / 04 / 2024

Kanal İstanbul bir çevre ve emniyet projesidir!

Kanal İstanbul bir çevre ve emniyet projesidir!

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar yaptığı açıklamada "Kanal İstanbul bir çevre ve emniyet projesidir. Bu planları şimdi yapmamız lazım." dedi. 



İstanbul Uluslararası Çevre Zirvesi ve Fuarı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Fatih'te yer alan Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde başladı. 

Etkinliğin açılış programında açıklamalar yapan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar Birpınar, çevre meselesinin gündemde tutulmasının gelecek nesillere olan borç adına önemli olduğunu söyledi.

Birpınar, "Bu memleketin her şeyi bozulabilir. Ekonomisi, siyaseti bozulabilir. Bunların hepsi düzeltilebilir ama memleketin çevresi, iklimi bozulursa bunu düzeltmek imkansız hale gelir. Çok zorlanırsınız. Yıllarca bozulmuş İstanbul'u 20-25 senede ancak düzeltebilmişiz. Dolasıyla gelecek nesillere içebilecekleri su, nefes alabilecekleri hava ve verim alabilecekleri toprak bırakabilelim. Bu en büyük görevimiz. O yüzden gelecek nesillere en azından bir özür borcumuzun olduğunu unutmamamız gerekiyor." dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin, Osmanlı Devleti'nden yeşil bir İstanbul aldığını dile getiren Birpınar, "Onun için yeni dönemde 'Millet Bahçeleri' yapalım diye bir projeyle çıktık. Geçenler de beşini de açtık, bundan sonra da İstanbul'daki vatandaşlarımıza nefes alabilecek daha fazla yeşil alan oluşturmamız gerekiyor." diye konuştu.

İstanbul'un birçok probleminin olduğunu, dünyanın en büyük su yollarından birinin şehrin kalbinden geçtiğini söyleyen Birpınar, İstanbul Boğazı'nın birçok ciddi kazayla karşı karşıya kaldığını, dolayısıyla alandaki tarihi yapıların da risk altında olduğunu belirtti.

Birpınar, böyle riskleri taşıyan bir durum için mutlaka alternatiflerin olması gerektiğini dile getirerek, "Onun için Kanal İstanbul'a hayali değil, İstanbul'un, kentte yaşayan 15-20 milyon nüfusun emniyeti için yapılması gereken bir proje olarak bakmak gerektiğini söylüyorum. İşin sadece fantezi olmadığını, bu işin İstanbul'un sağlığı, emniyeti için olması gereken bir proje olduğunu belirtiyorum. Kanal İstanbul bir çevre ve emniyet projesidir. Bu planları şimdi yapmamız lazım." dedi.

Kanal İstanbul'un hukuki statüsü açıklandı!


Geri Dön