28 / 03 / 2024

Kanal İstanbul çevresine kurulacak Yenişehir'in detayları belli oldu!

Kanal İstanbul çevresine kurulacak Yenişehir'in detayları belli oldu!

Kanal İstanbul’un çevresine kurulacak Yenişehir’e ilişkin detaylar netleşiyor. Arnavutköy’ü kapsayan birinci etapta tarlalar imara açılacak. Tarlalarda oteller, fuar alanı, teknoloji ve lojistik merkezi kurulacak.



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 2011 yılında çılgın proje olarak açıklanan Kanal İstanbul projesi için henüz ihale yapılmadı. Karadeniz'i Marmara'ya bağlayarak Boğaz'daki gemi trafiğini hafifleteceği belirtilen kanalın etrafında kurulacak yeni şehir projesi için çalışmalar hızla devam ediyor. Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, bölgedeki yapılaşmayı belirleyecek olan yedi etaplık 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarından 3'ü onaylandı.

TARIM BİTECEK: Yenişehir projesinin birinci etabını kapsayan imar planları Arnavutköy'deki tarım arazilerini yapılaşmaya açacak. 39 milyon metrekare büyüklüğündeki birinci etabın odağında ticaret ve turizm bulunuyor.

LOJİSTİK MERKEZİ: Kanal İstanbul'un Karadeniz girişinin doğusundaki Yeniköy'de ayrılan 2 milyon metrekare büyüklüğündeki arazi ise lojistik merkezi olarak yapılacak. İstanbul Havalimanı'nda geliştirilen kargo şehrinin konteyner limanı ve antrepolar ile desteklenerek, şehrin lojistiğinin büyük bir kısmının bu bölgeye aktarılması hedefleniyor.

TEKNOLOJİ VE FUAR ALANI: Havalimanının yanında bulunan Tayakadın'da ayrılan 2.2 milyon metrekare büyüklüğündeki alanda teknoloji üssü kurulacak. Fuar ve kongre turizmi için hizmet sunacak 1.4 milyon metrekarelik alan, havalimanı ve teknoloji geliştirme bölgesi ile ilişkili olacak.

HEDEF SAĞLIK TURİZMİ: Hazırlanan planda Baklalı bölgesinde sağlık turizmine yönelik faaliyetlerin yapılabileceği bir yer tasarlandı. Bu alanda ulusal ve uluslararası ölçekte hizmet sağlayacak ve tüm ihtisas dallarını bünyesinde bulunduracak hastane, rehabilitasyon merkezi, sağlık köyleri, yaşlı bakım evleri yapılacak.

Ekolojik turizm için çiftlikler kurulacak

Planlama alanın kuzey batısında Terkos Gölü'ne yakın bir bölgede 1.5 milyon metrekare büyüklüğündeki alan turizm, ticaret ve konut alanı olacak. Hayvansal ve tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bu alanda çiftlikler yapılacak. Hobi bahçeleri, rekreasyon alanları, bisiklet rotaları, mavi parklar, çocuk ve eğitim kamplarının bulunacağı bu alanda tarım turizmi yapılması planlanıyor. 

Yenişehir rezerv yapı alanının birinci etabında 1 milyon 393 bin metrekare büyüklüğündeki alan turizm ve ticaret alanı olacak. Bu alanın bir bölümünde, doğa sporlarına imkan sağlayacak kamping alanı ve tesisler bulunacak.

Kanal İstanbul'un imar planlarının 3 etabı onaylandı!


Geri Dön