24 / 04 / 2024

Kanal İstanbul güzergahındaki konut ihaleleri iptal edildi!

Kanal İstanbul güzergahındaki konut ihaleleri iptal edildi!

Sazlıbosna Baraj havzasında Kanal İstanbul manzaralı “tarla” niteliğinde olan henüz tapusu bile çıkmayan arazilerde inşa edilecek projelerin üç, dört ve altıncı etapları için yapılacak ihalelerin, kurum tarafından farklı nedenlerle iptal edildiği belirlendi. 



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı TOKİ, Kanal İstanbul'un çevresinde inşa edilecek Yenişehir çerçevesinde Arnavutköy'de etap etap inşa edilecek konutlar için ihale tarihlerini geçen aylarda kamuoyuna açıklamıştı. 

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; Sazlıbosna Baraj havzasında Kanal İstanbul manzaralı “tarla” niteliğinde olan henüz tapusu bile çıkmayan arazilerde inşa edilecek projelerin üç, dört ve altıncı etapları için yapılacak ihalelerin, kurum tarafından farklı nedenlerle iptal edildiği belirlendi. 

Kanal İstanbul güzergahındaki konut ihaleleri iptal edildi!

TEKLİF VEREN ÇIKMADI

TOKİ, inşaat projesinin 679 konutluk üçüncü etabı için 23 Kasım tarihinde yaptığı ihaleyi “teklif veren istekli çıkmaması” sebebiyle iptal ettiğini açıkladı. 669 konutluk dördüncü etap için 29 Aralık tarihinde yapılacağı açıklanan ihale de daha düzenlenmeden  TOKİ  tarafından 7 Aralık günü iptal edildi.

TOKİ “Kamu İhale Kanunu'nun ‘ihale saatinden önce ihalenin iptal edilmesi' başlıklı 16'ıncı maddesine göre iptal edilmiştir” açıklamasında bulundu. TOKİ, 25 Kasım tarihinde düzenlediği 727 konutluk altıncı etabın ihalesini ise  “İhtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkesi gereğince Kamu İhale Kanunu'nun, ‘Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptali' başlıklı 39. maddesi uyarınca” 1 Aralık tarihinde iptal ettiğini duyurdu. 

Kanal İstanbul güzergahındaki konut ihaleleri iptal edildi!

Doların yükselmesi, maliyetlilerin artması gibi ekonomik sebeplerin de iptal kararlarında etkili olduğuna dikkat çeken CHP'li İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman, şu açıklamalarda bulundu:

“Genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kanal İstanbul ile ilgili bürokratlara yönelik bir uyarısı olmuştu. Bakanlık ve Emlak Konut bürokratlarının tapu sürecine ilişkin ‘madde 18 uygulamasını' bitirmediklerini biliyoruz. Onurlu bürokratların arkasındayız. İktidarın gidici olduğu artık herkesçe anlaşıldı. Ne ihaleleri yapabilirler ne planları bitirebilirler. Kanal İstanbul, ‘Yalan İstanbul' oldu. Slogandan başka bir şey yok. Kanal İstanbul'u bırakın da mutfaktaki yangını söndürün zaten.”

Kanal İstanbul güzergahındaki konut ihaleleri iptal edildi!

2 İHALE DEĞERLENDİRME AŞAMASINDA

540 konut ve 8 dükkandan oluşan birinci etap için 6 Ekim tarihinde, 485 konutluk ikinci etap için 7 Ekim tarihinde yapılan ihaleler iptal edilmedi fakat henüz sonuç ilanı da açıklanmadı. Her iki ihale de “tekliflere kapalı, değerlendiriliyor” aşamasında görünüyor.

TOKİ “SOSYAL KONUT” DEMİŞTİ

TOKİ, daha önce tartışmalara neden olan ihalelere ilişkin de kamuoyuna da açıklamada bulundu. Açıklamada Arnavutköy'de dar gelirliler için “Sosyal Konut Projesi” yapılacağı, ihalelerin kanunun öngörüldüğü  bütün koşullar yerine getirilerek yapıldığı ifade edilmişti.

Kanal İstanbul boğazın trafik yükünü azaltacak!

Kanal İstanbul projesinin ihaleleri hız kesmiyor!


Geri Dön