25 / 04 / 2024

Kanal İstanbul, kentin doğal yapısını değiştirecek mi? 

Kanal İstanbul, kentin doğal yapısını değiştirecek mi? 

Kanal İstanbul projesinin hayata geçmesi durumunda şehrin toplam su ihtiyacının neredeyse yüzde 29’unu karşılayan barajlardan Sazlıdere yıkılacağı belirtiliyor. Aynı zamanda Terkos Gölü’ne tuzlu su karışacağı ve su havzalarının yok olacağı da iddia ediliyor. 



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sadece Türkiye’nin değil belki de dünyanın en çevreci projesi olarak hayata geçirilecektir” şeklinde açıkladığı Kanal İstanbul projesiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Cumhuriyet'ten Dilan Ayırkan'ın haberine göre; dev projenin hayata geçirilmesi halinde İstanbul'un büyük bir çevre yıkımıyla karşı karşıya kalacağı ileri sürülüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, proje için “İstanbul’un bütün doğal yapısını, kurgusunu bertaraf etmesiyle sonuçlanacak bir kötülüktür bu” açıklamasında bulunurken, uzmanlar da geri dönüşü olmayacak durumların yaşanacağı iddialarını gündeme getiriyor. 

YILDA 55 MİLYON METREKÜP KAYIP

Kanal İstanbul projesinin en yıkıcı etkisinin şehrin su kaynakları üzerinde olacağı iddia ediliyor. İBB’nin elindeki rapora göre, şehrin su ihtiyacının yüzde 29’u riske girecek. İBB’nin Kanal İstanbul Çalıştayı’na destek sağlayan TÜBİTAK ödüllü  TÜBA üyesi Prof. Dr. Derin Orhon; şehrin su havzalarının, yürürlükteki yasal mevzuat kapsamında koruma altında olduğunu hatırlatarak projenin bu durumu yok saydığına dikkat çekti. Orhon, projeyle birlikte Sazlıdere Barajı’nın yanı sıra Terkos Gölü’nün su havzasını da tamamen yok edeceğini, İstanbul’un içme suyunun yüzde 29’unu karşılayan kaynakların yok olacağını ileri sürdü. Uzmanlara göre Kanal İstanbul için ilk kazmanın vurulmasıyla senede 55 milyon metreküp su kaybı yaşanacağı ifade ediliyor. Aynı zamanda bu kaybın aşamalı olarak artacağı da belirtiliyor. 

Kanal İstanbul, kentin doğal yapısını değiştirecek mi? 

Kanal İstanbul projesinin oluşturacağı bir başka zararın da o bölgedeki binlerce yıllık bitki örtüsü ile yaban hayatın yok olma ihtimali olduğu belirtiliyor. 

Kanal İstanbul projesiyle beraber İstanbul’un içme suyunun yüzde 29’unu karşılayan kaynakların da yok olacağı iddia ediliyor.

- 316 bin nüfusu etkileyecek

- Alan, İstanbul’un yüzde 6.4’ü

- 2 milyon ek nüfus getirecek

- 13 bin 400 hektar ormanın yok olmasına neden olacak

Nadir Ataman: Kanal İstanbul’un geçeceği mahallelerde ekip biçenler şimdi rantı izliyor!

Kanal İstanbul'da son dakika! İşte fizibilite raporundaki ayrıntılar...

Kanal İstanbul projesiyle İstanbul'da neler değişecek?

Kanal İstanbul’un tapuları onaylandı!


Geri Dön