20 / 04 / 2024

Kanal İstanbul Projesi'nin akıbeti ve çevresel etkileri mecliste!

Kanal İstanbul Projesi'nin akıbeti ve çevresel etkileri mecliste!

Kanal İstanbul Projesinin akıbeti ve olası çevresel etkileri meclis gündemine taşındı. CHP'li Karabat, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Kanal İstanbul Projesinin akıbetine ve olası çevresel etkilerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Karabat, sorusunun  Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Karabat ''AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Aralık 2019 tarihinde Kanal İstanbul Projesinde ısrarlı olduklarını ifade ederek, projeye ilişkin haklı kaygılar dile getiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu'na "sen işine bak" biçiminde bir beyanda bulunmuştur'' diye konuştu.

Karabat, açıklamalarına şöyle devam etti: ''Tekrar eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini 23 Haziran 2019'da ezici bir farkla kazanan Sayın İmamoğlu'nu ve 16 milyon İstanbulluyu doğrudan ilgilendiren böylesi bir konuda yapılan bu talihsiz açıklamanın ardından bahse konu olan alandaki arsaların mülkiyet durumu da gündeme gelmiştir.

17-25 Aralık Operasyonları öncesinde Kanal İstanbul proje güzergâhındaki arsaların bazı FETÖ'cüler ya da onlarla bağlantılı kişi ya da kuruluşlar tarafından ele geçirildiği dile getirilmiştir. FETÖ'cülerin projeye yönelik ön bilgileri önceden edindiklerini ve arsa topladıkları birçok basın yayın organına yansımasına rağmen gündeme gelen bu iddialar ne yazık ki yeterince araştırılmamıştır.''

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat'ın soruları:
1. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlığı döneminde 13 Ocak 2013 tarihinde Kanal İstanbul Proje ihalesinin yakında yapılacağını açıklamasına rağmen aradan 6 yıl geçtiği halde projede bu aşamaya gelinememesinin nedeni nedir? Kanal İstanbul Projesi şu an hangi aşamadadır?

2. Ulaşımdan altyapı hizmetlerine kadar birçok alanda hâlihazırda devam eden projeler dışındaki yatırımların "tasarruf önlemleri" gerekçesiyle durdurulduğu açıklanmaktadır. Buna rağmen Kanal İstanbul gibi ülke tarihinin en maliyetli projesinde ısrarın nedeni nedir? 

3. Kanal İstanbul Projesi'ne konu alanlarda bu projeden etkilenecek tarım ve ormanlık alanların miktarı ne kadardır? Projenin planlarının genişliği ile çevresinde yapılması planlanan yerlerin toplam alanı ne kadardır?

4.17- 25 Aralık Operasyonları öncesinde FETÖ'cülerin Kanal İstanbul projesinin geçeceği güzergâhları önceden öğrenip bu alanlardaki arsaları elde ettikleri bilgisi doğru mudur? Bu konuyla ilgili şu ana kadar herhangi bir araştırma ya da soruşturma yapılmış mıdır? 

5. Kanal İstanbul projesinin geçeceği güzergâhta 10 dönüm ve üzerinde mülkü olan kişi ya da kurum sayısı kaçtır? 10 dönüm üzerinde mülk sahibi olan kurum, kuruluş ya da şahıslar kimlerdir?

6. 17- 25 Aralık operasyonları sonrasında proje güzergâhında dikkate değer mülkiyet değişimleri yaşanmış mıdır? Yaşanmışsa bunlarla ilgili herhangi bir araştırma ya da soruşturma açılmış mıdır?

7. Projeyle ilgili ulusal / uluslararası yetkili ve uzman görüşlerine başvurulmuş mudur? Varsa bunları kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?

8. Projeyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir çalışma yürütülmesi hedeflenmekte midir?


 


Geri Dön