24 / 04 / 2024

Kanal İstanbul’a stratejik vizyon!

Kanal İstanbul’a stratejik vizyon!

Türkiye, Kanal İstanbul ile birlikte daha stratejik bir lojistik üssü haline gelecek. Kanal İstanbul'un önemli bir parçası olan, Küçükçekmece'deki konteyner limanı yapıldığında şehir küresel yük taşımacılığının merkezi haline gelecek...



Türkiye'yi hava kargoculuğunda önemli bir merkez haline getiren İstanbul Havalimanı, Kanal İstanbul ile birlikte daha stratejik bir lojistik üssüne dönüşecek. Yeni Şafak Gazetesi'nden Burak Karaca'nın haberine göre, kanal projesinin önemli parçalarından biri olan konteyner limanı inşa edildiğinde İstanbul; küresel yük taşımacılığının deniz, kara, demir ve hava hatlarının birleştiği bir merkez haline gelecek. 

Marmaray, Avrasya Tüneli gibi mega projelerle birlikte stratejik önemi daha da artan İstanbul, küresel ticaretin de bağlantı noktası haline geliyor. Kanal İstanbul'un yapılmasıyla, mega kent ticaret ağları açısından daha önemli hale gelecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Küçükçekmece'ye yapılacağını açıkladığı konteyner limanı lojistik açıdan çok önemli bir konumda yer alıyor.

TASARRUFUN BULUŞMA NOKTASI

Kanal İstanbul’un güneydoğu ucunda bulunan Küçükçekmece’de inşa edilecek liman ile şehrin ticari potansiyeli yükselecek. Küresel ticaretin yüzde 60’a yakınının deniz yoluyla yapıldığı düşünüldüğünde, yapılması planlanan liman; Kanal İstanbul’un önemini daha da arttıracak. Ulaşım ağlarıyla kaplı olan Marmara Bölgesi ve İstanbul; lojistik açıdan imkanların çeşitli olmasının yanı sıra birçok güzergahta en kazançlı rota olarak görülüyor. Artık dünyanın bir ucundan hareket eden bir uçak, tren, gemi veya TIR İstanbul'daki ulaşım ağlarıyla hem maliyetten hem de zamandan kazanacak.

GEÇİŞLER KANAL İSTANBUL’DAN

Ülkenin en stratejik projesi olarak görülen Kanal İstanbul’da teknik çalışmalar bitirildi. 2019 senesinde ilk somut adımlar atıldı. ÇED çalışmalarında son aşamaya gelinirken, Çevre Düzeni Planının kesinleşmesiyle 2020 içerisinde ihaleye çıkılması planlanmakta. Günde 150-160 geminin geçmesi beklenen Kanal İstanbul, Panama Kanalı ile karşılaştırıldığında dört katı büyüklüğünde gemi trafiğine hizmet edecek. Panama Kanalı’dan her gün ortalama 40 gemi geçerken, yıllık ortalama 1,5 milyar dolar gelir elde ediliyor. Boğazdaki mevcut gemi trafiği düşünüldüğünde (günde ortalama 150 gemi) Kanal İstanbul’un getirisi yıllık 8 milyar dolar olacak.

KARGO ŞEHRİ AĞI GENİŞLİYOR

Yıllar önce temeli zihinlerde atılan daha sonrasında ise gerçeğe dönüştürülen İstanbul Havalimanı'nın 29 Ekim 2018'de tarihinde açılışı yapılarak hizmete girmişti. Açılan birinci fazın 6 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirilen ‘Büyük Taşınma’ ile tam kapasite çalışmaya başlaması havalimanının geleceğe atılmış bir adım olduğunu gösterdi. İstanbul Havalimanı ile kent dünyanın en büyük kargo merkezlerinden biri haline dönüşecek. Havalimanının evreleri tamamlandığında 5,5 milyon ton kargo kapasitesi olacak. Ortaya çıkacak olan 1,4 milyon metrekarelik 'Kargo Şehri' dev bir taşımacılık ağı haline dönüşecek.

HAVALİMANI TRAFİĞİ KATLADI

Ayrıca yolcu trafiğindeki yoğunlukla birlikte sefer sayıları da artarken, yeni havalimanının hayata geçmesiyle hizmet veren havayolu şirketi sayısında da büyük artış yaşandı. Şu anda toplam 74 havayolu şirketine ev sahipliği yapan havalimanında 2020 senesinde bu sayının 80’e çıkarılması hedefleniyor. İstanbul Havalimanı’nda 2019’da 10 yabancı havayolu şirketi ilk uçuşlarını gerçekleşti. Yıl boyunca yoğun yolcu trafiğinin yaşandığı İstanbul Havalimanı’nda Ocak-Kasım 2019 döneminde 47 milyon 297 bin 757 yolcu geliş-gidişi gerçekleşti. İç hatta 11 milyon 517 bin 499, dış hatta ise 35 milyon 780 bin 258 yolcu uçuşlarında İstanbul Havalimanı'nı kullandı.

KARAYOLU ALTERNATİFLER ARASINDA

Marmara Bölgesi’nde de yoğun bir otoyol çalışması yapılıyor. Hizmete giren İstanbul-İzmir Otoyolu ile bölgenin Ege bağlantısı rahatlarken, Kuzey Marmara Otoyolu’nda Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Osmangazi Köprüsü birleşti. Bu sayede lojistik amaçlı araçlar kent trafiğine girmeden zamandan tasarruf edecek. Aynı zamanda kent trafiğinde oluşacak şişkinlik de azalacak. Projelerin bitirilmesiyle trafik yükü daha da azalacak olan Marmara Bölgesi’nde önemli sanayi şehirleri arasındaki seyahat süresi de ec aza indirilecek.

TİCARET YOLUNUN KÖPRÜSÜ MARMARAY

Yaklaşık 1 trilyon dolarlık yatırımı ile 65 ülkeyi ve 3 milyarlık nüfusu etkileyecek 'Tek kuşak, Tek Yol Projesi’ Türkiye’nin de içinde olduğu rotada bir ticaret yolu oluşturacak. 11 bin 483 kilometrelik yolu birleştiren projenin kilit noktalarından olan İstanbul ile bir başka mega proje olan  Marmaray  da küresel ticarete açıldı. Ticari seferlerin devam edeceği güzergahta geçişler sürekli hale gelecek. Ticaretin yeni İpek Yolu olarak lanse edilen rotada oluşacak ekonominin devasa rakamlara ulaşması düşünülürken, Türkiye açısından en önemli getirisi ise küresel ticarette söz sahibi ülke konumuna ulaşması olarak gösteriliyor. Kars’tan ülkemize giriş yapacak tren uzun bir mesafeyi sınırlarımız içerisinde kat ederek Kapıkule üzerinden çıkış yapacak. 

İBB Sözcüsü Murat Ongun'dan Arapça 'Kanal İstanbul' mesajı!

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Kanal İstanbul ve Montrö Anlaşması açıklaması!

Kanal İstanbul, Çin medyasının ve yatırımcısının gündemi oldu!


 


Geri Dön