26 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'da inşaat bu yıl başlayacak!

Kanal İstanbul'da inşaat bu yıl başlayacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, "Kanal İstanbul'a 2020'de kazmayı vurursak, projeyi 2025 sonu 2026 gibi tamamlamış olacağız" dedi...



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Turhan: "Kanal İstanbul'a 2020'de kazmayı vurursak, projeyi 2025 sonu 2026 gibi tamamlamış olacağız" dedi

 

"Amacımız ülkemizde deniz trafiğinin güvenli ve emniyetli sağlanması"

Bakan Turhan, "Kanal İstanbul Projesi'nde amacımız, ülkemizde deniz trafiğinin güvenli ve emniyetli sağlanması, insanların, değerlerin korunmasıdır." dedi. 

"Amacımız İstanbul Boğazı'nı kullananlara yeni bir su yolu oluşturmak"

"Amacımız İstanbul Boğazı'nı kullananlara yeni bir su yolu oluşturmak. Kanalın kapasitesi Boğaz'ın 2,5 katının üstünde 3 katına yakın olacak." diye konuşan Turhan, sözlerine şu şekilde devam etti;

"Otoyol standardındaki Kanal İstanbul'dan güvenli şekilde günde 185 gemi geçirebileceğiz. Şu anda Boğaz'dan 118-125 gemi geçirebiliyoruz."

"Yıllık 5 milyar dolar gelirimiz olacak"

Hesaplara göre Kanal İstanbul'dan geçecek gemilerden alınacak paranın, asgari yıllık net 1 milyar dolar civarında olduğunu söyleyen Bakan Turhan, "68 bin kapasiteli kanaldan 50 bin gemi geçtiğinde yıllık 5 milyar dolar gelirimiz olacak, bu rakamlara gelecekte ulaşacağız." dedi.

Turhan, "Kanaldan çıkarılacak kazıyı Durusu Gölü ve Karadeniz arasındaki falezlerde dolgu olarak kullanacağız. Oluşan alanı mesire yeri yapacağız." diye konuştu.

"Yapım maliyeti toplam 15 milyar dolar"

Turhan, "Milli menfaatler söz konusu olunca herkes esas duruşa geçecek, yerini, yetkisini, sorumluluğunu bilecek, çalışacak, millete hizmet edecek." dedi. Turhan, Kanal İstanbul'un projelendirilmesinden sonra yapım maliyetini toplam 15 milyar dolar, inşaat maliyetini 10 milyar dolar olarak belirlediklerini belirtti. 

Kanal İstanbul'da amaç deniz trafiğinin emniyetli sağlanması!

Kanal İstanbul'un ÇED raporu yayınlandı!

Kanal İstanbul projesi 20 soruda tüm detaylarıyla!

 


Geri Dön