25 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'la ilgili yanlış bilinen doğrular!

Kanal İstanbul'la ilgili yanlış bilinen doğrular!

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Şehir Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Recep Bozdoğan, çok konuşulan Kanal İstanbul projesiyle ilgili yanlış bilinen doğruları anlattı...



Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Şehir Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Recep Bozdoğan, Kanal İstanbul projesiyle ilgili iddiaları yanıtlandırdı...

Kanal İstanbul la ilgili yanlış bilinen doğrular!

Anadolu Ajansı'ndan Mücahit Türetken'in haberine göre; Kanal İstanbul projesi hakkında konuşan Bozdoğan, projeyle ilgili fikri oluşum sürecinin yüzlerce yıl öncesine dayandığını, Sokullu Mehmed Paşa döneminde olduğundan bahsetti. 

Kanal İstanbul projesinin ihtiyaç olması nedeniyle hayata geçirileceği ve ilkinin İstanbul'un daha güvenli bir şehir haline getirileceğinden bahseden Bozdoğan, "İstanbul Boğazı mevcut gemi trafiği açısından bakıldığında büyük riskler içeren bir boğaz. Dünyanın en tehlikeli su yolu. Buna karşılık gemi trafiği, Süveyş Kanalı'nın üç katı civarında. Boğaz'dan geçen gemilerin tonajı da her geçen gün artıyor. Petrol, doğalgaz gibi yanıcı ve patlayıcı maddeler, kimyasal maddeler Boğaz'dan çok sık geçiyor. Bu gemilerin yol açacağı bir kaza sadece İstanbul Boğazı açısından değil İstanbul şehri açısından da büyük bir risk oluşturuyor." diye konuştu. 

Kanal İstanbul la ilgili yanlış bilinen doğrular!

Kanal İstanbul projesinin İstanbul Havalimanı ile entegre halde çalışacağının altını çizen Bozdoğan, şunları söyledi:

"Projenin içerisinde lojistik merkez, kongre merkezi, fuar merkezi, ekolojik turizm faaliyetleri, sağlık turizmine yönelik faaliyetler, marina, iki büyük liman olacak. Bir de yüksek teknoloji bölgesi ya da büyük bir tekno-park gibi çalışacak teknoloji bölgesi inşa edilecek. Bunların yanı sıra İstanbul'un en büyük ihtiyaçlarından olan depreme karşı kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi sürecinde de ciddi bir şekilde rezerv ihtiyacını karşılayacak iki tane orta büyüklükte şehir inşa edilecek. Önemli bir kısmı rezerv konut olarak kullanılacak. Bu iki şehir de yüzde 80 oranında İstanbul'daki nüfusun kaymasıyla doldurulmuş olacak. Yüzde 10-20 ulusal ve uluslararası niteliğe sahip insanların yerleşmeyi, çalışmayı tercih ettikleri yer haline gelecek. 500 bin kişi olacak."

Kanal İstanbul la ilgili yanlış bilinen doğrular!

Kanal İstanbul' projesinin savunma açısından kazanımları hakkında konuşan Recep Bozdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"İddia edilenlerin aksine İstanbul açısından çok önemli bir kazanım sağlayacak Kanal İstanbul. Edirne sınırından itibaren İstanbul'a kadar herhangi bir savunmayı kolaylaştırıcı coğrafi engel yok. Bir dağ silsilesi, derin vadiler, nehirler, derin göller yok. 'Trakya'nın savunması tehlikeye girecek' iddiasının tam tersi İstanbul'un savunması açısından daha da güvenli hale gelecek. Trakya açısından baktığımızda da zaten İstanbul ve Boğazlar bölgesini savunacak olan 1. Ordu'nun büyük çoğunluğu Kanal İstanbul güzergahının batısında. Dolayısıyla Trakya'nın savunulması açısından risk söz konusu değil. Trakya için bir sorun olsaydı İstanbul ve Çanakkale Boğazı sorun olurdu. Herhangi bir savaş halinde İstanbul'un güvenliğini çok daha iyi bir noktaya taşıyacağı için Türkiye'nin elinde önemli bir avantaj olacak."

Kanal İstanbul la ilgili yanlış bilinen doğrular!

"YÜZ BİNDEN FAZLA İNSANA İŞ İMKANI SAĞLAYACAK"

Tarihi projenin istihdama olan katkısından bahseden Prof. Dr. Bozdoğan, Kanal İstanbul'un ve devam eden yatırımların inşaatında binlerce insana iş imkanı sağlanacağından bahsetti.

Bütün yatırımların tamamlanmasının ardından ve proje tüm safhalarıyla hizmete girmesinden sonra on binlerce kişiye istihdam sağlayacağını ifade eden Bozdoğan, şu açıklamalarda bulundu:

"Burası dünya çağında bir cazibe merkezi haline gelecek. İstanbul önemli bir şehir ama proje İstanbul'u dünyanın en önemli şehirlerinden birisi haline getirecek. İstanbul, Hong Kong'la Singapur'la Los Angeles'la Londra ile rekabet edebilecek bir alt yapıya sahip olacak. Kanal İstanbul, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük entegre ekonomik kalkınma projesidir. GAP'tan çok daha büyük ve vizyoner bir proje. Ayrıca GAP'tan çok daha ileri teknolojiye sahip bir proje. Bu proje Türkiye'ye sadece olağanüstü bir stratejik üstünlük sağlamayacak, aynı zamanda İstanbul'u hak ettiği noktaya yani dünyanın en önemli şehirlerinin arasına taşıyacak. Bu da orada yüz binden fazla insana iş imkanı sağlayacak olağanüstü bir projedir Kanal İstanbul."

Kanal İstanbul'un doğru güzergah üzerinde konumlandığından bahseden Bozdoğan, "Kanal için 5-6 güzergah üzerinde çalışma yapıldıktan sonra mevcut güzergaha karar verildi. Bu güzergahın yüzde 60'ı suyla kaplı. Yani Küçükçekmece Gölü ve Sazlıdere Barajı. Dolayısıyla da devletin burada ekstra kamulaştırma gideri olmayacak. Bu güzergahta eğim de çok müsait. Hem coğrafi hem ekonomik anlamda en uygun güzergah burası." açıklamasında bulundu. 

Kanal İstanbul stratejik ve ekonomik yönden büyük bir kazanım olacak!

Kanal İstanbul'da temel atma heyecanı!


Geri Dön