24 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'un ÇED raporu davasında son durum!

Kanal İstanbul'un ÇED raporu davasında son durum!

İBB tarafından Kanal İstanbul projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “ÇED olumlu” kararının iptali istemi ile açılan davada mahkeme, keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması kararını aldı...



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı'nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karşı Kanal İstanbul Projesi için verilen 17 Ocak 2020 tarihli “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu” kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle açılan davada önemli bir gelişme meydana geldi. 

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; mahkeme Kanal İstanbul güzergahında bilirkişi incelemesi yapılması yönünde karar verdi. İstanbul 10. İdare Mahkemesi, 8 Mayıs'ta oybirliği ile aldığı kararda; uyuşmazlığın teknik yönden açıklığa kavuşturulabilmesi için alanında uzman bilirkişilerin görüşüne başvurulması gerektiği belirtildi.

Mahkeme, yürütmenin durdurulması talebine ilişkin, mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldıktan sonra karar verilmesi yönünde hükmetti.

HAKİM GÖREVLENDİRİLDİ

Davacı tarafından keşif ve bilirkişi giderlerine karşılık olarak 10 bin lira bilirkişi avansının ve 384 lira keşif harcının 15 gün içinde mahkemeye yatırılması kararını aldı. 

Yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesinde bir üye hakim görevlendirilerek birden fazla bilirkişinin seçimi, keşif gününün verilmesi, keşfin icrası, bilirkişilere yöneltilecek soruların hazırlanması konularında da yetkili oldu.

NE OLMUŞTU?

Merkezi hükümet ile İBB'yi karşı karşıya getiren Küçükçekmece, Avcılar, Arnavutköy, Başakşehir ilçelerinden geçen Kanal İstanbul projesine ilişkin hazırlanan ÇED raporuna son şekli 23 Aralık 2019'da verilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılmıştı.

10 gün boyunca halkın görüşüne açılan nihai ÇED raporuna binlerce İstanbullu itiraz dilekçesi vermişti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de projeye karşı itirazda bulunmuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED raporunun İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirildiğini, komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak 17 Ocak 2020 itibari ile “ÇED Olumlu” kararı verdiğini açıkladı.

İBB, 13 Şubat 2020 tarihinde ÇED olumlu kararının iptali için mahkemeye başvurmuştu. ÇED olumlu kararını, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları da dava açmıştı.

Kanal İstanbul projesi için bilirkişi keşif yapacak!

Kanal İstanbul Projesi'nin finansmanı mecliste!


Geri Dön