23 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'un maliyeti sürekli farklı rakamlarda mı söyleniyor?

Kanal İstanbul'un maliyeti sürekli farklı rakamlarda mı söyleniyor?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul'un maliyetinin sürekli farklı rakamlarda söylendiğini belirterek, "Maliyeti bir görelim gerçekçi mi değil mi?" dedi...



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 20’nci ilçe belediyesi ziyaretini Sultanbeyli Belediyesi'nde gerçekleştirdi. Ekrem İmamoğlu, Sultanbeyli’de saha incelemesi yaptığı sırada gazetecilerin sorularını da cevapladı. İBB'nin resmi sitesinde yer alan habere göre, Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesi hakkında konuştu. 

Gazeteciden gelen soru şöyle: 

“Finansmanı tartışılan bir başka konu da Kanal İstanbul. Dün Sayın Bakan, ‘15 milyar dolar’ dedi. Daha önce 75 milyar lira konuşuluyordu. Finansman konusundaki bu soru işaretlerine ne diyeceksiniz? Bir de ÇED raporunda Kanal İstanbul gerçekleşirse o bölgeden taşınması gereken mahalleler var. O mahallelere nasıl sesleneceksiniz? Çünkü kamulaştırılan alanlarda çok fazla mağduriyet olduğu iddia ediliyor…”

Ekrem İmamoğlu'nun yanıtı ise şu şekilde:  

-Bir ara ‘75 milyar lira’ dendi. Bir ara ‘20 milyar dolar’ dendi. Şimdi ‘15 milyar dolar’ deniyor. Sayın Bakana bir kişi şunu sorsun; ‘Kaç metreküp hafriyat çıkacak, birim maliyeti ne? Ne kadar köprü yapılacak, birim maliyeti ve toplam yaklaşık maliyeti şu.’ Yukarıdan aşağıya bir diziversin ya. Bu ülkenin milyarlarca dolarlık iş yapmış müteahhitleri, teknik insanları var. Bir anda, bir günde maliyet ortaya çıkar. Niye böyle yuvarlak kelimeler? Bu ülkenin milyarlarca dolarlık iş yapmış müteahhitleri, müşavir firmaları, teknik insanları var. Neden böyle yuvarlak kelimeler? Çocuk oyuncağı mı bu? 15 milyar dolar, 20 milyar dolar, 75 milyar lira… Bu konu çocuk oyuncağı değil. Bu ciddi bir konu. İstanbul halkının da büyük bir kısmının karşı çıktığı bir konu. Maliyetiyle ilgili ‘Yılda beş milyar dolar gemilerden gelir kazanacak’ deniyor. Be ne diyebilirim ki? Yeğeninin yarım saate karşıdan karşıya geçtiğine inanarak bunun doğruluğunu savunan bir bakanın söylemine, benim inanmak içimden gelmiyor. Bize, İstanbul halkına, kurumlara maliyeti bir döksün. Maliyeti bir görelim? Gerçekçi mi, değil mi? Diğer yapı maliyetleri nelerdir? Orada, 1 milyonun üzerinde bir şehir tasarlanıyor. Bana göre bu rakam daha yüksek, 1,5 milyon.

-Ben söylemiştim. ‘Bu iş yüz milyarlara çıktı, ekranlarda iki yüz milyar verseniz kurtarmaz’ demiştim. Göreceksiniz. Maliyetin ne kadar yüksek olduğunu hep beraber göreceğiz. Tahmin edilemeyen maliyetler de bu işin dışında. Hele işin içine hafriyat ve alt yapı sokmuşsanız, yirmi otuz metre alttaki çamur tabakalarla ilgili somut bilgiler yoksa, şehri Allah korusun! Birçok konuyla ilgili Allah korusun ama işin maliyet boyutu da böyle. Dolayısıyla bu maliyet rakamlarının gerçekçi olmadığını, kamuoyunu açık bilgilendirme prensibinden uzak bir tavır olduğunu, her gün bir rakam sıçratarak insanların kafasını bulandırmaktır. Çıkarsınlar ondan sonra biz daha somut eleştirilerimizi yaparız. Kamulaştırmayla mahallelerinden olan, yaşam alanlarından olan insanlarla ilgili bu bir başlangıç. Bu feryatlar daha yüzbinleri bulacak. Biz oradaki haritayı görüyoruz. Küçükçekmece’yi, Başakşehir’i Arnavutköy’ü etkileyen alanları haritada görüyoruz.

-Daha bu başlangıç. Feryatları göreceksiniz. İnsanların elli yıldır, yüz yıldır yaşadıkları yuvalarından edildikçe, bir de ‘Gidin orada kooperatif kurun evleriniz yapın’ diye hayal satacaklar insanlara. Bu tarafı konuşulduğunda ÇED raporu asıldı, şimdi planlar askıda, hemen kamulaştırma yazısı yazıldı. Kimin haber var? Böyle bir şey olabilir mi? Türkiye’yi ve İstanbul’u bu kadar alabora eden, akşamdan sabaha kadar bu kadar meşgul eden bir süreç, akıl tutulmasıdır. Sultanbeyli’de insanların yıllardır süren tapu sorunları var. Çözümü için 30 yıldır insanlar burada emek harcıyor. Mekan sahibi olabilmek, kendi yuvalarının sahibi olmak için. Siz geliyorsunuz 30 yıldır yaşadıkları yerden “Hadi güle güle” diyorsunuz. Hem de burası gibi değil, imarlı hazır yerler. Bu işler öyle kolay değil. İnsanları mekanlarından alıp sağa sola getirip götürmek. Çocuk oyuncağı mı bu? Biraz öyle bakıyorlar sürece. Bu da ayrı bir travma. Kanal süreci böyle devam ederse yüzbinlerce insanın çığlığını duyarız. Umarım bu olmayacak. İnşallah bu iş olmayacak. İnşallah bu geri dönecek. İstanbul adına da Türkiye adına da bir travmadır.

Kanal İstanbul iyi çalışılmış, her ayrıntısı düşünülmüş bir projedir!

Cahit Turhan'dan çok önemli Kanal İstanbul açıklaması!


 


Geri Dön