29 / 03 / 2024

Kanal İstanbul'un temeli 7 gün sonra atılıyor!

Kanal İstanbul'un temeli 7 gün sonra atılıyor!

Asrın projesi olarak adlandırılan Kanal İstanbul'un temeli 7 gün sonra atılıyor. Temel atma törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.



Çılgın proje Kanal İstanbul Projesi için geri sayım başladı. İnşaatı 5 yıl sürecek projenin ilk temel atma işlemi 26 Haziran tarihinde yapılacak. Temel atmaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. 

Kanal İstanbul'un çevresine inşa edilecek yapılar yatay mimari anlayışına sahip olacak. İstanbul'un iki yakasına inşa edilecek yapılar megakente yeni bir bakış kazandıracak ekonomik ve sosyal anlamda büyük katkı sağlayacak. 

Boğazı koruyacak 

Kanal İstanbul'un devreye dahil edilmesiyle İstanbul Boğazı'nın güvenliği daha rahat sağlanacakken boğazdan daha az gemi geçişi olması nedeniyle trafik yükünden kurtulacak. 

Depremi tetiklemeyecek

Kanal İstanbul'un depreme sebep olacağı iddiaları ise hazırlanan 16 bin sayfalık ve 595 ekle çürütüldü. ÇED raporunda başta 200 bilim insanı olmak üzere çok sayıda STK, belediye, kurum ve kuruluşların uzman görüşleri yer aldı. Depreme yönelik senaryolar ve risklerin analiz edildiği raporda  Kanal İstanbul'a 11 kilometre mesafeden Kuzey Anadolu fay hattı, 30 kilometre mesafeden Çınarcık fay hattının geçtiği belirtildi. 

İstanbul'da yerin 20 kilometre derinliğinde ve 7'nin üzerinde büyüklükte bir deprem için hazırlık yapıldığı ifade edilirken, 21 metre derinlikte olan projenin depremi tetiklemesinin mümkün olmayacağı ifade edildi.

Yaşam alanları oluşturulacak

Kentsel Meskun Alan", "Kentsel Gelişme Alanı" planları ile proje ile duyarlı yapılaşmalar ve yaşam alanları meydana getirilecek. 

Kanal İstanbul un temeli 7 gün sonra atılıyor!

Nüfus yoğunluğu azaltılacak 

Kanal İstanbul'un her iki yakasında yaşayacak nüfus, İstanbul'a başka şehirlerden gelebilecek "göç nüfusu" olarak değil, İstanbul'un riskli yapılarının fazla olduğu bölgelerdeki riskli yapı stokunu ve nüfus yoğunluğunu engelleme hedefi ile yaşayacak nüfus olacak. Bu nedenle İstanbul'un nüfusunun artması beklenmiyor.

 

Kanal İstanbul ile orta koridor hedefi güçlenecek!


Geri Dön