19 / 03 / 2024

Kapadokya’da kaçak yapı avı!

Kapadokya’da kaçak yapı avı!

Kaçak yapılaşmayla gündeme gelen Kapadokya'da denetimler artırıldı. Bölgede, tüm kararların tek elden alındığı bir dönem başlıyor.



Türkiye’nin tanıtım yüzü, dünyaca ünlü Kapadokya bölgesindeki ‘kaçak yapılaşma’ sorununu çözmek için adım atılıyor. Kurallara uygun yapılarla turizm potansiyelini artırmak üzere harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘Alan Yönetimi Başkanlığı’ sisteminde sona yaklaştı. 

Özel çalışma planı

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre, bu kapsamda tüm kararların tek elden alınacağı ve bölgenin mekansal planlarının yeniden hazırlanacağı bir dönem başlayacak. Yeni sistem ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ana koordinatörlüğünde, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman Bakanlıkları, uzman akademisyenlerden oluşan bir komisyon oluşturulacak. Komisyon, ana karar mercii olacak. Bölgedeki tahribata yönelik daha detaylı inceleme yapılacak. Özellikle gözle görülmeyen, kaya oyma mekanlarda yerin altındaki yapılara yönelik ayrı bir tespit çalışması başlayacak. Bu kapsamda bölgede hem yerin üstündeki hem de yerin altındaki kaçak yapıların tamamının yıkımı gerçekleşecek.

100’ü aşkın ‘kaçak’ tespit edildi

Kapadokya'da yapılan incelemeler sonucunda 5 ilçe, 10 belde ve 21 köyü içine alan bölgede 100’ün üzerinde kaçak yapının olduğu belirtiliyor. Kapadokya’da yaşanan yapılaşma sorunlarının geçmişi 30 yıl öncesine dayanıyor.

Kapadokya’da kaçak yapılaşma önlenecek!


Geri Dön