19 / 04 / 2024

Kapalıçarşı'daki çalışmaların yüzde 98'i tamamlandı!

Kapalıçarşı'daki çalışmaların yüzde 98'i tamamlandı!

İstanbul’un çekim noktalarından olan Kapalıçarşı, Ocak 2017’den bu yana büyük bir restorasyon sürecinden geçiyor. Kapalıçarşı'daki çalışmaların yüzde 98'i tamamlandı.



Kapalıçarşı, Ocak 2017’den bu yana büyük bir restorasyon sürecinden geçiyor. Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, yapılan çalışmaların önemli sac ayaklarından biri olan altyapı çalışmalarının yıl sonu itibariyle tamamlanması bekleniyor. Tarihi yapının zeminindeki kaçak sulardan kaynaklanan sıvılaşma, yer yer tabanda çökmelere sebep oluyordu. Altyapının sökülüp yeniden yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü (İSKİ) iş birliği ile başlatılan projede sona gelindi.

Kapalıçarşı daki çalışmaların yüzde 98 i tamamlandı!

YÜZDE 98’İ TAMAMLANDI

Altyapı çalışmalarının büyük bir hassasiyet ve özenle devam ettiğini dile getiren Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, su kanallarının tamamiyle temizlendiğini belirtti. Kurtulmuş, ufak çaplı çalışmalauın ve düzenlemelerin yıl sonuna kadar devam edeceğini ve projenin yıl sonunda tamamlanacağını aktardı. Kurtulmuş, “İSKİ çalışmaları yüzde 98 oranında tamamlandı. Artık sona geldik diyebiliriz” dedi.

ANJİYO TEKNİĞİ KULLANILDI

İBB ve İSKİ tarafından yürütülen altyapı ihya projesinde çok özel bir teknik kullanıldığını söyleyen Kurtulmuş, “İSKİ boruların içine stent yerleştirerek atık su, temiz su ve yağmur suyu kanalları temizledi. Aynı insan vücuduna uygulanan anjiyo yöntemi gibi bir yol izlendi” diye konuştu.

İSKİ’nin izlediği yöntem sayesinde büyük bir maliyetinde önüne geçildiğini belirten Kurtulmuş, hiçbir boru değişimi olmadan bu işlemlerin yapıldığını ve İBB’nin de buna büyük destekleri olduğunu aktardı. Kullanılan sistem sayesinde tarihi dokuya en ufak bir hasar oluşmadığını belirten Kurtulmuş, çalışmalar sırasında önceliğin bu olduğunu  söyledi.


MAĞDURİYET SEBEBİYLE ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Çalışmalara gerek görülme sebeplerini de anlatan Başkan Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Eskiden sağanak yağmurda ve olumsuz hava şartlarında Kapalıçarşı’nın yüzeyi oluk oluk su oluyordu. Bu hem esnaf açısından hem de ziyaretçiler özellikle de turistler açısından mağduriyetin yanı sıra kötü bir izlenim oluşmasına neden oluşmasına yol açıyordu. Hem de Kapalıçarşı zeminindeki kaçak sulardan kaynaklanan sıvılaşma, yer yer tabanda çökmelere neden oluyordu. Bunun önüne geçmek ve konfor ortamını oluşturmak amacıyla bu çalışmalara başladık. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen sağanak yağışlarda da test etme imkanımız oldu. Sorun oluşturacak bir durum yaşanmadı.”

ÖZEL KANUNLA İZİN ÇIKARDIK

Kapalıçarşı’nın restorasyon çalışmaları için özel kanun çıkarıldığını da söyleyen Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, 5366 sayılı kanunda bu tamirat için eklenmiş madde olduğunu ve bunun bir benzerinin Türkiye’de bulunmadığını belirtti. Çalışmalarda önemli bir görev üstlenen İSKİ ile bağlantı kurulma süreciyle ilgili de konuşan Kurtulmuş, organizasyon tarafının Fatih Belediyesi tarafından yürütüldüğünü belirtirken, “Sayın Mustafa Demir’e çok teşekkür ederim. İBB’yi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü projeye dahil ederek özel bir yapı oluşturdu ve işimizi çok kolaylaştırdı” dedi.


Geri Dön