16 / 04 / 2024

1915 Çanakkale Köprüsü'ndeki kedi yolunun yüzde 70'i tamamlandı!

1915 Çanakkale Köprüsü'ndeki kedi yolunun yüzde 70'i tamamlandı!

Çanakkale Boğazı'nın Avrupa ve Asya yakalarını birleştirecek olan "1915 Çanakkale Köprüsü"nde süren ve iki bölümden meydana gelen "kedi yolu"nda çalışmaların yüzde 70'i tamamlandı.



Hizmete açıldığında "dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü" unvanını alacak, renkleri, figürleri ve diğer özellikleriyle özgün mimariye sahip olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün inşası devam ediyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, her iki yakayı birbirine bağlayan halatlar üzerinden süren çalışmalarda, köprü inşaatı için en önemli noktalardan olan kedi yolunun yapımı da sürüyor. Bir çalışma platformu olan yol, görevli işçiler için üzerinde çalışma fırsatı sunduğundan öneme sahip.

1915 Çanakkale Köprüsü ndeki kedi yolunun yüzde 70 i tamamlandı!

Kedi yolu ile Avrupa ve Asya yakalarındaki deniz üstü çalışmaları yapılacak.

Şantiye yetkilileri tarafından alınan bilgilere göre, iki bölümden meydana gelen ve yüzde 70'i bitirilen kedi yolu tamamen hazır olunca 1915 Çanakkale Köprüsü'nün deniz üzerindeki çalışmaları daha da hızlanacak ve tabliye montajlarına başlanmış olacak.

İlk halatlar eylül ayında çekildi


Avrupa ve Asya yakalarını birbirine bağlayan kedi yolu kılavuz halatlarının çekimi ise geçen eylül ayında gerçekleştirildi.

Çalışmalar dahilinde Çanakkale Boğazı transit gemi geçişlerine kapatıldı, 318 metre yükseklikte olan kulelere gönderilen çelik halatlar karşı kıtaya römorkörler vasıtasıyla ulaştırıldı.

Kılavuz halatlarla birbirine bağlanan iki kıtada inşaatı devam eden kedi yolu, köprünün silüetini de ortaya çıkarmaya başladı.

1915 Çanakkale Köprüsü ndeki kedi yolunun yüzde 70 i tamamlandı!

Geceleri tamamlanan bölümleri aydınlatılan köprü, adeta görsel şölen sunuyor.

Planlanan tarihten erken açılabilme ihtimali var


Tasarımı inceliklerle örülen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak aralığı Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılıyla anlamlandırılarak 2023 metre şeklinde planlandı.

Çanakkale Köprüsü'nün kule bağlantıları ve unsurları, Türk bayrağına atfen kırmızı ve beyaz renklerde olacak. Her iki yakada 333'er metre yüksekliğindeki kulelerin üst kısmı da Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşları'nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek biçimde yapılacak.

Orta açıklığı 2023 metre, 770'er metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle Çanakkale Boğazı'nın ilk asma köprüsünün toplam uzunluğu 4 bin 608 metreye ulaşacak.

"2x3" şeritle hizmete açılacak olan köprünün tabliyesi 45,06 metre genişlik ve 3,5 metre yükseklikte olacak. Tabliyenin her iki tarafında inşa edilecek yürüme yolları, bakım onarım için kullanılacak.

Köprü için 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 10 alt geçit köprüsü, 33 üst geçit köprüsü, 6 köprü, 43 alt geçit, 115 menfez, 12 kavşak, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu yapılacak.

Simgelerin Köprüsü, uluslararası bir koridorun da tamamlayıcısı olacak. Köprü, Avrupa'dan gelip Türkiye'nin dört bir tarafına gidecek sürücü ve yolcular tarafından yoğun biçimde kullanılacak.

Köprünün, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yıl dönümüne rastlayan 18 Mart 2022 tarihinde hizmete alınması hedefleniyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, çalışmaların iyi gittiğini, köprünün daha erken açılabilme ihtimalinin olduğunu duyurmuştu.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışı öne çekilebilir!


Geri Dön