18 / 04 / 2024

Kapalıçarşı'daki döviz bürosunda kaçak yapılar söküldü!

Kapalıçarşı'daki döviz bürosunda kaçak yapılar söküldü!

Kapalıçarşı’da, kaçak tadilat yapıldığı bildirilen döviz bürosunda sonradan eklenen yapılar belediye ekipleri tarafından söküldü.



İstanbul Kapalıçarşı’nın Nuruosmaniye kapısı yakınında, anıt eser konumunda bulunan dükkanlardan birine belediyeden alınan basit onarım izni ile tadilat yapıldı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, gerçekleştirilen tadilat sonrası döviz bürosu olarak kullanılan dükkanın bilirkişi raporunda tarihi dokuya zarar verildiği bildirildi. Dükkan için iş yeri sahibi, savcılığa ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvuru yaparak kiracısını şikayet etti.

Bunun üzerine Anıtlar Kurulu, kaçak tadilat çalışması yapıldığı gerekçesiyle yıkım kararı aldı. Fatih Belediyesine bağlı ekipler, Kapalıçarşı’ya gelerek söküm için çalışmalara başladı. Kolonlara sonradan eklenen metal yapılar, belediye ekiplerince el aletleriyle sökülerek aslına uygun hale getirildi.

Döviz bürosu kiracılarının avukatı Halis Kavraz konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, tadilatlarla ilgili kurulun özel kararlar aldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Burada normalde dekorasyonlar, kaplamalar eski esere müdahale etmeyecek nitelikteydi. Ama çok daha farklı şeyler ortaya çıktı. Hatta yıkım yapılınca görülüyor. Kolonlardan birinin alt bölümü yok. Yani yıllar öncesinde Kapalıçarşı'da bir dükkanın kolonu kesilmiş. Dükkan bu şekilde kullanılmaya devam edilmiş. Güzel oldu çünkü bu dükkanda ve belki emsal teşkil edecek diğer dükkanlarda geçmiş zamanda yapılan usulsüzlükler ortaya konulmuş oldu. Bu dükkandaki en büyük usulsüzlük, kolonun kesilmesidir. Hatta bu dükkanın şu anda çökme riski de var. Bu bizim tarafımızdan yapılmış değildir. Dükkanın eski fotoğraflarında kolonun olmadığı ortada. İkinci en büyük usulsüzlük de asma kattır."

Dükkan sahibinin avukatı Nusret Sarı ise iş yerini bir firmaya kiraya verdiklerini dile getirerek, şunları söyledi:

"Burada kanuna muhalif olarak tarihi eserin yapısına zarar verildiği için bu karar alındı. Yoksa müvekkilim zaten 2019 yılında burayı satın aldı. Kolonun ne zaman kesildiği bizim tarafımızdan bilinmiyor. Müvekkilim tarafında da yapılmamış. Fakat bugünkü yapılan işlem zaten bizim sulh hukuk mahkemesindeki davamızda var. Yani bize belediye tarafından kiracının yaptığı usulsüzlükler tebliğ edildi. Biz de bu nedenle mahkemeden akde aykırılık nedeniyle dava açtık. Bugün kaplamaların tarihi esere zarar verdiği noktasında söküm yapılıyor. Kolonla ilgili herhangi bir işlem yapılmıyor."

Kapalıçarşı Yönetim Kurulu adına konuşan mimar Tolga Altınışık ise Anıtlar Kurulunun verdiği kararlara tabi olduklarını dile getirerek, "Yönetim Kurulu olarak alınan kararlara saygılıyız. Ama yapılan işlemlerde bazı eksiklikler var. Biz Kapalıçarşı olarak alınan kararların aslına uygun olup olmadığını takip ediyoruz. Yanlış kararlarla ilgili de gerekli itirazlarımızı yapıyoruz." diye konuştu.

 

Kapalıçarşı dualarla açıldı!


Geri Dön