23 / 04 / 2024

Kapıcı dairesi giderlerini kim karşılar?

Kapıcı dairesi giderlerini kim karşılar?

Apartmanda yer alan ve ortak alan olarak nitelendirilen kapıcı daireleri, kapıcılara verdikleri hizmet karşılığında veriliyor. Peki, kapıcı dairesi giderlerini kim karşılar? Kapıcı dairesi giderlerini kat malikleri mi karşılar?



Kapıcı dairesi giderlerini kim karşılar?

Apartmanda yer alan ve ortak alan olarak nitelendirilen kapıcı daireleri, kapıcılara verdikleri hizmet karşılığında veriliyor. 


Buna karşın, kapıcıdan ekstra kira ödeneği istenmiyor. Peki, kapıcı dairesi giderleri kim tarafından karşılanır? Kapıcı dairesi giderlerini kapıcı mı karşılar? Kapıcı dairesi giderlerini kat malikleri mi karşılar?


Kapıcı dairesi giderleri..

Kapıcı dairesinin su, elektrik ve doğalgaz gibi giderlerinin kim tarafından karşılanacağına ilişkin esaslar Konut Kapıcıları Yönetmeliğinde yer alıyor.


Burada yer alan esaslara göre, kapıcı dairesinin giderlerinin kat malikleri tarafından karşılanması gerektiğine ilişkin kesin hükümler bulunmuyor. Yönetmeliğe göre, kapıcı dairesi giderlerinin nasıl karşılanacağına ilişkin kesin kararın yapılacak sözleşmede taraflar arasında verilmesi gerekiyor.


Konut Kapıcıları Yönetmeliğinin ilgili maddedi;

”Madde 12 - Kapıcı konutu 3194 sayılı İmar Kanunu ve Belediye İmar Yönetmelikleri ile öngörülen asgari koşullara uygun olmalıdır. 


Kapıcı konutu için kira istenemez. 


Kapıcının su ve elektrik giderleri ile ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen ya da tamamen katılıp katılmayacağı hizmet veya toplu iş sözleşmelerinde belirlenir.”


Kapıcı dairesinde ikamet eden kapıcıdan kira talep edilemez, diğer giderleri ise sözleşme şartları dâhilinde kararlaştırılır.



Kapıcı dairesi kiraya verilir mi?


Geri Dön