19 / 03 / 2024

Kapıcı kıdem tazminatı ne zaman ödenir?

Kapıcı kıdem tazminatı ne zaman ödenir?

İş Kanunu gereğince apartmanlarda çalışan kapıcıların haklarını da koruyor. Kapıcılar, tazminat şartlarını yerine getirmesi durumunda apartman yönetimine müracaat ederse; Kıdem Tazminatı almaya hak kazanıyor. Peki, kapıcı kıdem tazminatı ne zaman ödenir?



Kapıcı kıdem tazminatı ne zaman ödenir?

4857 sayılı İş Kanunu gereğince apartmanlarda çalışan kapıcıların haklarını da koruyor. Kapıcılar, tazminat şartlarını yerine getirmesi durumunda apartman yönetimine müracaat ederse; Kıdem Tazminatı almaya hak kazanıyor.


Kıdem tazminatı hesabı yapılırken, tüm çalışanlar için en son alınan brüt ücrete ek olarak düzenli yapılan ayni ve nakdi ödemeler de hesaba dahil ediliyor. 


Kapıcılar için de bu hesaplama geçerli olduğundan genellikle oturmakta oldukları evin kira bedeli de kıdem hesabına dahil ediliyor.


Kapıcının elektrik, su, doğalgaz giderleri apartman yönetimlerince ödeniyorsa, hesaplamanın buna göre yapılması gerekiyor. Buna karşın eğer sözleşme yapmış ve bu giderlerin kapıcı tarafından ödeneceği belirtilmişse, o zaman kıdem tazminatı hesabına bu giderler eklenmiyor. Peki, kapıcı kıdem tazminatı ne zaman ödenir?


Apartman hizmetini gören kapıcının işten çıkarılması halinde kapıcıya ödenmesi gerekiyor. Aynı zamanda kapıcının emekli olması halinde de bu tazminatın ödenmesi gerekiyor. 


Kapıcının tazminat almaya hak kazandığı diğer durumlar ise; Askere gitmesi, ölümü, kapıcı kadın ise evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde işten ayrılması olarak sıralanıyor. 


Bu gibi durumlarda kat malikleri olarak, kapıcıya "kıdem tazminatı" ödenmesi gerekiyor.




Kapıcı tazminatı yeni malik mi öder?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön