26 / 04 / 2024

Kapıkule Kapısı istimlaka takıldı

Kapıkule Kapısı istimlaka takıldı

Yenilenen Kapıkule Sınır Kapısı bir türlü açılamıyor. İstimlak edilen arazilerinin tapu kayıtlarına işlenmemesini bahane eden bazı toprak sahipleri, ikinci kez para isteyince kapının açılışı ertelendi.



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin yapım ve onarımını üstlendiği Kapıkule Sınır Kapısı'nın modernize edilmiş yeni hali bir türlü bitirilemedi. Daha önce 26 Ocak Dünya Gümrükçüler Günü'nde açılması planlanan sınır kapısı, yaşanan bazı hukuki ve teknik sıkıntılar nedeniyle açılamadı. 360 bin kilometrekare alanı bulunan Kapıkule sınır kapısında bazı istimlak sorunları ve ruhsat ile ilgili yaşanan sıkıntılar nedeniyle açılış ilkbahara kaldı.

Hayati Yazıcı: Uyanıklar var

Gümrüklerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, istimlakla ilgili sıkıntılar olduğunu belirterek, "Bu alan çok büyük. 360 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. İstimlakla ilgili olarak geçmiş yıllarda düzenlemeler yapılmış. İstimlak edilen yerlerin paraları hak sahiplerine ödenmiş ancak tapuya bunlar kaydedilmemiş. Bu yerler hala sahiplerinde görülüyorlar. Uyanıklar bunun üzerine yine para istiyor. Onları da çözmek istiyoruz" dedi.

Bu arada Kapıkule inşaatının ruhsatsız olduğu için defterdarlığın Edirne Belediyesi'ni mahkemeye verdiği, mahkeme sonuçlanıncaya kadar da ruhsat verilmesinin mümkün olmadığı kaydedildi. Bu sorunların aşılmasının ardından ilkbaharda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla açılışın gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Yenişafak

Geri Dön