28 / 03 / 2024

Kâr eriyor, inşaatta küçük firmalar dayanamayacak!

Kâr eriyor, inşaatta küçük firmalar dayanamayacak!

Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, dövizdeki yükseliş, arsa -kredi maliyetlerindeki artışın inşaatta kâr marjını düşürdüğüne işaret ederek, "Büyük firmalar daha büyük işler yapacak" dedi.



Dövizdeki yükseliş, arsa ve kredi maliyetlerindeki artışın inşaatta kâr marjını düşürdüğüne işaret eden Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, “Büyük firmalar daha büyük işler yapacak, küçükler ise çekilecek.” dedi. Tahincioğlu, satış stratejisi bu gelişmeler ışığında belirlediklerini kaydetti.


Ekonomide meydana gelen bozulma, lokomotif sektörlerden inşaata da olumsuz yansıdı. İnşaat şirketlerinin bankalara olan borcu 2012 sonunda 47 milyar lira iken, bu rakam Haziran 2015 itibarıyla iki kattan fazla artışla 101,3 milyar liraya ulaştı. Sektör yorumcularına göre inşaat patronlarının bankalara borcunun artmasıyla konut kredi maliyeti oranlarının tırmanması paralellik gösteriyor. İnşaat patronları da daha önce ortalama yüzde 20 diye aksettirilen kârların reel anlamda tek haneli oranlara gerilediğini dile getiriyor.


Kâr oranlarındaki düşüşü, arsa maliyetlerindeki hızlı artış, döviz kurundaki yükseliş ve konut kredi faizlerindeki sıçrama ile açıklayan Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, bu gelişmelere dikkat ederek satış stratejisi belirlediklerini söyledi. Dün satışa çıkardıkları Nidapark Başakşehir'in tanıtım toplantısında konuşan Tahincioğlu, 350 milyon liraya mal edecekleri projeden 400 milyon lira seviyesinde gelir beklediklerini kaydetti. Bu rakamların yakın geçmişte böyle olmadığına işaret eden Tahincioğlu, kredi maliyetlerinin yanı sıra dolar ve Euro'daki yükseliş ve arsa maliyetlerindeki artış sektördeki kâr marjını önemli ölçüde düşürdüğünü kaydetti. Tahincioğlu, “Sektöre giren yeni oyuncular ve arsa fiyatları da eklenince sektördeki firmalarda baskı oluştu. Bunun sonucunda büyük firmalar daha da büyük işler yapacak, küçükler ise çekilecek.” dedi. Kredi maliyeti oranlarının yüzde 1'in üzerinde olmasının giderleri de önemli ölçüde etkilediğini vurgulayan Tahincioğlu, yeni projede fiyatları bölgenin altında belirlediklerini açıkladı. Projede dairelerin metrekare fiyatları 3 bin 600 liradan başlıyor. Bölgeye kıyasla düşük kalan bu fiyat üzerinden ön talep döneminde 120 daire sattıklarını açıklayan şirketin Genel Müdürü Alpaslan Çalım, “Projenin kalanını 3 ayda satarız.” dedi. Ekim 2017'de teslim edilecek projede, 5 blokta 374 daire ve 48 cadde konseptinde mağaza planlandı. Daire büyüklükleri 88 ile 314 metrekare arasında değişen projede 1+1 yer almıyor, 2+1, 3+1 ve 4+1 bulunuyor. Daireler beyaz eşya, ankastre ve klima ile birlikte teslim edilecek.


Özcan Tahincioğlu, 2016-2019 arasında 5 proje geliştirerek 10 milyar lira gelir hedeflediklerini açıkladı. 5 projeden birisi İstinye'de yapılacak. Burası için seneye ruhsat almayı planlayan şirket, Yeni Sahra'da ise kentsel dönüşüm planlarını bekliyor. Beykoz'da da proje planını hazırladıklarını belirten Tahincioğlu, “Başakşehir'de ikinci konut projesi de yolda.” dedi. Şirket Bağdat Caddesi için de Nidapark AŞ adında bir şirket kurdu ve bölgedeki butik projeleri kentsel dönüşümle yenilemeyi amaçlıyor.


Zaman




Geri Dön