25 / 04 / 2024

Karabağlar'da kentsel dönüşüm ısrarı!

Karabağlar'da kentsel dönüşüm ısrarı!

İzmir'in Karabağlar bölgesinde kentsel dönüşüm projesinin ikinci etabı vatandaşların itirazlarına rağmen devam ediyor.



Vatandaşların itirazlarına rağmen Karabağlar'daki kentsel dönüşüm bölgesinin ikinci etabında çalışmalar devam ediyor. Planları yakın zamanda askıya çıkarılacak projede için süreç yargıya taşınacak.

Evrensel Gazetesi'nden Metehan Ud'un haberine göre, Bakanlar Kurulu kararı ile 2012 yılında riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan İzmir’in Karabağlar ilçesinin Cennetçeşme ve Limontepe semtlerindeki 16 mahalleyi kapsayan 540 hektarlık alanla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni imar planları  hazırlanıyor. 

Dönüşüm alanının içinde kalan ve 1. etap olan Uzundere, Peker ve İhsan Alyanak Mahallelerini kısmen kapsayan 101.4 hektarlık alanın ardından bakanlık 2. etap için çalışmalar yapıyor. 2. etap ise Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem ve Umut Mahallelerini kapsıyor.

Bakanlığın Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından ilgili birimlere gönderilen yazıya göre 74.34 hektarlık alanı kapsayan 2. etabın imar planları yakın zamanda açıklanması planlanıyor. 6 mahallede 2017 yılının resmi kayıtlarına göre 30 binin üzerinde vatandaş ikamet ediyor. Kentsel dönüşüm bölgesi içindeki yapı yoğunluğunun en yüksek olduğu mahalleler ve tapu sorunu çözülmemiş binlerce ev bulunuyor. 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Karabağlar Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit “Daha önce boş alanda başlatılan kentsel dönüşüm şimdi mahallelere saldırı şeklinde devam ettirilmek isteniyor. Mevcut dönüşümü kalp sökme operasyonuna benzetebiliriz. Bu akıl tutulmasıdır, kabul edilebilir bir şey değildir. Bu dönüşüm kime yapılıyor. Hani halk için dönüşüm yapılıyordu, halk bunun neresinde. Vatandaşa rağmen süreç işletiliyor. Bu mahallelerin dernekleri, muhtarları var. Verdiğimiz mücadele bir kez daha yok sayıldı. Biz isterdik ki bizim fikrimiz alınsın. Kamunun gücü halka karşı kullanılıyor. Planlar askıya çıktıktan sonra gerekli süreci başlatacağız. Biz yüksek katlı yapılar istemiyoruz. Mahalle dokumuzun korunarak devam ettirilmesinden yanayız. Bakanlığın yapılarında bizlere yer yok” diye konuştu. 


Geri Dön