25 / 04 / 2024

Karabağlar'da kentsel dönüşüm uyarısı!

Karabağlar'da kentsel dönüşüm uyarısı!

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, yarısından fazlası konuta ayrılan Uzundere’deki 80 hektarlık alanın tamamının Demokrasi Üniversitesi’ne tahsis edilmesi durumunda, yaptıkları yurt binasını üniversitenin kullanımına açacaklarını söyledi.



İzmir Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, kentsel dönüşüm uygulamalarının çok dikkatli yapılması gerektiğini söyledi. Selvitopu, “Plan yönetmeliğindeki yeşil alan, teknik, sosyal altyapı standartları mutlaka gözetilmeli. Bir bölgeye sadece emsal vererek yenileme olmaz. Aksi durumda o bölge belki 100 yıl öyle kalır ve bir daha dönüştürme şansı bulamayız” şeklinde konuştu.

Medya Ege Gazetesi'nde yer alan habere göre; Karabağlar Belediye Meclisi’nin eylül ayı oturumu belediye binasındaki meclis salonunda Muhittin Selvitopu başkanlığında düzenlendi. Oturumun açılışında, geçen haftalarda Karabağlar sınırlarında başlayan ve binlerce hektarlık alanı küle çeviren orman yangını hakkında konuşan Başkan Selvitopu, orman bölge müdürlüğün tarafından yapılacak ağaçlandırma çalışmalarına destek olacaklarını bir kez daha belirtti.

ORTAK SORUMLULUK

Özellikle kentsel dönüşüm hakkında yapılan toplantıda Başkan Selvitopu, bu işe kesinlikle siyasi bakılmaması gerektiğini sözlerine ekledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da, yerel yönetimlerin de ortak sorumluluğu bulunduğunu söyleyen Başkan Selvitopu, şu ifadeleri kullandı: “Ben de uzun yıllar bu konuda bir teknotrat olarak çalıştım. Türkiye’de kentsel dönüşümde yerinde dönüşüm kavramını literatüre, mevzuata koyan İzmir’dir.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalardır. Yerinde dönüşüm kavramı, yaşamını bir bölgede sürdüren vatandaşların proje sonunda da aynı yerde yaşamını sürdürmeleridir. Biz hiçbir zaman bakanlığın değre dışı kalmasından yana değiliz. Ancak kentin belleği yerel yönetimlerdir. Kentteki sosyal yaşamı, orada yaşayan insanların geçmişini, ekonomik durumunu en iyi yerel yönetimler bilir. Türkiye’de yerel yönetimsiz bir kentsel dönüşüm olacağına inanmıyorum. Bakanlığın olmadığı bir kentsel dönüşüm de mümkün değil. Mutlaka birlikte çalışmaları gerekiyor. Ancak 6306 sayılı kanunda yerel yönetim yok. Bu yasanın da, çıktığından beri toplu olarak uygulandığı bir yer yok. Bu kanunla 5393 sayılı yasanın 73. Maddesi gözden geçirilmeli; birleştirilmeli. Sürece mutlaka yerel yönetimler dahil edilmeli. Bunu siyasi rant için değil, işlerin sağlıklı yürümesi için söylüyorum.”

‘İTİRAZLAR NORMAL’

Başkan Selvitopu, Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem ve Umut mahallelerini kapsayan yaklaşık 75 hektarlık alan üzerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan son planlara vatandaşların itiraz etmesini de yasal ve normal bulduğunu belirtti. Karabağlar Belediyesi’nin bu zamana kadar yaklaşık 2 bin hektarlık alanla ilgili planlar yaptığı ve bunlara çok sayıda itiraz yapıldığını söyleyerek “Bu itirazların bir bölümü de matbuu olarak geldi. Ama biz hiç kızmadık. Bunu eleştirmek durumunda değiliz. Çünkü biz sorumlu bir kurumuz. Bakanlığımıza da itirazların toplu ya da ferdi olarak yapılmasının bir önemi yok. Sonuçta bunlar değerlendirilir. Vatandaşın da, itirazının haklı bulunmaması durumunda yargıya gitme hakkı var” dedi.

Bu planlama kapsamında Karabağlar Belediyesi’nin de, yeterli teknik sosyal altyapı, yeşil alan ayrılmaması nedeniyle itiraz ettiklerini söyleyen Başkan Selvitopu, “Bakanlığımız çıkardığı plan yapma yönetmeliğinde standartlar belirlenmiş. Ne kadar yeşil alan olacağı, eğitime, sağlığa ne kadar alan ayrılacağı burada tek tek yazılmış. Bu hesap kitap işi. Biz bu alanlarda plan yapılmasın demiyoruz. İtirazımız çok net. Bu standartlar gözetilsin istiyoruz. Böyle bir alanda bu kriterleri dikkate almadan 2.4 emsal verirseniz, öyle bir yapılaşma ortaya çıkar ki Bursa’dan kötü olur. Bursa’ya gidenler bilir… Bu emsali verirsek, orayı bir daha dönüştürme şansımız kalmaz. Belki bölge 100 yıl öyle kalır. Bunu çok dikkatli yapmamız lazım. Sadece hak sahibine istdeği oranı vereyim derseniz, bu olmaz” şeklinde konuştu.

YURT TAHSİS ÖNERİSİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Uzundere’de yaptığı dönüşüm çalışmalarının Türkiye’ye örnek olduğunu söyleyen Başkan Selvitopu, “Ben o projede birebir çalıştım. O proje, yarattığı değer artışıyla kendi finansmanını sağlıyor. Bu değer de mülk sahibi, kamu ve yüklenici arasında dengeli bir şekilde bölüşülüyor” ifadelerini kullandı.

Uzundere sınırları arasında bulunan Demokrasi Üniversitesi için ayrılan 80 hektarlık alanın 42 hektarına konut yapılmak istendiğini söyleyen Başkan Selvitopu, “Şimdi ‘Üniversite binalarını, bu konutlardan finanse edeceğiz’ deniyor. Bizim kentsel dönüşüm projemizde ise belediye bütçesinden para çıkmıyor” dedi.

Başkan Selvitopu, 80 hektarlık alanın tamamının Demokrasi Üniversitesi’ne tahsis edilmesi gerektiğini kaydederek, ''Bizim koşullu bir önerimiz var. 80 hektarın tamamı üniversiteye tahsis edilsin. Biz de Karabağlar Belediyesi olarak üniversite öğrencileri için yaptığımız ve 284 kişinin kalabileceği yurt binamızı Demokrasi Üniversitesi’nin kullanımına verelim” ifadelerini kullandı.

ZAYİAT ARTIŞI

Başkan Selvitopu mecliste yaptığı konuşmada  İmar Yasası’nın 18. Maddesi kapsamında yapılan değişiklikle zayiat oranlarının yükseldiğini açıkladı. Bu değişiklikle imar planlarına uygun parsel üretiminin artacağını söyleyen Başkan Selvitopu, “İnşaat sektöründeki arkadaşlar iyi bilir, sektörde en büyük sıkıntı imara uygun parsel bulunamaması. Bu değişiklikle önümüz açıldı. Artık belediye olarak imar uygulamaları yapmak istiyoruz” diye konuştu.


Geri Dön