23 / 04 / 2024

Karabük'te inşaat mühendisleri dönüşüm hakkında bilgilendirildi!

Karabük'te inşaat mühendisleri dönüşüm hakkında bilgilendirildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Karabük İl Müdürü Mehmet Ali Tunç, İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Bölümü Akademisyenleri. Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği öğrencileri ile Mimarlık Bölümü öğrencileri katıldı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Karabük İl Müdürü Mehmet Ali Tunç, İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Bölümü Akademisyenleri. Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği öğrencileri ile Mimarlık Bölümü öğrencileri katıldı.  "Kentsel Dönüşümle Afetlere Hazır Türkiye" konulu sunumu ile gelecekte mimarı yapıların her kademesinde görev yapacak öğrencilere kanunlar bazında önemli bilgiler aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Riskli Yapılar Daire Başkanlığından İnşaat Mühendisi İsa Yıldırım, Mevzuatla ilgili süreç, Risk Tespit Analizi ve 6306 sayılı kanunun tanımından bahsederek hangi binaların bu analizi yaptırabileceği hangi binaların ise yaptırmayacağını anlattı. İnsan Hayatının bedel olarak karşılığı olmadığı ve Türkiye'nin Kentsel Dönüşüm süreci içerisinde bulunduğunu ifade eden İnşaat Mühendisi İsa Yıldırım, Yapıların Analizi aşamalarını ise şu şekilde özetledi: Talep-Riskli Yapıların Tespiti-Rapor inceleme OnayıTapuya Bildirim ve Maliklere Tebliğat-Varsa İtiraz yoksa Yapının Yıkımı-Yıkım sonrası anlaşma. Yönetmeliğin bu konu için çok iyi bilinmesinin bu aşamalarda çok önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, Riskli yapıların tespiti için gerekli belgeleri özetleyerek sunumunu sonlandırdı.  Tecrübelerini aktarmak için öğrencilerle buluşan ikinci isim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Mühendisliği Emekli Şube Müdürü Nejat Bayülke oldu. Riskli yapıları belirleme, Depreme dayanıklı binaların matematiksel olarak nasıl dayandığı, Depreme dayanıklı yapıların tasarımı, Sünek davranışın dikkate alınmayan etkisi. (Sünek: bir malzemenin kopma veya kırılma olmaksızın geniş ölçüde plastik deformasyonu taşıyabilme özelliğidir. Bu özellik malzemelerin, bükme, haddeleme, dövme, çekme, derin çekme gibi talaşsız imalat yöntemleri ile şekillendirilebilmesine imkân verir.) Eski Yapıların özellikleri ve yeni binalar ile karşılaştırılması, 1960-1965/1965-1999 arası beton yapımı, Etki/Dayanım, gibi konular hakkında katılımcıları kapsamlı olarak bilgilendirdi. Konuşma havası şeklinde sunumunu tamamlayan Bayülke; Risk ve Tehlikenin tanımı, Karabük'ün Deprem Riski gibi konulardan bahsederek herhangi bir binaya tek değil yapılması gereken tüm deneylerin yapılmasını önerdi. 

Son konuşmacı Kentleşme Uzmanı Erdoğan Balcıoğlu ise; Bu konferansın düzenlemesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak İnşaat Mühendisi Adaylarına ve Mimarlık Bölümü Öğrencilerine Eğitim hayatından sonra İş hayatında da başarılı olmaları dileklerini iletti. Balcıoğlu; "Türkiye de 75 milyon nüfusta binaların %50-%60 ruhsatsız ve kaçak 15 milyon yapı var. Bunu nüfusa vurduğumuzda yarısından fazlası Risk özelliği taşımakta, Mühendislik ve Mimarlık bölümü dışında başka kişilerin de bu alanlarda çalışması ayrı bir sıkıntı. O yüzden size tavsiyem çok donanımlı bireyler olarak kimsenin sizi yönetmesine izin vermeyin" dedi. Kentsel dönüşümde dikkat edilmesi gereken en önemli hususun havaya suya dikkat ederek yani doğayla barışık bir biçimde yapılması gerektiğini önemle vurgulayan Balcıoğlu, Riskli Yapı Süreci, Yıkım Süreci ve Kontrol, Kent Envanteri, ve dünyadan bu konuda yapılan örnekler vererek sunumunu sonlandırdı. Konferansın ardından katılımcıların soruları uzmanlar tarafından cevaplandırıldı ve Plaket takdim bölümüne geçildi. Üniversite İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İnan Keskin Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Mühendisliği Emekli Şube Müdürü Nejat Bayülke'ye, İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yumrutaş Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Riskli Yapılar Daire Başkanlığından İnşaat Mühendisi İsa Yıldırım'a, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şenol Gürsoy Kentleşme Uzmanı Erdoğan Balcıoğlu'na plaketlerini takdim etti ve konferans sona erdi. 


Karabük Postası


Geri Dön