19 / 04 / 2024

Karaburun'un ulaşım sorunu çözüldü!

Karaburun'un ulaşım sorunu çözüldü!

Mavi ile yeşili buluşturmasına rağmen ulaşım sıkıntısı nedeniyle turizmde istediği ivmeyi yakalayamayan İzmir'in Karaburun ilçesi, yol sorunun çözülmesiyle turizm pastasına ortak olmak istiyor.



Mavi ile yeşili buluşturmasına rağmen ulaşım sıkıntısı nedeniyle turizmde istediği ivmeyi yakalayamayan İzmir'in Karaburun ilçesi, yol sorunun çözülmesiyle turizm pastasına ortak olmak istiyor.


İzmir'in nüfus olarak en küçük ilçesi olan Karaburun'un kaderi, ulaşım sorununun çözülmesiyle değişti. İlçeye gelen turistlerin sayısı arttı, butik otel ve pansiyonlar ihtiyacı karşılayamaz hale geldi.


Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir'e yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta olan ilçenin, özellikle İzmir-Çeşme otoyolunun Karaburun çıkışından sonraki bölümünde 3 sene önceye kadar ciddi sorunlar olduğunu, yaklaşık 55 kilometrelik yolda 300'den fazla viraj bulunduğunu belirtti.


Karaburun'u "yeşille maviyi buluşturan cennet" olarak tanımlayan Çakır, bu cennetin uzun yıllar keşfedilemediğini vurgulayarak, özellikle günübirlikçi tatilcilerin, yorucu ve tehlikeli yolu nedeniyle ilçeyi tercih etmediğini söyledi.


Çakır, yoldaki yenileme çalışmalarının ardından ilçeye ilginin arttığını dile getirerek, "Yolun Mordoğan'a kadar olan bölümü yenilendi, kalan bölümünde çalışmalar sürüyor. Yol çalışmalarının ardından yatırımcılar buralarda yerler aldı. İkinci el değişikliği arttı, ekonomik olarak daha güçlü insanlar buraya gelmeye başladı. Onlar gelince esnafın yüzü güldü. Yoldan sonra, butik oteller ve ev pansiyonculuğu hemen hemen her yıl yüzde 50 artarak gidiyor, talepleri karşılayamıyoruz. 3 yıllık mesele bu, yolla beraber çok büyük bir talep var. Amacımız özellikle hafta sonu ziyaretçilerini artırmak." diye konuştu.


Çakır, turistik yerlerde, ilginin artmasıyla betonlaşmanın da arttığını ifade ederek, bunun örneklerinin uzun yıllardır turizme büyük hizmet eden Kuşadası ve Çeşme'de görüldüğünü anlattı.


Karaburun'un yavaş büyümesini istediklerini söyleyen Çakır, "İmar planlarını buna göre yapıyoruz. Mesela Çeşme'de parsel yoğunluğu artırılmıştı, şimdi planlar revize ediliyor ama geç kalındı. Çeşme  İzmir  içerisinde turizme en önce açılan ilçe. O talebi karşılamak için ilk başta parselleri küçülterek yoğunluk artırıldı. Kentlerdeki kalabalığı yaşadıktan sonra cazibe azalmaya başlıyor. O nedenle bu tarafa doğru kaymalar var. İleride pişman olmayacak şekilde imar planlarımızı yapıyoruz. Bölgemizin fazla betonlaşmasını istemiyoruz." ifadelerini kullandı.


İstanbul ve Ankara'dan ilgi


Çakır, ilçenin deniz turizminin yanı sıra el değmemiş yapısıyla doğa turizmi açısından da önem taşıdığını aktardı.


Tarihi yerler bulunmaması nedeniyle tarih turizmi açısından yabancılar açısından çok ilgi gören bir yer olmadığını kaydeden Çakır, ilçenin son iki yıldır İstanbul ve Ankara'dan çok ilgi gördüğünü, özellikle yazlık satışları ve sezonluk yazlık kiralama taleplerinin arttığını söyledi.


"Başbakanımıza ne kadar teşekkür etsek azdır"


AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, Karaburun'a ulaşımın geçmiş yıllarda çok sıkıntılı olduğunu, virajlı ve tek geliş gidişli yolda çeşitli kazaların da meydana geldiğini, ulaşım sıkıntısı nedeniyle bölgeye ulaşımda sıkıntılar yaşandığını anlattı.


Bu yolun yapılmasıyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım'ın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı döneminde de özel önem gösterdiğini vurgulayan Delican, şöyle konuştu:


"Sayın Başbakanımız bu yolun üzerinde hassasiyetle durdu. Buranın bir an önce bitmesi için büyük bir özveri gösterdi, gösteriyor. Yıllarca çok virajlı sıkıntılı olan ve büyük kazaların yaşandığı bu karayolu artık rahatlamış bir yola dönüştü. Bu yol Karaburun'un çözülemeyen yıllarca kangren haline gelmiş meselesiydi. Karaburun'un doğal güzelliklerini bu yol sayesinde daha ulaşılabilir hale getirdiği için sayın Başbakanımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu güzelliklere hem İzmirliler'in hem Türkiye'nin her yerinden gelen insanların daha rahat ulaşabilir olması son derece önemli."


Ege Telgraf


Geri Dön