29 / 03 / 2024

Karaçomak Barajı, yüzde 100 doluluğa ulaştı!

Karaçomak Barajı, yüzde 100 doluluğa ulaştı!

KASTAMONU 'nun içme ve sulama suyu ihtiyacının karşılanması için yapılan Karaçomak Barajı 'nda, etkili olan kar yağışı sonrası doluluk oranı yüzde 100 'e ulaştı.



Yıllık 23 milyon metreküp suya ihtiyacı olan Karaçomak Barajı'nda kar yağışı sonrası karların erimesi ve yeni yağışlarla birlikte doluluk oranı her geçen artmaya devam ediyor. Yüzde 100 doluluk oranına ulaşılan Karaçomak Barajı'nda taşkın suya karşı tedbirlerde artırıldı. 



Kastamonu'nun içme ve sulama suyu ihtiyacının karşılanması için 40 yıl önce yapılan Karaçomak Barajı'nda tam doluluk oranına ulaşıldı. Normal su kotunda 23 milyon metreküp göl hacmi, 1.54 kilometrekare göl alanı ve göl yüzeyinin deniz seviyesinden yüksekliği 839.50 metre olan Karaçomak Barajı'nda doluluk oranının yüzde 100 seviyelerinde seyrettiği öğrenildi. 



Karaçomak Barajı nda yaşanan doluluk nedeniyle, suların vatandaşların tarlalarına kadar geldiği ve ağaçların büyük kısmının sular altında kaldığı görüldü. 2 bin 596 hektarlık bir alana sulama hizmeti veren Karaçomak Barajı'ndan ayrıca yılda 9 milyon metreküp içme suyu sağlanıyor. Günlük 25 bin ton içme suyu sağlanan barajdan Kastamonu Belediyesi Su Arıtma Tesisine aylık 750 bin ton içme suyu veriliyor. Kastamonu Belediyesi ve Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürlüğü, Karaçomak Barajı'nda yaşanan doluluk oranı nedeniyle tedbirlerini üst safhaya çıkardı. DSİ'nin uyarılarını dikkate alan Kastamonu Belediyesi, olası bir taşkın durumunda gerekli önlemleri alarak beklemeye geçti. Kastamonu Belediyesi, kış mevsiminin yağışlı geçmesi ve önümüzdeki günlerde karların erimesi sonrası Karaçomak Barajı'nda yaşanabilecek taşkın nedeniyle tedbirlerini üst safhaya çıkardı. Öte yandan Karaçomak Barajı'nda geçtiğimiz yaz döneminde yaşanan kuraklık nedeniyle su sorunu yaşanm ıştı ve Kastamonu'nun 3 aylık içme suyu kalmıştı. Sulama suyu verilmemesine rağmen içme suyu tehlikesiyle karşı karşıya kalan Kastamonu'da Karaçomak Barajı'nda yaşanan doluluk vatandaşları sevindirdi. 


Karabük Postası


Geri Dön