19 / 04 / 2024

Karadağ'da emlak fiyatları 5 yılda 3’e katlanacak!

Karadağ'da emlak fiyatları 5 yılda 3’e katlanacak!

Avrupa Birliği’nin (AB) 2020’ye kadar birliğe dahil edeceği 5 ülkeden birincisi olması beklenen Karadağ’da son 5 yıldır emlak fiyatları yıllık ortalama yüzde 14 civarında artıyor



Avrupa Birliği’nin (AB) 2020’ye kadar birliğe dahil edeceği 5 ülkeden birincisi olması beklenen Karadağ’da son 5 yıldır emlak fiyatları yıllık ortalama yüzde 14 civarında artıyor. Yabancı yatırımcının ilk olarak keşfettiği Budva ve Tivat bölgesinde emlak fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 5’in altına düşse de  primlenmesi süren ülkenin en büyük ikinci şehri Bar’daki konut yatırımları yıllık yüzde 15'in üzerinde getiri sağlıyor. Ayrıca 2 sene içerisinde AB’nin tam üyeliğine kabulü açıklanması beklenen Karadağ’ın 5 sene içerisinde birliğe dahil olması durumunda daha önceki örneklerine bakılarak emlak fiyatlarının en az ikiye katlanacağı belirtiliyor. Çünkü AB’ye son olarak katılan Polonya, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Slovenya ve Slovakya gibi ülkelerde emlak fiyatlarındaki artış yüzde 100 ile yüzde 300 arasında gerçekleşti. Bu veri 5 sene içerisinde AB'ye tam üyeliğin tamamlanması öngörülen Karadağ'da da en az yüzde 100'luk artış öngörüsünü de destekliyor. Bu arada zaten yıllık yüzde 15-20 civarı primlenen emlak fiyatlarının AB üyeliğinin sonunda yüzde 200 ila 300 arasında artış kaydedeceği belirtiliyor. Dolayısıyla yatırımcı için cazibe merkezine dönüşen Adriyatik ülkesi başta Rusya olmak üzere İngiltere, Polonya, Almanya ve Türkiye gibi bütün Avrupa ülkelerinden yatırımcıların da akınına uğruyor.

"Diğer taraftan Karadağ'da oturum izni almak için henüz emlak yatırımında alt limit bulunmuyor. Ülkenin mevcut kanunlarına göre, emlak alanlara geçici oturum izni veriliyor. Geçici oturum ise her yıl yenileniyor. Bunun için tek şart emlağın elde tutulması. Ülkede kalınacak gün sayısı limiti yok. İki kişi bir konut satın alarak da oturum iznine sahip olabiliyor. Yatırımcının ailesi ise kendisinin ardından oturum izni için başvuru yapabiliyor.”

Karadağ’ın en büyük ikinci şehrine ilk rezidans yatırımında Türk imzası

Bir Türk-Karadağ ortak girişimi olan Mirna Dom Engineering and Costruction, Bar bölgesinde bulunan ve ülkenin en güzel koylarından bir olarak bilinen Dobra Voda'da (Güzel Su) lüks konut projesi için kazmayı vurdu. Mirna Dom Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Şahin, 1,5 sene içinde bitirmeyi planladıkları rezidans projesinin şehirin ilki olarak tarihe geçtiğini belirtti. Şahin, projenin adını bölgede evliliklerin bereketlenmesi için 7 zeytin ağacı dikme geleneğinden esinlenerek Verde di Oliva (Zeytin Yeşili) verdiklerini söyledi.

Karadağ da emlak fiyatları 5 yılda 3’e katlanacak!

İki etap halinde inşaatına başlanan projenin ilki 52 konuttan meydana geliyor. İlk etapta 34,5 metrekare ile 62,5 metrekare arasındaki 19'u stüdyo 30'u da 1 oda  1 salon, 49 dairenin yanısıra 3 adet de kullanım alanı 250 metrekareyi geçen penthouse daire mevcut. Avrupa'daki alışkanlıklar gereği konutların tamamen boş teslim edildiğini belirten Serkan Şahin, Verde di Oliva'da mutfak ve banyo dolaplarına ilaveten klima, ledli gizli ışıklandırma, ebeveyn banyosu ve goruntulu zıl sıstemı kadar bir dizi lüksün tamamlanmış olarak sattıklarını belirtti. Verde di Oliva'da kapalı otorpark, kat bahçeleri, açık ve kapalı yüzme havuzu, fitness salonu, cep sineması, sauna, Türk hamamı gibi her türlü rezidans lüksü beğenilere sunuluyor. Projenin ikinci etabında ise yaklaşık 80 daire bulunurken ilk etapta verilen imkanların tamamı Bar şehrinde bir ilke Türk olarak imza atmanın gururunu yaşadıklarını belirten Mirna Dom Yönetim Kurulu Başkanı, ayrıca bölgenin ortalama metrekare fiyatının yüzde 15 altında fiyat belirledikleri için başta Rusya, Almanya, Polonya ve Türkiye olmak üzere Avrupa'nın her ülkesinden yatırımcıyı Dobra Voda koyuna getirdiklerini söyledi.

Türkiye’deki 20 yıllık tecrübeyi Karadağ'a taşıdı


Mirna Dom Kurucu Ortağı ve COO'su Tolga Çan ise, 1999'dan beri lüks konut projelerinden bir Türk bankasının genel müdürlük binasına kadar bir çok projede elde ettikleri tecrübeyi yurt dışına taşıdıklarını da sözlerine ekledi. Senenin 250 günü güneş alan Adriyatik'in doğa harikası bu küçük ülkede daha büyük projelere de imza atmayı hedeflediklerini dile getiren Çan, hem kalitesi hem de fiyat avantajıyla bölgenin en fazla dikkat çeken projesi olmayı başardıklarını söyledi. Genel Müdür, metrekare fiyatları 1.200 Euro'dan başlayan Verde di Oliva'nın tüm ülkede yatırımcısına en fazla getiri sağlayacak proje olduğunu dile getirdi. Çan, diğer projelerden farklı olarak sadece dairelere 3-4 bin Euro harcayarak kullanıma hazır hale getirdikleri için bile yatırımcısına yüzde 15'lik fiyat avantajının yanı sıra fazladan yüzde 10 civarı daha indirim sağladıklarını belirtti. Karadağ'da kapalı otoparkın ayrıca tapulandırılarak satıldığı bilgisini veren üst yönetici, ilk 20 daire için ortalama 10 bin Euro değerindeki  kapalı otoparkı da hediye edeceklerini de sözlerine ekledi.

Karadağ’da kira çarpanı 13 yıl


Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre 28 Avrupa ülkesi ile beraber aday ülkelerdeki kira yatırımın en kısa sürede geri döndüğü 3. ülke Karadağ. 13 yıl ile tüm yatırımcıların dikkatini çeken listede Avusturya 51, İtalya 42 ve İngiltere 38 yıl ile yatırımcısına en az kazandıran ülkeler olarak dikkat çekti. Türkiye'deki çarpan ise 28 yıl. Karadağ'ın İstatistik Kurumu Monstat'ın açıkladığı raporda Bar bölgesinde primlenme oranının yıllık ortalama yüzde 14 ile en cazip şehir olduğuna dikkat çeken Mirna Dom Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Şahin, Bar şehrinde kira çarpanının 10 yıl civarında olduğunu söyledi. Avantajlı durumuyla Bar şehri Karadağ içinde de en cazip bölge konumunu da koruyor.


Geri Dön