23 / 04 / 2024

Karadeniz'de yine kaçak yapılar yükseliyor!

Karadeniz'de yine kaçak yapılar yükseliyor!

Karadeniz Bölgesi'nde kaçak yapılar yükselmeye devam ediyor. Trabzon Çevre ve Şehircilik Müdürü Uğur Korkmaz, kaçak binalar için verilen yapı kayıt belgesinin 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kapsadığı söylüyor.



Yurt genelinde 31 Aralık 2017'den önceki kaçak yapılara af getiren 'İmar Barışı' uygulamasına 1 milyona yakın başvurunun yapıldığı Karadeniz Bölgesi'nde, yaz aylarıyla birlikte yaylalara çıkanlar, milli park, doğal sit ve mera alanlarına, tüm koruma tedbirlerine rağmen kaçak yapılar inşa etmeye devam ediliyor. Kaçak yapıları sıkı takibe alan valilikler yeni yıkım kararları alıyor. 

Hürriyet'te yer alan habere göre, ülke çapında 31 Aralık 2017'den önceki kaçak yapılara af getiren imar barışı, sit, mera, milli park gibi koruma statülerine sahip yaylalarda inşa edilen kaçak yapılarla gündeme gelen Karadeniz Bölgesi'nde yoğun talep gördü. Başvuruların 15 Haziran, ödeme süresinin ise 30 Haziran'da sona ereceği imar barışına bölgede başvuru sayısı 1 milyona yaklaştı. İmar barışı bedelini ödeyen kent sakinleri, kaçak yapıları için yapı kayıt belgesi aldı. Karadeniz'de başvuruların çoğunluğu ise kaçak yapılarla gündeme gelen yaylalardan geldi. Bölgede 149 bin dolayında müracaatla Trabzon, en çok başvuru yapılan şehir olarak belirlendi.

Kaçak yapılar inşa edilmeye devam ediyor

Karadeniz Bölgesi'nde, yaz ayları ile birlikte yaylalara çıkanlar, milli park, doğal sit ve mera alanlarına tüm koruma tedbirlerine rağmen kaçak yapılar inşa etmeye devam ediyor. Yaylalarda çok katlı betonarme binalar inşa etmeyi sürdüren yaylacılar, doğal yapıya zarar veriyor. Ekipler, yeni kaçak yapılarla ilgili tutanaklar tutarken, valilikler ise vatandaşları uyarıyor. Uyarılarda, imar barışı uygulamasının 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kapsadığı söyleniyor. Bu tarihten sonra imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilen yapılar için 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngören yasal işlem başlatılacağı bildirildi. Kaçak yapılarını kurtarmak isteyen bazı yaylacıların, yapıların 31 Aralık 2017 öncesi inşa edildiği beyanında bulundukları ortaya çıkıyor. Asılsız beyanlarda bulundukları tespit edilen yaylacıların yapı kayıt belgeleri iptal edilerek kaçak yapıların yıkımı için işlem başlatılıyor.

Usulsüz başvurular iptal ediliyor

Karadeniz de yine kaçak yapılar yükseliyor!

Trabzon Çevre ve Şehircilik Müdürü Uğur Korkmaz, kent genelinde 149 bin bağımsız bölüm için imar barışı başvurusu yapıldığını söyleyerek 208 milyon TL gelir elde edildiğini duyurdu. Korkmaz, 'İmar Barışı 31 Aralık 2017'den önceki yapıları kapsıyor. Bu tarihten sonra inşa edildiği tespit edilen yapılar için verilmiş olan Yapı Kayıt belgeleri iptal ediliyor. Aynı zamanda üçüncü şahısların arazilerine yapılan yapılar da uygulama kapsamı dışındadır. Usulsüz, şartları sağlamadan yapı kayıt belgesi alan vatandaşlarımızın belgelerini iptal ediyoruz. Bunların yapıları ile ilgili yıkım süreçleri olacak' dedi.

Denetimler çoğaltıldı

Karadeniz de yine kaçak yapılar yükseliyor!

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu kaçak yapılarla ilgili denetimleri sıklaştırdıklarını açıklayarak, '24 saat esasına dayalı güvenlik güçlerimiz yol güzergahlarında denetimlerini yapıyor. Önüne geçmek kolay değil ama biz özellikle bu konuda hassas davranıyoruz. Çünkü bu ilin en önemli vizyoner yüzü turizm. Vatandaşımız da bunun yavaş yavaş artık farkında. Denetimleri sıklaştırarak bu çarpık yapılaşmanın önüne geçmeye çalışıyoruz' şeklinde konuştu.

Herkes duyarlı olmalı

Karadeniz de yine kaçak yapılar yükseliyor!

Rize Valisi Kemal Çeber de, 'Biz kaçak yapıların yıkımlarını yaparken bir taraftan da yeni yıkım dosyası hazırlıklarımız var. Elimizdeki 200- 300 jandarma ve polis veya özel İdare ya da belediye elemanıyla mücadeleyi yapmak mümkün değil. Kaçak yapılara karşı herkesin duyarlı olması lazım' şeklinde açıklamalar yaptı.

Karadeniz'de imar barışı başvuruları 800 bini aştı!

Karadeniz'de imar barışı başvuruları 800 bini aştı!


Geri Dön