25 / 04 / 2024

Karadeniz'in serender evleri Beylikdüzü'nde yaşıyor!

Karadeniz'in serender evleri Beylikdüzü'nde yaşıyor!

Meyve, sebze, tarhana vb. kurutmaya yarayan genişçe ve üstü açık balkon anlamına gelen serender, Beylikdüzü Yakuplu Sosyal Tesisleri`nde yaşatılıyor



Karadeniz Bölgesi`nin yöresel evlerinden olan serender (nayla) kültürü Beylikdüzü`nde hayat buluyor. Fare ve çeşitli haşerelerden mallarını korumak için Karadeniz Bölgesi`ne has olan serender evleri, Beylikdüzü`nde de kendini göstermeye başladı. Karadeniz`de tarlalarından çıkan mahsulü haşerelerden ve kemiricilerden uzak tutmak için çiftçilerin orman içerisinde oluşturdukları bu evler, özellikleri ve tarihi ile kültür olmuş durumda. Dört ayağı olan ve evle birleştiği noktalarda oluşturulan tekerleklerden dolayı özellikle fare gibi haşerelerin tırmanamadığı bu evler, yıllardan beridir süre gelen olgusuyla büyük ilgi çekiyor.

Beylikdüzü`nde biri Yakuplu Mahallesi`nde Serender Karadeniz lokantasında, diğeri ise Beylikdüzü Belediyesi Yakuplu Sosyal Tesisleri`nde bulunan geleneksel yapılar, ilçe halkının ilgi odağı olmuş durumda. Muzaffer Erol ve Bahattin Güneş tarafından Trabzon`dan 15 yıl önce özel olarak getirtilen ve şu an toplam yaşı 85 olan serender, adeta yıllara meydan okuyor. Karadeniz kültürünün yansıması olarak Beylikdüzü`nde boy gösteren ahşap yapılar, özellikle yaz aylarında serinleme mekânı olarak kullanılıyor. Beylikdüzü Belediyesi Yakuplu Sosyal Tesisleri`nde bulunan serender ise vatandaşlara özel günler, yemekler ve çeşitli organizasyonlarda hizmet veriyor.

Beylikdüzü`nde bulunan ve kültürel yapıları ile büyük beğeni toplayan serenderlerin ilçeye ayrı bir hava kattığını dile getiren Belediye Başkanı Yusuf Uzun, "Ülkemiz kültürel bakımdan oldukça zengin bir yapıya sahip. Biz de ülkemizin bu güzel kültürel farklılıklarını Beylikdüzü`nde yaşatmak istiyoruz." dedi. Uzun, yıllar önce Beylikdüzü`ne getirilmiş serenderin ilgi görmesi üzerine belediyenin Yakuplu`daki sosyal tesislerini revize ederken Karadeniz Bölgesi`ne has bu evlerden yerleştirerek halka farklı bir kültür sunmak istediklerini söyledi. Uzun, "Bu sayede vatandaşlarımıza ülkemizin var olan farklı kültürlerini hem daha yakından tanıtıyoruz, hem de bu güzelliklerin içinde vakit geçirebiliyoruz." dedi.

Selma Genç/istanbulajansi.com


Geri Dön