19 / 04 / 2024

Karaman Kalesi bilimsel sondaj ve kurtarma kazısı çalışmaları tamamlandı!

Karaman Kalesi bilimsel sondaj ve kurtarma kazısı çalışmaları tamamlandı!

Karaman Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada; "Karaman Kalesi şehir merkezinde, şehre hakim stratejik bir tepenin (Höyük) üzerinde ve iç kale niteliğindedir.




Kent, üç surla çevrilmiştir. Orta kalenin kalıntılarından, kentin iç kalesinin de yer aldığı ve höyüğün çevresini sardığı anlaşılmaktadır. Ağustos ayı içerisinde Karamanoğlu Mehmetbey İlköğretim okulu civarında Kalenin 231 m. uzunluğunda dış surları bulunmuş ve ilgili koruma kurulunca tescili yapılmıştır. 


İç Kale; 1961 ve 1975 yıllarında iki kez restore edilmiş, avluya amfi tiyatro, sahne ve soyunma kabinleri yapılmıştır. 

Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 05.07.2012 tarih ve 149521 sayılı yazısı ile Karaman Kalesinin restorasyonun yapılabilmesi amacıyla kale içerisinde bulunan amfi tiyatronun kaldırılmasına karar verilmiş ve Karaman Belediyesi tarafından, Müdürlüğümüz denetiminde 05.01.2013 tarihinde hafriyat çalışmalarına başlanmıştır. 


Yapılan çalışmalar esnasında arkeolojik duvar kalıntıları ile karşılaşılmış ve hafriyat çalışması durdurulmuş ve konu Bakanlığa bildirilmiştir. Kaledeki çalışmaları; Sayın Valimizin katılımları ve ilk kazmayı vurması ile 08.07.2013 tarihinde başlamış ve 31.12.2013 tarihinde tamamlanmıştır. 

Karaman Kalesi Kurtarma Kazıları Bakanlığımızca gönderilen toplamda, 260.000,00 TL. ödenek ile 08.07.2013 tarihinde başlamış olup, 31.12.2013 tarihinde sona ermiştir. Kazı çalışmalarında 5 uzman, 46 işçi görev almıştır. 

Kazı çalışmaları öncesinde Kale iç alanı dört ana plan kareye bölünmüş olup, A,B,C,D olarak adlandırılmıştır. Her bir plan kare de kendi içinde dört alana bölünmüş ve 1,2,3,4 olarak numaralandırılmıştır. C plan karesi Tiyatro hafriyatı sırasında ana koda indirildiğinden bu plan karede kazı çalışmaları yürütülmemiştir. 

Kazı sonucunda ortaya çıkarılan mimari yapıların rölöve çizimleri profesyonel bir mimarlık bürosuna yaptırılmıştır. 

Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan mimari yapıları bir bütünlük içerisinde değerlendirdiğimizde yapının; 14.yüzyılda aktif halde kullanılan ve Karamanoğullarına ait olduğu düşünülen idari bir yapı (Saray) kalıntıları olduğu görüşü hasıl olmaktadır. Zira bu yapının; Kabul ve Taht Salonu, hazire odası, mescid, harem odası, konuk odaları, hamam, mutfak, çamaşırhane, tuvalet bölümleri ortaya çıkarılmıştır. 

Çalışmalar neticesinde 45 adet envanterlik nitelikte eser kayıt altına alınmıştır. Bu eserlerden; fildişinden santranç taşları, kandiller, heykel kaidesi, top namluları, seramik kaplar ile alçı süslemeleri dikkat çekmektedir. 

Kültür ve Turizm Bakanlığınca Karaman Kalesi Restorasyonu işi için, ödenek Karaman İl Özel İdaresi adına Karaman Defterdarlığı Muhasebe Müdürlüğü'ne gönderilmiştir. 2014 yılı içerisinde, kalenin restorasyonuna başlayarak, Kaleyi bir Arkeo-parka dönüştürüp kent turizmine kazandırmayı ve Kale içerisinde; Karaman ve çevresinde ortaya çıkarılan İslami dönem eserlerini sergileyerek, yeni bir turizm destinasyonu oluşturmayı planlamaktayız." denildi


Takip


Geri Dön