24 / 04 / 2024

Beçin Kalesi kurtarma kazısı çalışmaları devam ediyor!

 Beçin Kalesi kurtarma kazısı çalışmaları devam ediyor!

Beçin Kalesi Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, bu yıl yapılan en önemli çalışmalardan birisinin Beçin ören yerinin çevre düzenlemesi olduğunu söyledi



    Beçin Kalesi'nde bu yıl başlayan kurtarma kazısı çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulunan kazı Heyeti Başkanı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, kaledeki kazı çalışmalarının yaklaşık 15 yıldan bu yana sürdüğünü anlattı. 

     Bu yıl işçilerle yaklaşık 50 kişilik ekibin kazı çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Pektaş, çalışmaların genel olarak konservasyon ağırlıklı sürdüğünü kaydetti. 

     Bugüne kadar yapılan kazılarda bulunan eserlerin, buranın ticaret merkezi olarak kullanıldığını gösterdiğini bildiren Pektaş, ''Çalışma yaptığımız alanın muhtemelen ticaretin sürdüğü alan olduğunu düşünüyoruz. Burada aynı zamanda tarım ve ziraat yapıldığını biliyoruz. Kalede canlı bir ticari hayatın olduğunu düşünüyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor'' dedi. 

     Yapılan kazılarda sırsız ve sırlı seramik kap parçalarına ulaştıklarını ifade eden Pektaş, ''Bunlar gündelik kullanımla ilgili eserler. Bunun yanında kadın takılarıyla ilgili buluntular ve sikkeler ele geçiyor. Bunlar bulundukları mekanların tarihlenmesinde önemli bir faktör. Bulduğumuz sikkelerin onarımı ve temizlik çalışmaları devam ediyor'' diye konuştu. 

     Pektaş, Ahmet Gazi Medresesi'nin bitişiğindeki çeşme, geçen yıl açtıkları ve 3 nolu açma olarak adlandırdıkları işlik olabilecek alandaki çalışmaların da sürdürüldüğünü dile getirerek, şunları söyledi: 

     ''Bunların yanında Menteşe mezarlığında 2010 yılında açtığımız alanın kazısı devam ediyor. Ahmet Gazi Medresesi'nin bitişiğindeki çeşmenin projesi hazırlanıyor. Kızılhan'ın koruma kurulundan geçen bir projesi var. Bu projede üzerindeki çalışmalarımızda tamamlandığı anda ekibimizde gözetiminde orada bir çalışmamız olacak. 

     Bu yıl yapılan en önemli çalışmalardan birisi de Beçin ören yerinin çevre düzenlemesi. Bu çalışma bakanlıkla birlikte yürütülüyor. Bu yıl içinde projeye başlanabilirse buraya turistlerin gelmesi ve aktivitelerin başlaması sağlanmış olacak. Özellikle ören yerinin bulunduğu alan tel örgülerle çevrelenecek. Böylece alan daha güzel bir yer haline gelecek.'' 

     Pektaş, kazılarda ticaret yapılarının bulunduğu alanın kamulaştırma çalışmalarının geçen yıl başlatıldığını ve bu yıl tamamlandığını bildirdi. 

     

     -Beçin Kalesi- 

     

     Milas-Ören yolu üzerinde, ilçe merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta Mutluca Beçin köyünde bulunan kale, Bizans döneminde yapılmış. Yapımında çevresindeki antik yapıların taşlarından yararlanılmış. Yöreye hakim olan Menteşeoğulları döneminde ise kale onarılarak kullanılmış. Beçin, Menteşeoğulları'na aynı zamanda başkentlik yapmış. 

     Kayalık bir tepe üzerinde bulunan kaleye merpenle çıkılmaktadır. Kesme taş ve moloz taştan yapılan kalenin kule ve burçları oldukça sağlam bir durumda bulunuyor. Kale girişi büyük bir kule şeklinde olup, çift surlarla korunaklı bir görünümdedir. Kalenin güneyindeki surlar günümüze oldukça iyi bir durumda gelebilmiştir. 


AA





Geri Dön