23 / 04 / 2024

Karaman'da konut kiraları arttı!

Karaman'da konut kiraları arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu Konya Bölge Müdürlüğü tarafından  “Hanehalkı Tüketim Harcaması (Bölgesel), 2018” konulu basın bülteni yayınlandı. Yayınlanan bültende, Karaman ve Konya'da hanehalkı harcamalarında en yüksek pay yüzde 22 ile konut ve kira harcamaları oldu...



Hanehalkı Bütçe Araştırması'nın 2016, 2017 ve 2018 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarında yer alan verilerde; toplam tüketim harcamalarının büyük bölümünün konut ve kira, gıda ve alkolsüz içecekler ile ulaştırma harcamalarından oluştuğu bilgisi yer aldı.

Karamanda Uyanış Gazetesi'nde yer alan habere göre, Konya ve Karaman illerini kapsayan bölgemizde, Hanehalkı Tüketim Harcamalarında en yüksek payı yüzde 22,5 ile konut ve kira harcamaları aldı.

Konya ve Karaman illerini kapsayan bölgemizde (TR52), Hanehalkı Bütçe Anketi verilerine göre hanehalklarının tüketim harcamaları içinde en yüksek payı, konut ve kira harcamaları almaktadır. Bu pay 2017 yılında yüzde 23,3 iken 2018 yılında yüzde 22,5 olarak tahmin edilmiştir.

Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 23,7 ile konut ve kira harcamaları alırken, ikinci sırayı yüzde 20,3 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları aldı. Toplam tüketim harcamalarında en düşük payı alan harcama grupları ise yüzde 2,2 ile sağlık ve yüzde 2,3 ile eğitim hizmetleri oldu. 

Bölgemizde konuttan sonra en çok gıdaya harcama yapılıyor 

Konya ve Karaman illerini kapsayan bölgemizde hanehalkı tüketim harcamalarında, konut ve kira harcamalarından sonra en yüksek payı alan grup yüzde 21,1 oranıyla gıda ve alkolsüz içecekler grubu olmuştur. Gıda ve alkolsüz içecekleri yüzde 19 oranıyla ulaştırma harcamaları izlemektedir. Konya ve Karaman illerini kapsayan bölgemizde en düşük pay yüzde 1,4 ile eğitim hizmetleri grubuna aittir.

Konya, Karaman Bölgesinde haneler Eğlence ve Kültüre bütçelerinin yüzde 2,8’ini ayırıyor 

Konya ve Karaman illerini kapsayan bölgemizde kültür ve eğlence harcamalarına hanehalkı bütçesinden ayrılan pay sadece yüzde 2,8 iken lokanta ve oteller harcamalarının payı ise yüzde 6,7’dir.

Ülkemizde eğlence ve kültür harcamalarına hanehalkı bütçesinden ayrılan pay sadece yüzde 2,9 iken lokanta ve oteller harcamalarının payı ise yüzde 6,5’tir. 

Tüketim harcamalarının dörtte biri TR1 İstanbul Bölgesi'nde gerçekleşti 

Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye'deki toplam tüketim harcamalarının yüzde 24,4'ü TR1 İstanbul Bölgesi'nde oturan hanehalkları tarafından gerçekleştirildi. İkinci sırada yüzde 14,9 ile TR3 Ege Bölgesi yer alırken, bunu izleyen TR4 Doğu Marmara ve TR6 Akdeniz Bölgesi'nin payı yüzde 11,2 oldu.

Tüketim harcamalarında en düşük payı TRA Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi aldı

Türkiye'deki toplam hanehalkı tüketim harcamalarında en düşük payı yüzde 1,7 ile TRA Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi aldı. Bu bölgeyi yüzde 2,9 oranıyla TRB Ortadoğu Anadolu Bölgesi izledi.

 


Geri Dön