26 / 04 / 2024

Karaman'daki Yeni Hamam "göç müzesi"ne dönüştürülecek!

Karaman'daki Yeni Hamam

Yeni Hamam, Karaman Belediyesi ve Hollanda Karamanlılar Vakfının ortaklaşa çalışmalarıyla "göç müzesi"ne dönüştürülecek



Karaman'da Karamanoğlu Beyliği dönemine ait tarihi Yeni Hamam, Karaman Belediyesi ve Hollanda Karamanlılar Vakfının ortaklaşa çalışmalarıyla "göç müzesi"ne dönüştürülecek.

Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karaman'ın merkez nüfusunun 130 bin olduğunu, en az 200 bin Karamanlının da yurt dışında çeşitli Avrupa ülkelerinde bulunduğunu söyledi.

Yurt dışındaki Karamanlı hemşehrilerinin sayısının azımsanmayacağını ifade eden Belediye Başkanı Uğurlu, bundan yaklaşık yarım asır önce ellerinde tahta valizle Avrupa yollarına giden Karamanlıların artık yaşadıkları yerlerde kendilerini kabul ettirmiş saygın kişiler olduğunu belirtti.

Bugün çeşitli Avrupa ülkelerinde Karamanlı milletvekilleri, belediye meclisi üyeleri, saygın iş adamları olduğunu belirten Uğurlu, şunları kaydetti:
"Karamanlı vatandaşlarımızın yurt dışına gidişleri 1960'lı yıllarda başlar. O zaman Karaman'da meydana gelen büyük çarşı yangınında yüzlerce esnaf işlerini, aşlarını kaybetmiş, mağdur duruma düşmüştür. Bu insanlar içinde bulundukları zor durumdan kurtulabilmek amacıyla ellerinde tahta valizlerle, devlet kanalıyla işçi isteyen Almanya'nın yollarına düşmüşlerdir. Karaman'dan yurt dışına göçün başlangıcı büyük çarşı yangınıdır. Ondan sonra bu göç yıllarca devam etmiştir."

Karaman insanının yurt dışına sadece tahta valizleri değil kültürünü de götürdüğünü ifade eden Uğurlu, "Avrupa'ya giden Karamanlı hiçbir zaman özünü unutmadı, dilini, dinini, örf ve geleneklerini unutmadı. İzne geldiğinde bulgurunu, tarhana çorbasını, fistanını buradan götürdü" dedi.

Bunları düşünerek "göç müzesi" fikrini ortaya attıklarını söyleyen Uğurlu, şöyle konuştu:
"Bu konuyu Hollanda'daki hemşehrilerimizle uzun uzun konuştum. Göç müzesi fikrini tartıştık. Kurulmasının faydalı olacağı kanaatine vardık. Tapucak Mahallesi'ndeki tarihi yeni hamamı inceledik. Göç müzesi için uygun bir yer olduğu kararına vardık. Çalışmalar başladı. Belediye olarak Karaman'da yurt dışındaki gönüllü hemşehrilerimiz de oralarda çalışıyor. Müzede Karaman'ın göçle ilgili her şeyini toplayarak sergileyeceğiz. O günlere ait tahta bir valiz, eski sararmış resimler, kıyafetler, göç hikayelerini anlatan kısa filmler yani yarım asırda Karamanlı vatandaşlarımızın yaşamını anlatan her şeyi bu müzede sergileyeceğiz. Burayı gezenler de gelinen noktayı görmüş olacak. Bu müze belki de dünyada kurulan ilk göç müzesi olacak."
AA


Geri Dön