28 / 03 / 2024

Karamürsel Ereğli’deki iki tarihi yapı restore edilecek!

Karamürsel Ereğli’deki iki tarihi yapı restore edilecek!

Karamürsel Ereğli’de yer alan yöresel evlerden iki tanesi restore edilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi restorasyon ihalesi 15 Şubat'ta gerçekleştirecek.




Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Yeşilçam filmlerinin çekildiği mekânlardan biri olan Karamürsel Ereğli’de yer alan yöresel evleri restore edecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, Ereğli’nin kendine özgü dokusu içinde yer alan tarihi evler restorasyon projesi kapsamında yenilenecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, tarihi ve estetik açıdan oluşturdukları dokuyla adeta Ereğli’nin simgesi haline gelen evler içinde en dikkat çekici olanlardan biri olan Çıpalı Konak ve 5,6,7 parselde yer alan yapı restore edilecek. Yeni yüzleriyle tarihi evler sosyal ve kültürel amaçlı kullanılmak üzere Ereğli halkına hizmet vermiş olacak.

TARİHİ DOKU KORUNUYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, kentin tarihi dokusunu korumak ve ortaya çıkarmak için çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Yeşilçam filmlerine de konu olan Karamürsel’in Ereğli evlerinde restorasyon aşamasına geçildi. Ereğli Evleri, Osmanlı Türk evinin geleneksel özelliklerini yansıtan üsluplarıyla sahile paralel olarak birçok 2 katlı ahşap, kâgir evlerden meydana geliyor.

ÇIPA MOTİFLİ

Adını ön cephesinde yer alan çapa şeklindeki kabartma motiflerinden alan ve Ereğli Evlerinin en dikkat çekenlerinden biri olan Çıpalı Ev bir zemin iki normal kattan oluşan ikiz yapı özelliği taşıyor. Ön cephesindeki Ereğli’yi yansıtan çıpa motiflerinin yanı sıra, giriş kapılarına çıkılan çift taraflı merpenleri de ayrı bir estetik unsur olarak ön plana çıkıyor. Çıpalı Ev’in dışında bölgede yapımında yöresel malzemelerin de kullanıldığı 20’ye yakın ev günümüze ulaştı.

 

SİVİL MİMARİ

Çıpalı Ev’in yanı sıra restorasyon projesi kapsamında 262 ada, 5,6,7 no.lu parsellerde yer alan sivil mimari yapı da restore edilecek. 112 metrekare taban alanına sahip yapı 3 kattan meydana geliyor. Ereğli'de yer alan iki yapının restore edilmesi için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ihale düzenleyecek. 15 Şubat Perşembe günü yapılacak olan ihale saat 11.00’da gerçekleştirilecek. Restorasyon çalışmalarının bir yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

 


Geri Dön