25 / 04 / 2024

Kardeşlerin yasal miras payı ne kadardır?

Kardeşlerin yasal miras payı ne kadardır?

Miras Hukuku gereğince, vefat eden bir kimsenin mirası yasal mirasçılarına kalıyor. Miras, mirasçılara mirasçılık sırasına ve payına göre intikal ediyor. Peki, kardeşlerin yasal miras payı ne kadardır?



Kardeşlerin yasal miras payı ne kadardır?

Miras Hukuku gereğince, vefat eden bir kimsenin mirası yasal mirasçılarına kalıyor. Miras, mirasçılara mirasçılık sırasına ve payına göre intikal ediyor.


Ölüme bağlı tasarruf yoluyla çocuğun saklı payı ana ve babanın yönetimi dışında bırakılabiliyor. Mirasbırakan yönetimi bir üçüncü kişiye bırakmışsa, tasarrufunda bu kişinin belirli zamanlarda sulh hâkimine hesap vermesini öngörebiliyor.


Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir.


Bu mirasçılardan hiç biri yoksa, mirasbırakan mirasının tamamında tasarruf edebilir. Peki, kardeşlerin yasal miras payı ne kadardır?


Yasal miras payı..

1. Geride çocuklar ve eş kalmışsa;eşin payı 1/4 'tür.(Çocukların yerini o çocuktan olan torunlar alır.)


2. Geride çocuk olmayıp mirasçı olarak anne baba ve eş kalmışsa; eşin payı 1/2'dir.(Ölen anne babanın yerini o anne babadan olan kardeşler alır.)


3. Geride anne baba ve kardeş de yoksa, büyükanne ve büyükbaba mirasçı olur.Bu durumda eşin payı 3/4'tür.(Ölen büyükanne ile büyük babanın yerini dayı, amca, hala, teyze alır.) Ölen amca, dayı, hala, teyzenin payı ondan olan çocuklara kalır.)


4. Bu akrabaların hiçbiri yoksa eş mirasın tamamını alır.


5. Eğer geride eş de yoksa miras devlete kalır.


II. Saklı pay

MADDE 506.-  Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:

1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,

2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,

3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,

4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.


Tenkis davası..

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler.


Yasal mirasçıların paylarına ilişkin olarak tasarrufta yer alan kurallar, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, sadece paylaştırma kuralları sayılır.


Saklı paylı mirasçılar lehine kazandırmalar

Saklı pay sahibi mirasçılara ölüme bağlı tasarrufla yapılan ve tasarruf edilebilir kısmı aşan kazandırmaların onların saklı paylarını aşan kısmı orantılı olarak tenkise tâbi olur. Tenkise tâbi birden fazla ölüme bağlı tasarrufun bulunması hâlinde, saklı pay sahibi mirasçıya yapılan kazandırmanın saklı payı aşan kısmı ile saklı pay sahibi olmayan kimselere yapılan kazandırmalar orantılı olarak tenkis edilir.


Mirasçının alacaklılarının hakları

Mirasbırakan, tasarruf edebileceği kısmı aştığında, saklı payı zedelenen mirasçı, iflâsı hâlinde iflâs dairesinin veya mirasın geçtiği tarihte kendisine karşı ellerinde ödemeden aciz belgesi bulunan alacaklıların ihtarına rağmen tenkis davası açmazsa, iflâs idaresi veya bu alacaklılar, alacaklarının elde edilmesi için gerekli olan oranda ve mirasçıya tanınan süre içinde tenkis davası açabilirler.


Mirasçılıktan çıkarılanın çıkarma tasarrufuna itiraz etmemesi durumunda da iflâs idaresi veya alacaklılar, aynı koşullarla tenkis davası açabilirler.


Miras nasıl intikal eder?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön